"COLONELUL" TURCESCU. O aşa zisă "listă secretă" de ofiţeri înaintaţi în grad "la secret" de fostul ministru al apărării Gabriel Oprea aprinde spiritele între jurnalişti.
Mihai Gâdea a citit aseară dintr-o listă mai multe nume. Robert Turcescu şi Alexandru Lăzescu, fostul preşedinte al TVR, ar apărea pe listă, a spus Gâdea, fiecare cu gradul de "Colonel". Afirmaţia a fost ilustrată cu o fotografie trucată.
Reacţia lui Turcescu nu a întârziat să apară:
Robert Turcescu, realizatorul emisiunii Sub semnul întrebării de la postul B1, se apără pe Facebook printr-o serie de argumente care desfiinţează acuzaţia adusă de Gâdea. Totodată, realizatorul de la B1 TV le răspunde celor de la Antenă:
"Gâdea, Ciutacu, Badea, Ciuvică şi, desigur, Felix, aveţi ocazia nesperată de a vă dovedi, măcar o dată-n viaţa, oameni de onoare: trageţi-vă un glonţ în cap, nemernicilor!"
Cum a ajuns Gâdea să-l facă colonel pe Turcescu?
Mihai Gâdea, directorul postului de ştiri deţinut de Intact, apare la un moment dat în emisiunea Sinteza zilei cu o listă de ofiţeri care ocupă funcţii publice.
"Lista, cea mai importantă dezvăluire din ultimii ani! De ce ordinul este secret? Vom afla oare? Urmează lista ofiţerilor: Adăscăliţei, Apostu, Arnăutu, Bardan, Baluţ, spune Gâdea în emisiune.
Spre sfârşitul listei îi menţionează pe Robert Turcescu şi pe Alexandru Lăzescu.
Gâdea i-a avut ca invitaţi în emisiune pe Ecaterina Andronescu, Mihai Voicu, Oana Stancu, Radu Tudor, Ciutacu, Badea şi Ciuvică.
Cum s-a apărat Robert Turcescu pe Facebook?
- Să le luăm pe rând. Dacă cineva îmi arată o adeziune semnată vreodată de mine ca membru al PDL sau al oricărui alt partid din această ţară sau de aiurea, mă împuşc în gât ca Năstase. Pe loc! Sau în cap, ca să fie lucrurile clare, nu jumătăţi de măsură!
- Doi: n-am făcut armata. Nu m-am fofilat, doar eram student şi am zis s-o fac după ce termin studiile. Când am terminat facultatea, n-a mai fost cazul pentru că se dăduse legea potrivit căreia nu mai era obligatoriu stagiul militar. Ci, opţional.
- Acum câţiva ani, în mai 2010, am absolvit un curs de bună guvernare la Colegiul Naţional de Apărare. Apoi, prin 2011, am susţinut în faţa unor grupe de cursanţi câteva prelegeri despre media şi politică. Repet, prelegeri. Şi, foarte important, în contextul discuţiei, niciodată REMUNERATE! Dacă se dovedeşte că am luat vreun leu de pe urma acestor prelegeri mă împuşc, de asemenea, în cap!
- De câteva ori, ca jurnalist şi colaborator, în calitatea menţionată mai sus, al Colegiului Naţional de Apărare am participat alături de zeci de alte persoane publice, la evenimente festive organizate de MAPN: de Ziua Armatei, de Ziua Naţională etc. Recunosc, spăşit, că am băut la aceste evenimente un pahar de vin, unul de apă şi că am mâncat, probabil, şi un pişcot.
- Azi aflu de la Gâdea că sunt colonel "pe o listă secretă" făcută de fostul ministru Gabriel Oprea. Actualul ministru, Dobriţoiu, zice că nu e secretă lista, ci publică. Şi se spulberă în felul acesta şi bănuiala că as avea grad în vreun serviciu secret. Deci că aş fi "acoperit"!
Comentarii
ce mai conteaza ce a facut sau nu Gadea? Conteaza ca niste ziaristi, politicieni sunt facuti ofiteri fara a avea nici un merit si Turcescu e printre ei.
faceti - si dvs. - o confuzie, desi lansati doua intrebari importante.
Apropo, faptul ca Gadea nu stie detalii si nu s-a documentat nu e o scuza sa nu privim situatia cu seriozitate.
Mai intai, confuzia: efectuarea stagiului militar e una, a fi salariat MApN e alta. Dupa efectuarea stagiului militar devii rezervist - cu ultimul grad primit in cadrul stagiului. Din acel moment, avansarea in grad, ca rezervist, se poate face in conditiile legii, asa cum a explicat ministrul actual al Apararii. Uneori este de ajuns sa lucrezi intr-un domeniu considerat vital, astfel incat experienta acumulata sa justifice avansarea. De exemplu, tatal meu a facut armata la pompieri, in Targoviste, in anii '70 (sef de masina de interventie). A iesit sergent-major. Apoi, a facut facultatea, a devenit inginer mecanic si a fost avansat locotenent (rez.), in 1976. Ulterior, in uzina in care lucra, a ajuns sef de sectie si responsabil cu paza contra incendiilor, asa ca in 1993, s-a trezit cu invitatia de a se prezenta la comisariatul militar judetean, unde a fost evaluat de o comisie care a decis ca se califica pentru avasarea la gradul urmator - acela de capitan. De atunci, probabil ca ar fi urmat sa-l faca maior, dar a iesit la pensie si nu l-a mai cautat nimeni.
In cazul angajatilor MApN, acestia pot fi personal civil sau cadre militare. Printre ultimii se afla si membri ai ansamblului Doina al Armatei, cantareti si instrumentisti, sportivi la cluburile Armatei s.a. Acestia au fost, in general, incadrati ca personal militar, primind grade in acord cu nivelul de pregatire. In timp, unii dintre ei au fost avansati si au ajuns inclusiv generali, precum Nastase (jucatorul de tenis, nu fostul premier).
2. De armata se putea scapa simplu. Mie, de exemplu, mi-au pierdut urma in 1998, cand am terminat facultatea, am intrat la master, m-am insurat si am devenit bucurestean. Aparent, tantalaii de la CMJ Dambovitza n-au trimis dosarul meu la CM Bucuresti sector 4, iar cei de la Bucuresti nu l-au cerut (probabil pentru ca eram student la master) - stiu ca ai mei au primit in urmatorii ani scrisori prin care eram invitat la CMJ, la Targoviste, cand eu eram oficial bucurestean. Tin minte ca, de gura maica-mi, am sunat la CM sectorul 4, aia au ras de mine (nu fumam pe vremea aia, aveam vocea cam subtire) si mi-au zis textual "da-i in ma-sa pe aia de la Targoviste, matalutza esti in evidenta noastra, vii aici cand te chemam noi, ai inteles?". Si nu m-a mai chemat nimeni (oricum, prin 2000 incepuse bataia pe locurile din armata, vazute ca o sansa de o multime de tineri din mediul rural...).
2. Turcescu si ceilalti "colonei" facuti pe blat nu beneficiaza de pensie, dar pot utiliza urmatorul scenariu (care a mai fost utilizat, unchiul meu, fost aviator militar la scoala de aviatie de la Bobocu, pensionat acum cinci ani, mi-a confirmat ca stie doua persoane in acest caz):
- orice rezervist are dreptul de a solicita (el) sau obligatia de a raspunde la solicitarea (din partea MApN) sa fie reactivat (adica devine ofiteri activ). Daca, sa zicem, Turcescu decide peste trei ani ca vrea sa fie colonel si gaseste un imbecil ca Gabriel Oprea sa-l ajute, primeste un ordin acasa, cum ca a fost reactivat, ca au tara si NATO nevoie de el... Buun, deci devine colonel, sta pana la pensie si, oops, iese la pensie colonel activ, tata, cu banul gros (ceea ce nu e putin lucru). In acelasi timp, o varianta a scenariului este aceasta: cu un an-doi inainte de pensie, un presedinte lins in c... de Turcescu, sa zicem Basescu, il face GENERAL (legal, ca e deja colonel si e activ). Ei, ce zici, nu crezi ca e ceva mai mult decat gargara si ar trebui sa-ti pese? Pentru ca ar fi ca si cum noi toti i-am plati pensia lingaului, amice...
1)Este imposibil sa obtii un astfel de grad daca nu ai facut sau nu esti in armata.
2)Militarii nu au dreptul de a se inscrie in partide politice.
2*)Chiar daca turcescu ar fi militar,asta arata cat de fanatic e Gadea,ca e in stare sa inventeze ca sa-si "desfiinteze" adversarii.
3)Daca documentul era secret,Gadea nu avea acces la el.Daca ar avea si l-ar prezenta public,era inchis pentru tradare.
4)Nu e relevant cum si de ce a scapat de armata.S-a zis mai sus la comentarii ca puteai scapa daca invocai religia/constiinta.
Ce naiba ma,ne ia asta de prosti pe toti Gadea asta?
Se face confuzie (voita in cazul unora) intre eliminarea stagiului militar obligatoriu, in 2006 sau 2007 si posibilitatea pe care o aveau tineri incepand cu anii 90 si ceva de a refuza recrutarea din motive de constiinta/religioase.
Mai departe, faptul ca nu ai efectuat stagiul militar obligatoriu nu inseamna ca nu poti capata un grad in armata sau in servicii.
Cantaretii, dansatorii, sportivii, ziaristii care lucreaza pentru armata au fost facuti subofiteri (daca nu au facultate) sau ofiteri (daca au studii superioare).
de aceea, daca vreti sa gasiti ceva impotriva lui Turcescu, poate ca ar trebui intrebat:
1.cum a scapat de armata?
2. A primit vreun avantaj ca urmare a existentei acestui grad?
In rest, ca-i colonel sau plutonier are importanta doar in cazul in care a primit avantaje materiale necuvenite.
De aceea, ca sa-l blamam pe Turcescu ar trebui ca Gadea, daca tot primeste liste de la dobritoiu, sa ne explice ce anume beneficii i-a adus aceasta functie? Altfel este numai gargara, din parea mea poate sa-l faca si maresal in rezerva.
Unde spune Turcescu ca nu este colonel? A, ca nu e acoperit, asta-i alta chestiune, dar colonel e sau ba? Raspunde Robert, baiatule, pentru ca firul rosu al descoperirii lui Gadea il reprezenta avansarea in grad a mai multor indivizi romani. Ei, bine, esti sau nu colonel, asta-i intrebarea?!?!?! Restul e ... gargara