PREMIERI IN INCHISOARE. Impreuna au 15 ani de inchisoare numai la Sighet. Doi dintre ei, Gheorghe Tatarescu si Constantin Argetoianu, au fost saltati noaptea de 5 spre 6 mai 1950 si dusi direct la Sighet. Rupti de familie. Fara gloante in gat, fara fulare de milioane, fara agitatie in media.
Paginademedia.ro va prezinta, direct de la Sighetu Marmatiei, dintr-un loc tulburator – fosta inchisoare - un fragment de istorie cu premierii Romaniei care au facut puscarie si conditiile de detentie: Iuliu Maniu, Gheorghe Tatarescu, Constantin Argetoianu si Ion Gigurtu.
Doi dintre ei au murit la Sighet, in celule de sase metri patrati: Iuliu Maniu si Argetoianu. Cand se imbolnaveau, aveau grija singuri unii de altii. Mancarea de baza era un terci sau arpacas, iar o galeata ruginita tinea loc de closet. Erau pedepsiti intr-o celula intunecoasa, “Neagra”, fara geamuri, plina de igrasie. Nu aveau dreptul la vizite si nu puteau vorbi cu familia. Nu primeau apa plata de acasa. Au suferit si au murit cu demnitate pentru principiile in care credeau.
CONTEXT. Astazi, pe prima pagina, Jurnalul National il prezenta pe Adrian Nastase ca pe un detinut politic. Imaginea fostului premier condamnat la doi ani este alaturi de premierii mai sus mentionati, oameni politici care au suferit sau au murit in inchisoarea de la Sighet.
Demersul de mai jos este o scurta readucere aminte a acelor perioade, in care singura vina a celor intemnitati era ca nu se potriveau ideologic cu noul regim. Imaginile FOTO si VIDEO au fost surprinse astazi, 3 iulie, la Memorialul victimelor comunismului din Sighetu Marmatiei. Locul in care elita politica interbelica a fost decimata. Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Constantin Argetoianu, Constantin Titel Petrescu si sute de alti politicieni, preoti sau ziaristi au suferit sau si-au gasit aici sfarsitul.
Fostii premieri intemnitati la Sighetu Marmatiei:
Gheorghe Tatarescu a fost adus la Sighet dupa ce, in noaptea de 5 spre 6 mai 1950, aproximativ o suta de fosti demnitari au fost arestati, fara nicio baza juridica. Erau “dusmani ai poporului”. A stat doi ani la Sighetu Marmatiei, intre 7 mai 1950 si 5 februarie 1953.
Constantin Argetoianu (1871-1955) a fost in acelasi lot din mai 1950. Cinci ani mai tirziu, intr-o zi de februarie, isi gasea sfarsitul in inchisoarea situata chiar in centrul orasului Sighetu Marmatiei. A fost premier si ministru in mai multe guverne.
Iuliu Maniu a stat la Sighet doi ani, din 1951 si pana in 1953, cand s-a stins in celula de la parterul puscariei. Fostul presedinte al PNT si al Consiliului de Ministri, unul dintre cei mai marcanti oameni politici romani, a fost condamnat pentru “crima de inalta tradare”, in 1947. Inainte de Sighet, a fost in penitenciarul Galati.
Ion Gigurtu a fost intemnitat la Sighet la 17 decembrie 1950. Iesea din inchisoare cinci ani mai tarziu, in iulie 1955.
Celula in care a murit Iuliu Maniu
Dupa 1950, Sighet a devenit o inchisoare pentru detinutii politici. Preoti, ziaristi, demnitari, fosti gevernatori ai Bancii Nationale au suferit aici.
Camera demnitarilor, amenajata la Memorialul de la Sighet
Detinutii erau imbracati in zeghe. “Cand ma vad imbracat, am, in primul moment, un sentiment atroce, de cumplita decadere”, povestea Constantin C. Giurescu, citat de Andrea Dobes in cartea Reprimarea elitelor interbelice, Colonia “Dunarea” Sighet. “Mi-au spus mai tarziu colegii ca si ei au avut un adevarat soc atunci cand au vazut iesind din magazia de efecte pe Burileanu, fostul guvernator al Bancii Nationale, imbracat primul din acel colectiv in noul costum”.
Hainele detinutilor: Zeghea
TERCIUL SI ARPACASUL, DE BAZA. Mancarea venea intr-un hardau de lemn scorojit si murdar. Giurescu, via Andrea Dobes: “micul dejun consta din trei sferturi de canita cu apa botezata, ceai cu miros usor de tei sau o canita de terci fiert cu putin zahar, pranzul era o mincare de cartofi, varza fasole sau arpacas, iar cina era, de obicei, repetarea mesei de la pranz, dar mai slaba”. “Regimul alimentar era calculat cu mare grija, atat ca detinutul sa nu moara imediat, ci sa fie slabit treptat prin infometare” (Ioan Ploscaru, citat de Andrea Dobes).
Liftul cu care venea mancarea
In anii 50, Sighetul nu avea spital al inchisorii si nu exista sintagma “nu suporta detentia”. Medicul trecea o data pe saptamana sa inspecteze detinutii si pleca asa cum venea. I se atribuie doctorului citatul “medicamentele sunt inutile, sa lasam natura sa lucreze”. Bolile erau la ordinea zilei, de la cele de inima la boli pulmonare, dar si “tulburari psihice, nevroze, psihoze, cosmaruri, schizofrenie, deliruri, insomnii, instabilitate psihica, multe dintre ele necesitand tratamente si spitalizari sau izolari” (generalul Gheorghe Mihail, in Memoria – Revista gandirii arestate).
Detinutii pedepsiti erau tinuti la “Neagra”, o celula de citiva metri patrati. Erau legati cu lanturi de podea, in umezeala si igrasie.
Neagra, celula de pedeapsa
Galerie foto
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Si nu sunt unealta nimanui.
Uite, de exemplu, sunt de acord cu faptul ca Basescu a taiat pensiile.
Nu sunt de acord ca timp de 8 ani a coordonat jefuirea Romaniei, atat personal cat si prin intermediul organizatiei criminale pe care si-a constituit-o, mascata sub forma unui partid politic, pe rand, socialist, liberal, popular.
A profitat, cu inteligenta malefica si multa abilitate, de naivitatea romanilor, de superficialitatea lor, de incultura lor si a speculat toate vulnerabilitatile democratiei impotriva poporului roman.
Eu personal l-as condamna la moarte.
Acum, avand in vedere timpurile, va fi judecat si nu va fi condamnat decat la inchisoare.
La fel se va intampla cu Adriean Videanu si cu doamna Elena Udrea.
Vor mai fi si altii, desigur.
Dezamagitor pentru cineva care a realizat un documentar de o asemenea anvergura si se presupune ca ar fi invatat ceva...
Jenant pentru un jurnalist care se tine de valoare sa se compromita numai pentru un post in CA-ul TVR!!!
Ar trebui sa-si dea demisia cei de acolo pentru o jignire uriasa la adresa istoriei poporului nostru! Dar.... e greu cu demisia atunci cand un prim-ministru copy paste nu o face.
D-lor NU VA ESTE CLAR CA NASTASE E INFRACTOR??
Seba draga, vezi ca ti-a scapat, din greseala, un s in fata numelui.
Totodata, sa stii ca se scrie corect poet, doar cu e.
Comunismul stalinist, din anii 50, este una.
Atunci a fost distrusa elita Romaniei, coordonat de Tismaneni seniori, Patapievici seniori, Brucani (Saul Bruckner), Anna Pauker, Iosif Chisinevski (Jakob Roitman) etc.
Armata Rosie a avut peste 100.000 de soldati pe teritoriul Romaniei
pana in 1958 si nu prea se putea face nimic.
Am putea insa acuza SUA ca, efectiv, ne-au vandut lui Stalin.
Coordonatorul torturilor, generalul Alexandru Draghici, fostul ministru de interne a fost judecat de Ceasca in 1968. Si aici plagiez:
a fost înlăturat din toate funcțiile de partid și de stat. A fost degradat din gradul de general-colonel și trecut în rezervă cu gradul de soldat (14 noiembrie 1968).
Măsurile represive împotriva lui s-au oprit aici, el nu a fost dat în judecată pentru fărădelegile comise. În 1969 a fost numit director al „IAS Buftea”, funcție pe care a păstrat-o până în anul 1972, când a ieșit la pensie. Se incheie plagiatul. Pe vremea lui Ceasca nu a mai existat niciun detinut politic din perioada stalinista.
Ceasca a trecut la un comunism national care a avut multe puncte bune. Si foarte multe puncte proaste.
Acum depinde pe care cuvant din sintagma "comunism national" este pus accentul. Paunescu a pus mereu accentul pe al doilea cuvant.
Iar asta ii chinuie teribil pe copiii stalinistilor.
Torturile comunismului stalinist au trecut si nu mai vin.
Pericolul principal este in prezent prostia si incultura unora ca tine, Seba.
Pentru ca prostia este un teren foarte fertil pentru manipularile perverse basiste sau ale Tismanenilor (pe tac-su il chema de fapt Leonid Tisminetki).
Prostii ca tine pot fi manipulati precum oile.
Tu crezi ca Ceasca si, culmea, Paunescu sunt vinovati de crimele stalinistilor veniti odata cu Armata Rosie in Romania. Mai esti si vehement. Nu reusesti sa coordonezi nici macar anii, perioadele. Dar ai computer si poti scrie.
Pacat ca Internetul este deschis tuturor si orice netot isi poate varsa prostia nelimitat, contaminandu-i si pe altii.
Fa un interviu cu Lucia Hossu Longin si intreab-o ce parere are despre arestarea lui Nastase.
Si ar mai fi ceva interesant!
Ia afla, Petrisor, cat timp esti inca in stare de soc dupa vizita, cu ce se ocupa, in acea perioada, Leonte Tismaneanu, tatal lui Vladimir Tismaneanu.
VT, a scris la comanda lui Basescu cartea aia cu comunismul, bla, bla, bla.
Fiul lui Leonte l-a acuzat in prostia aia scoasa sub egida basista pe Adrian Paunescu ca ar fi un stalp al comunismului.
Afla si ce facea ofiterul Constantin Paunescu, tatal poetului in acea perioada. Iti zic eu, era condamnat la 15 ani de puscarie!
Mormantul lui Leonte Tismaneanu il gasesti la cimitirul Sfanta Vineri. E o alee intreaga de lespezi-tip, cu steluta sovietica deasupra.
Si sunt nume mai mult sau mai putin romanesti! (majoritare sunt alea mai putin).
Daca scrii despre istorie trebuie sa o cunosti mai intai!
Un smenar o poate intoarce cum vrea el si ii poate pacali pe fraieri cum vrea.
Iar Base este cel mai mare meserias la smenuri.
Oricum, incepe un mare razboi zilele astea.
Basescu nu se preda, ca e constient ce-l asteapta si ca nu va fi iertat.