Preşedintele TVR, Alexandrul Lăzescu, a vorbit astăzi despre problemele instituţiei publice cu ANAF. El atrage atenţia că prelungirea blocării conturilor de către ANAF pot spune sub semnul întrebării evenimentele sportive programate în următoarea perioadă, dar şi campania electorală, a declarat şeful TVR.
"Astăzi o sa trimitem o adresa către ANAF în care să solicităm o discuţie ca să putem debloca activitatea televiziunii publice", a mai spus Lăzescu.
Pe scurt din declaraţiile lui Alexandru Lăzescu:
- Sper să avem suficientă deschiderea din partea ANAF şi suficientă raţionalitate şi o atitudine responsabilă astfel încât să nu ajungem să punem sub semnul întrebării transmisia unor evenimente sportive şi a campaniei electorale în următoarea perioadă.
- Curtea de Conturi a făcut o analiză pe cinci ani despre felul în care s-au făcut anumite contracte. Acest raport a fost depus la cabinet, dar va fi depus şi la Parlament. Pot spune că el confirmă că situaţia în sine a început de şase ani. Suntem pe 3 mandate în care situaţia financiară a TVR s-a înrăutăţit.
- Foarte important e că aceste sume datorate s-au împărţit în două, o sumă către stat. Din această sumă o treime sunt penalităţi. Sume pe care TVR le datorează unor instituţii. În ţară erau probleme de gestiune colectivă a drepturilor, nu s-au mai plătit de aproape 10 ani. Sunt sume extrem de mari care s-au acumulat.
- O datorie foarte importantă de circa 10 milioane de euro era legată de EBU. Relaţia noastră cu ei are 2 dimensiuni, prin ei obţinem drepturile de difuzare ale majorităţii evenimente importante – Eurovision, Campionatele. A doua dimensiune avem circuitele prin care transmitem. Majoritatea transmisiunilor din afară le facem prin ei. Noi am eşalonat şi în mare ne-am ţinut de aceste datorii.
- O alta discuţie este contractul cu NBC, pe anul şase de contract era o sumă de plată de nouă milioane de dolari. Am reuşit să renegociem acest contract. Se adunaseră datorii ale TV faţă de NBC de 22 de milioane de dolari. Am redus acest contract la mai puţin de jumătate şi l-am reeşalonat până în 2014. Suntem foarte aproape, dar această blocare ar putea să compromită procesul.
- Cand am venit la TVR am avut un fel de coş de probleme. Ceea ce am putut să fac a fost să punem cât decât lucrurile în ordine. Toate lucrurile astea, în limitele unor venituri care practic au rămas aceleaşi. E greu de spus în condiţiile date ce se putea face mai mult. E clar că e un joc politic şi trebuie să o spunem foarte clar.
- Eu am vrut un audit mai complex, dar Consiliul de Administraţie nu l-a dorit. Voiam să-l facem cu o companie mare care să explice cum ar trebui gestionată situaţia. Inclusiv cum ar trebui să fie relaţia cu factorii politice. Am vrut acel audit în ideea de a avea o opinie independentă. El era solicitat şi de bănci.
- Nu am fugit după postul ăsta. Am venit aici neştiind că e o situaţie aşa de grea. Am venit cu bună credinţă şi am vrut să încerc să fac lucrurile să funcţioneze.
ARTICOL ÎN CURS DE ACTUALIZARE
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii