SĂ NE ADUCEM AMINTE. Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, o analiză calitativă a ştirilor TVR în perioada în care Valentin Nicolau era preşedintele TVR, iar Adrian Năstase era premier.
"Analiza conţinutului ştirilor, în guvernarea PSD, arată cum era protejată imaginea fostului premier", spune articolul publicat în 2005 de Petre Barbu şi de subsemnatul, Petrişor Obae, în revista Capital. Unele dintre ştirile TVR despre Adrian Năstase, pe care le veţi găsi în articol, sunt de-a dreptul delicioase („Desi intors azi-noapte tarziu de la Bruxelles, premierul Adrian Nastase s-a grabit sa voteze la primele ore.“)
Paginademedia.ro vă prezintă pe larg din articol, fragmente care ilustrează politica editorială a TVR din acea vreme.
PREZENT. Astăzi, Valentin Nicolau a câştigat un loc din partea salariaţilor TVR în consiliul de administraţie al televiziunii publice. Este primul pas spre poziţia de şef al televiziunii, care se alege dintre membrii consiliului de Administraţie.
Ce spunea articolul?
"A fost Jurnalul TVR un program de stiri echilibrat si echidistant? Raspunsul este negativ si rezulta nu neaparat dintr-o monitorizare aritmetica a stirilor cu aparitiile lui Nastase, ci dintr-o analiza calitativa a programului."
"O comparatie a continutului Jurnalului TVR cu evenimente care au avut loc in acea perioada arata, fara nici o urma de indoiala, ca subalternii lui Nicolau nu au lucrat dupa agenda contribuabililor, ale caror taxe le asigura salariile, ci pe agenda lui Adrian Nastase, Iliescu si a PSD-ului."
Jurnalul TVR a eludat cu buna stiinta marile scandaluri din acea perioada sau le-a abordat partizan, cu mare intarziere si crispare: afacerea Puwak, stenogramele PSD, plagiatul Beuran, Raportul Nicholson, casa Rodicai Stanoiu, afacerea MTC-TV Constanta, fraudele de la Referendum, baronii locali, publicitatea de stat, declaratiile dure ale fostului ambasador Michael Guest despre coruptie, cazul Rafo Onesti. In schimb, cel mai mediatizat caz de la Jurnal a fost Dosarul Flota, citat in primul rand cand era vorba de stiri despre coruptie.
Actualitatea din Romania la Jurnalul TVR il avea in centru pe Adrian Nastase. In jurul lui se intampla totul. Daca nu participa la vreo inaugurare, cel putin i se difuza parerea. De exemplu, stirea nu era ca Armata Romana isi sarbatoreste ziua la Carei, ci faptul ca „locuitorii orasului Carei au avut parte de o zi a Armatei cu totul speciala, pentru ca la manifestari au luat parte presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase si ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu.“
Ce relevanta avea in stirea despre transportul de rechizite scolare declaratia lui Nastase ca „rechizitele vor ajunge la destinatie la timp si fara probleme“?
Pentru editorii Jurnalului TVR, premierul Adrian Nastase a fost buricul lumii. In jurul sau se misca realitatea romaneasca:
- „Astazi a fost inaugurat, in prezenta premierului Adrian Nastase, podul peste Canalul Dunare-Marea Neagra din localitatea Cernavoda.“ (9.08.2002)
- „Dupa participarea la inaugurarea podului de la Cernavoda (Cata harnicie!!! – nota Capital), premierul Adrian Nastase a participat la lansarea la apa a primei nave de cercetare oceanografica a Romaniei“ (9.08.2002)
- „Premierul trece drept cea mai solemna personalitate din PSD, in timp ce ministrul de externe, Mircea Geoana, este considerat cel mai sexy din partid. Acestea sunt numai cateva din calificativele pe care cei mai tineri membri ai partidului de guvernamant le-au dat la Scoala de vara de la Amara.“
- „Cea mai performanta statie seismica din Europa Centrala si de Est a fost inaugurata astazi in prezenta primului-ministru Adrian Nastase la Moldova Sulita, in judetul Suceava.“
- Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei, infiintat la initiativa primului-ministru Adrian Nastase, este in curs de amenajare intr-un corp al Palatului Parlamentului.“
- „Inundatiile care au lovit tara in ultimele zile nu i-au lasat nepasatori pe seful statului, Ion Iliescu, si pe premierul Adrian Nastase.“
- „Premierul Adrian Nastase considera ca un invatamant modern presupune informatizarea scolilor si mai multe ore de educatie fizica.“
- „Din aceasta luna, cei 10 bursieri selectati de Asociatia pentru Promovarea Tinerilor si-au inceput activitatea. (...) Ei au fost prezentati astazi premierului Adrian Nastase.“
- „Premierul Adrian Nastase a declarat ca se va incerca majorarea fondurilor alocate pentru invatamant...“.
- „La Brasov, a fost inaugurata, in prezenta premierului Adrian Nastase, hala de productie a societatii Eurocopter Romania.“ „Dupa ce s-a inchinat, Adrian Nastase s-a intalnit, la resedinta mitropolitana, cu Inalt Prea Sfintia Sa Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.“
- „Primul-ministru, Adrian Nastase, a declarat astazi in comuna Padureni, din judetul Vaslui, ca va sustine un program de sustinere a tinerilor din mediul rural.“
- „Prezent la Salonul „Conceput in Romania“, premierul Adrian Nastase a declarat ca Guvernul va sprijini in continuare cercetarea cu aplicabilitate imediata.“
Jurnalul s-a ferit de Stenogramele PSD
In plin scandal „Stenogramele PSD“ (noiembrie 2004), editorii Jurnalului TVR au bagat capetele in nisip. Iata ce au considerat important pentru tara realizatorii Jurnalului in plina desfasurare a scandalului: „Vanatoare cu ghinion“, „Intoxicatii cu monoxid de carbon“, „Alunecari de teren“ (27 noiembrie), „Cursul leu-dolar“, „Campania nationala Fii dotat!“ (25 noiembrie).
Abia pe 6 ianuarie 2005, cand au constatat ca partidul care le tinusera capetele pana atunci in nisip plecase de la guvernare, au difuzat urmatoarea stire: „Parchetul National Anticoruptie a preluat ancheta in cazul Stenogramelor PSD“.
Afacerea Puwak n-a existat in Jurnal
Scandalul Puwak, prin care patru firme ale familiei ministrei Hildegard Puwak au atras bani din fonduri europene, izbucneste la sfarsitul lui iulie 2003 si tine capul de afis al ziarelor mai mult de trei luni. Jurnalul TVR nu sufla o vorba.
Cateva stiri din Jurnalul de atunci: „Atentie la alimente!“ (31 iulie), „Pregatiri pentru iarna“ (29 august), „Zi torida“ (30 august).
Prima referire in Jurnal se face abia pe 13 octombrie: „Anchete in cazul ministrului Puwak“. Iata prima fraza din stire: „PSD asteapta rezultatele anchetelor in cazul ministrului integrarii, pentru a vedea daca este necesar sa ia masuri“.
In 30 octombrie, Jurnalul spala imaginea Puwak cu stirea „Firmele familiei Puwak returneaza fondurile“.
La jurnal se scriu stiri ca in vremurile cooperativizarii
La Referendumul pentru Constitutie din 2003, Jurnalul a inchis ochii la toate neregulile semnalate de presa si organizatiile neguvernamentale.
Iata cateva „comedii“:
- „Agentiile Loto s-au transformat azi in... sectii de votat norocul“,
- „De referendum fara bilet RATB“ (18 octombrie),
- „Referendumul a adus oamenilor de la satele izolate din Delta un cadou neasteptat: posturi telefonice. Astfel, biroul electoral Tulcea a putut lua legatura cu sectiile de votare.“ (19 octombrie) Stirea asta parca este luata din jurnalele socialiste!
- Si o mostra de crasa obedienta: „Desi intors azi-noapte tarziu de la Bruxelles, premierul Adrian Nastase s-a grabit sa voteze la primele ore.“
Jurnalul a mers pe mana lui Mircea Ursachi
Despre datoriile RAFO si Carom Onesti preluate de AVAS prin ordonanta guvernamentala, Jurnalul da o stire scurta si seaca: „Datorii preluate la AVAS“ (17 noiembrie). Editorii precizeaza in final ca la „cele doua societati lucreaza in total peste 4.000 de angajati“.
Adica, statul a salvat locurile de munca ale acestor angajati, o marota vehiculata de PSD. A doua zi, presa se dezlantuie impotriva ordonantei guvernului. Jurnalul TVR contraataca cu o „analiza“ in care nu este invocat nici un nume de politician din Opozitia cu opinii critice sau un analist economic independent. In schimb, este citat pe larg numai Mircea Ursachi, seful AVAS.
Raportul Nicholson a fost ignorat
In martie 2004, Raportul Emma Nicholson, in care se acuza deteriorarea situatiei politice din Romania, a fost adoptat de Parlamentul European. Criticile din raport sunt minimalizate de liderii PSD.
La randul sau, Jurnalul TVR se conformeaza si indulceste tonul dur al raportului cu stirea „Parlamentul European dezbate raportul asupra situatiei Romaniei“ (10 martie): „Comisia Europeana si presedintia irlandeza a Consiliului au transmis astazi mesaje clare de sustinere a Romaniei in eforturile de a respecta calendarul aderarii. Asigurarile au fost date in timpul dezbaterilor in Parlamentul European (...) Raportorul Emma Nicholson si-a mentinut observatiile critice la adresa tarii noastre facute in documentul, care va fi supus la vot maine (...)“
De remarcat ca editorii nu pomenesc absolut nimic despre continutul criticilor formulate de Emma Nicholson. In editia Jurnalului din seara urmatoare, crainicii Jurnalului anunta: „O stire importanta pentru tara noastra vine de la Strasbourg. Raportul baroanei Emma Nicholson asupra Romaniei a fost adoptat de Parlamentul European, insa intr-o formula modificata. Tonul dur al variantei initiale a fost atenuat, dar ramane pe alocuri critic.“ (Jurnalul din 11 martie) Ce intorsatura de condei!
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.roIn presa romaneasca, baroana a precizat ca mesajul din raport este „sever, puternic si foarte dur“ la adresa autoritatilor de la Bucuresti. Jurnalul TVR nu este interesat de aceste declaratii.
retardat sau chiar fara vreun mijloc de comunicare cu exteriorul tre sa fii sa mai votezi vreodata psd :)) mai bine prm decat astia