“Rămân în TVR ca realizator”, spune pentru Paginademedia.ro Dan Radu, înlăturat de consiliul de administraţie din poziţia de Director de producţie editorială şi programe (practice, mâna dreaptă a preşedintelui Andi Lăzescu).
“Fac aici publica intentia mea de a o da in judecata pe doamna Lucia Hossu Longin pentru calomnie si defaimare”, mai spune Dan Radu.
De ce?
“Defaimari si calomnii. Acuzele fanteziste si pline de haz aduse de Lucia Hossu Longin prin tabloidele gratuite cum ca as locui in vile RA-APPS, platite de TVR, sau ca am scris in batjocura “hahaha” pe nu stiu ce contract respins”, spune Dan Radu.
Vineri este ultima zi a lui Dan Radu ca Director de producţie editorială şi programe. În urmă cu câteva săptămâni, funcţia a fost desfiinţată. Dan Radu, omul de bază a lui Lăzescu, a “căzut” după ce preşedintele TVR a refuzat să îl numească la şefia ştirilor pe Claudiu Lucaci, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.
Ce va face în continuare?
"Ramin in TVR pe functia de executie - realizator - si am inceput deja cercetarea pentru doua documentare-ancheta pe care doresc sa le fac incepind din aceasta vara."
Declaraţiile lui Dan Radu pentru Paginademedia.ro, în continuare. Despre mandatul la TVR, despre luptele interne, despre reforma instituţiei.
Război deschis cu Lucia Hossu Longin: O dau în judecată
Dan Radu anunţă că o va acţiona în judecată pe Lucia Hossu Longin, pentru calomnie. De ce? Din cauza “acuzelor fanteziste si pline de haz aduse de Lucia Hossu Longin prin tabloidele gratuite cum ca as locui in vile RA-APPS, platite de TVR, sau ca am scris in batjocura “hahaha” pe nu stiu ce contract respins si alte bazaconii. Ma si mir cum de i-a trecut asa ceva prin minte.”
“As fi putut sa-i raspund in acelasi mod doamnei: ca nu mai face distinctia intre fictiune si realitate si totusi e membru CA, ca nu e jurnalista cit timp nu verifica informatia inainte de publicare, ca ma suna cu insistenta sa-i semnez contractele de drepturi de autor fabuloase, pe care le are in TVR, ca atunci cind a participat in alegerile pentru un loc in CA au votat-o numai vreo 25 de angajati din 3000, ca acum duce un razboi fulger, cu toate armele, inclusiv cele ale calomniei, pentru a-l face pe presedinte sa demisioneze si sa se “inscauneze” ea ca sef al TVR pina dupa alegeri si multe, multe altele.
Desi puteam sa le insir pe toate acestea in orice ziar sau site de presa, nu le-am spus, dupa cum ati putut
observa. M-am abtinut pentru ca functia mea presupunea un anumit tip de discretie si evitarea acestui mod de “dialog”. Dar de acum nu mai este cazul.Fac aici publica intentia mea de a o da in judecata pe doamna Lucia Hossu Longin pentru calomnie si defaimare si pe oricine altcineva isi mai inchipuie ca poate scrie sau afirma public orice despre mine, cu rea-credinta si fara dovezi. Perioada de gratie s-a terminat. La fel si indelunga mea rabdare.”
Despre situaţia din TVR: E un atac politic pe toate planurile împotriva preşedintelui Lăzescu.
Dan Radu:
“E un atac politic pe toate planurile asupra presedintelui Televiziunii Publice. Nimic mai simplu. Opt membri ai Consiliului de Administratie duc un asalt cu acuze dintre cele mai fanteziste, pe care acum citeva luni nu le aveau pe agenda. Acum au majoritatea in acest Consiliu si doresc ca presedintele sa cedeze nervos si sa-si dea demisia, pentru a numi ei un alt presedinte, cel mai probabil pe Lucia Hossu Longin, decanul de virsta al acestui organism.”
“Acesta cred ca este si motivul pentru care ea este cea mai vocala si ataca fara sa mai tina cont de adevar, de informatii verificate si altele, de la care te-ai astepta la un jurnalist cu experienta cum e dumneaei.”
“Acuzatiile aduse lui Andi Lazescu sunt total nedrepte si nefondate”, spune Dan Radu.
“Acest om a tinut cu greu TVR pe linia de plutire in acesti ani. A gasit un organism bolnav, in coma. Inca din prima zi a trebuit sa reesaloneze pierderile si datoriile vechii administratii. Inca din prima zi, daca nu reesalona, conturile TVR ar fi fost blocate total (oricum ele sint blocate partial de pe vremea lui Aleandru Sassu). Ori de NBC, ori de UEFA, ori de EBU.
A reesalonat cu greu datoria de 10 milioane de euro lasata de vechea administratie in contractul cu UEFA, a renegociat, cu mari dificultati, conditiile unui contract deja semnat dezavantajos total pentru TVR, cel pentru filmele de la NBC, a sublicentiat in conditii foarte bune citeva din drepturile pentru sport detinute de TVR, aducind in acest fel bani in institutie si raminind si cu partea valoroasa a competitiilor. Nu a putut face minuni, dar a pus lucrurile in ordine.”
Reforma a fost îngreunată de Consiliul de Administraţie, este de părere Dan Radu:
“Nu a putut face reforma pe care si-a dorit-o din foarte multe motive, in mare parte din cauza acestui CA si a contractului colectiv de munca foarte restrictiv, lasat semnat, la plecare, pentru doi ani, de Sassu.”
Nu trebuie uitat ca unii dintre cei opt membri ai CA care acum considera ca este vina lui Lazescu pentru starea financiara a SRTV au semnat hotariri, in sedintele de CA din administratiile anterioare, prin care se luau meciuri de Champions League cu 500.000 euro bucata sau votau cu veselie taieri de venituri, prin care firma de publicitate ce avea contract cu TVR, in 2010, sa nu ne mai dea cele 12 milioane de euro obligatorii, ci numai 9 milioane.
Oricine se poate intreba ce reforma institutionala poti face cu un CA in care sase membri din treisprezece au interese directe in institutie si emisiuni proprii pe canalele TVR?
Bugetul de programe al TVR: 4,2 milioane de euro. Consiliul de Administraţie vrea să rămână pe poziţii, dar să schimbe preşedintele
Televiziunea publică are un buget de 4,2 milioane de euro pentru toate canalele, spune Dan Radu. Suma reprezintă 7% din costurile totale ale TVR.
Cât despre Consiliul de administraţie, el spune că se doreşte doar schimbarea preşedintelui.
Dan Radu:
“Paradoxal, dupa parerea mea, Consiliul de administratie vrea sa nu pice raportul in Parlament. Vor sa-l schimbe numai pe presedinte, ii incurca. Daca ar pica raportul, ar pleca toti acasa. Si ma indoiesc ca vor mai prinde un alt mandat.
Asa, prin demisia presedintelui Lazescu, ar putea ramine toti in functii, cu un nou presedinte interimar, ales dintre ei, pina dupa alegerile din toamna. Ceea ce ar fi catastrofal pentru TVR.
Un CA fara nici un mandat si nici o vointa reformista intr-o institutie blocata ar fi dezastru. Ce cred ca isi mai doresc? Au citeva tinte foarte clare. Prima a fost atinsa, prin interzicerea platii colaboratorilor din presa scrisa. Li s-a spus "basisti" si gata. Afara cu ei. A doua tinta cred ca este TVR Info.
Deranjeaza foarte tare acest canal de stiri pentru ca este una din sursele independente de informatii din tara asta. Acum el este destul de bine asezat pe piata, chiar daca are un personal foarte restrins, si incepe sa performeze. Dau scris ca vor gasi o solutie sa-l termine. A treia tinta cred ca este Departamentul TVR Interactiv, care se zbate, cu un buget minuscul, sa puna TVR pe harta web.
Despre poziţia de Director de producţie editorială şi programe: Poziţia mea a avut o logică
Dan Radu:
Vineri este ultima zi de preaviz. De vineri, vestita functie va disparea si lucrurile se vor intoarce, probabil, la vechea "ordine". Continui sa cred ca pozitia mea, de coordinator a trei tronsoane importante – directia de strategie de programe, directia editoriala si canalele TVR – a avut o logica precisa si necesara. Si anume functionarea Televiziunii publice ca un trust, cu o coordonare limpede a activitatilor generatorului de grile, a generatorului de continut si a canalelor difuzoare.
Acest lucru a adus mai multa limpezime in grile, acestea sunt acum coerente, mult schimbate in bine, fara suprapuneri si reduntante. Cel putin TVR2 a fost schimbat din temelii si acum este cel mai simpatizat canal al TVR. I
Din octombrie si pina la sfirsitul anului, TVR1 a urcat continuu, cu un share pe targetul urban in continua crestere pina in decembrie. In ianuarie, odata cu schimbarea masuratorului de audiente, trecerea de la GfK la Kantar, audienta noastra generala s-a prabusit cu 40%, chiar din prima zi. Fara nici o logica, emisiuni consacrate (serialul coreean, Teleenciclopedia etc etc) au cazut – unele la aproape jumatate din audienta – imediat ce noua firma de masurare a afisat primele rezultate. Managementul institutiei a acuzat public metodologia Kantar, care nu mai corespunde realitatilor prezente. TVR a cerut un audit extern asupra metodologiei Kantar, institutie cu care se afla si acum intr-o stare de “razboi rece”, ce va fi supusa curind unui audit extern.
TVR funcţionează ca în 1956, când a fost creată
“TVR nu are nici o sansa in viitorul foarte apropiat – si aici ma refer la anul ce urmeaza - fara a fi reformata profund”, este de părere Dan Radu.
“Institutia arata acum si functioneaza la fel ca in 1956, cind a fost creata. Enorma, inflexibila, greoaie, fara pirghii motivante pentru angajati, intepenita. Acum nu am reusit noi sa o modernizam, sa o reformam, desi ne-am dorit, din motive diverse: institutia era cvasifalimentara inca din prima zi de mandat Lazescu, imposibilitatea de face vreo reforma din cauza contractului de munca semnat pe doi ani de fostul presedinte, cu restrictii majore la orice tip de modernizare, cu un CA exotic, cu cel putin 6 membri ca angajati sau colaboratori ai TVR, cu un permanent focar de conflict la DEIS, cu sprijin politic minor, cu presiuni din toate partile.”
“Urmatoarea administratie a SRTV nu va reusi mai mult, cit timp ramine in vigoare legea care permite politizarea institutiei prin intermediul CA. Trebuie gasita o alta varianta de “guvernare” a TVR, cu modificari esentiale in legea 41/1994.
Intr-un timp foarte scurt, TVR nu va mai avea de ales: va fi silita sa urmeze solutiile de restructurare drastice si de modernizare aplicate deja la televiziunile publice din Portugalia, Polonia, Irlanda, Ungaria etc, care au fost reformate din temelii. Si care si-au platit datoriile si acum performeaza.”
Soluţiile, în viziunea lui Dan Radu:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.roContinui sa cred si sa sustin ca trebuie sa urmam acele modele, care promoveaza o structura organizationala flexibila, adaptata timpurilor actuale, cu un corp de angajati permanent de dimensiuni medii si folosind colaboratori pe fiecare proiect aflat in grila sau in pregatire.
Continui sa cred ca trebuie externalizate activitatile sezoniere si cele creative (scenografia, regizorii artistici etc.) si facute contracte externe cu acei citiva regizori si scenografi foarte buni pe care ii avem, in folosul ambelor parti.
Continui sa cred ca aceasta televiziune este tinuta pe loc de numerosi angajati fara nici o chemare, lenesi, neinteresati, care ii incurca si demotiveaza pe cei valorosi, si ca de primii mentionati trebuie scapat urgent.
Continui sa cred are nevoie de un influx financiar pentru a se reinnoi tehnologic.
Comentarii
Aici e doar jumatate de adevar - e un pacalici.
Si atat !
Specialistul în magazine alimentare ne dă lecţii de deontologie
De mult n-am citit un mesaj mai „sărac cu duhul” ca dizertaţia acestui Dan Radu, specialist din câte se aude în magazine alimentare, catapultat din patria sa natală Iaşi în biroul directorului de producţie editorială de la TVR.
Timp de un an n-a avut curajul să se prezinte în faţa C.A. ca să-şi expună strategia de programe.
A venit doar târziu, după ce a luat un concurs „specialitatea Lăzescu”(Eu candidez. În juriu sunt subalternii mei), ca să-şi susţină „Fabrica de Staruri”.
Toate proiectele lui au sucombat după primele difuzări: rating sub 1. A mai rămas câte ceva când a folosit realizatori de marcă sau branduri TVR.
A vrut să reformeze Televiziunea Publică, în sensul ca cei 3.000 de angajaţi să fie trimişi în excursii pe mapamond şi domnia sa să-şi aducă tpt felul de amatori născuţi pe malurile Bahluiului. Atât de profund a reformat televiziunea, încât ajunseseră realizatori cu premii internaţionale să ducă bonuri de poartă.
În acest timp, în şirul de angajări ale clientelei politice a PDL se numără şi soţia sa, consilier la PDG, în locul rămas vacant după avansarea domniei sale.
Încă nu i s-a spus tot ceea ce trebuia spus domnului Dan Radu.
Aşa încât îl sfătuiesc să nu mă dea în judecată încă pentru că ar mai avea motive serioase de adăugat în plângere.
O ultimă consternare: am vrea să ştim cum a ajuns acum realizator? A dat concurs? Cine l-a numit?
Totuşi să nu sublimăm situaţiile ridicole în care s-a pus! De la „Monitorul” lui Vântu până la Televiziunea Publică ar cam fi un drum profesional de parcurs. Etapele nu pot fi sărite oricât spate politic ai avea.
Dacă voi fi eu preşedinte, (ce păcat că nu voi fi) v-aş lua asistent, domnule Radu, să învăţaţi puţină meserie şi puţină gramatică!
Lucia Hossu Longin
Cine va intoarce timpul inapoi ?
Poti tu, umflatule ?
vorbesti ... vorbe.
Ati infiintat TVR Info si ati angajat oamenii vostri din afara TVR-ului.
Le-ati facut salarii de la 4 000 lei in sus pe cand multi alti jurnalisti cu vechime in TVR lucreaza pe salarii de 1 500 lei.
Pai e corect asa ceva?
Ati tot promis de cateva luni bune ca se vor face EVALUARI ale angajatilor si se vor plati conform pregatirii si prestatiilor lor. Promisiune desarta. Nu s-a mai facut nicicand.
Ati angajat multime de colaboratori pentru emisiuni pe care le puteau face si angajatii definitivi ai televiziunii dar i-ati neglijat.
Fa-ti omule bagajele si vezi-ti de propriile afaceri private impreuna cu al tau Lazescu!