Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.roPublicitate DECIZIILE CA ALE TVR. Nagy Zoltan Levente, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, a declarat că sunt valide şi legale toate hotărârile luate de CA al Televiziunii Române până la decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, potrivit căreia componenţa CA este neconstituţională, scrie Adevărul.
„Sunt valide pentru că până în momentul de faţă acest Consiliu de Administraţie, care a fost investit de Parlament, a funcţionat legal. După ce va apărea decizia Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial, acest CA nu va mai exista şi nu mai poate lua nicio decizie", a spus Nagy Zoltan Levente, membru în CA al TVR din partea UDMR.
Nagy Zoltan Levente, membru în CA al TVR: Deciziile luate de CA până acum sunt valide şi legale
NUMIREA CA-ULUI LA TVR. Deputatul PNL Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Camerei, a declarat, miercuri, că decizia CC obligă la reluarea procedurii de numire a celor opt mebri CA ai TVR, ea arătând, însă, că prima procedură a fost legală, întrucât PDL a optat să nu desemneze candidaţi, scrie Mediafax.
"Decizia CC, din punctul meu de vedere, e bizară, pentru că situaţia de fapt se ştia la acel moment foarte bine de către CCR. De altfel, situaţia a fost de notorietate pentru că, la momentul la care s-au făcut alegerile pentru CA al TVR, PDL a optat să nu-şi desemneze candidaţi. Nu e vina nimănui că a optat pentru asemenea variantă, motiv pentru care în mod firesc nu a fost respectat algoritmul parlamentar, neexistând din partea PDL candidaţi. Eu cred că a fost o procedură cât se poate de legală", a spus Gorghiu.
Alina Gorghiu: Decizia CC obligă la reluarea procedurii de numire a celor opt membri CA ai TVR
COALIŢIE PENTRU JURNALIŞTI. Mai multe asociaţii profesionale ale jurnaliştilor, ONG-uri, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile ar putea forma o coaliţie care să protejeze jurnaliştii aflaţi sub presiunea patronatelor, scrie Adevărul.
Decizia a fost luată miercuri, când a avut loc o dezbatere publică organizată de Grupul pentru Dialog Social (GDS), cu tema „Poziţia jurnalistului în relaţie cu trusturile media“, moderată de Magda Cârneci şi Mircea Toma. La discuţii au participat jurnalişti, oameni de cultură şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Decizia a venit după ce s-au discutat cazuri concrete de jurnalişti care au acuzat presiuni din partea trusturilor din care fac parte. Un astfel de exemplu este Stelian Negrea, fost jurnalist al trustului Intact, care acuză patronatul de şantaj editorial.
Jurnaliştii strânşi cu uşa de patronate ar putea fi protejaţi de o coaliţie profesională
PLURALISM MEDIA. European Alternatives, Centrul pentru Jurnalism Independent şi ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei lansează „Initiativei Cetatenesti pentru Pluralismul Media“, cu scopul de a face un apel către Comisia Europeană pentru a elabora legi care să asigure pluralismul şi libertatea media.
ONG-urile fac apel la pluralismul media
Comentarii