INTERVIU EXCLUSIV. "Am semnat un Head of terms pentru preluarea Adevărul Holding" a declarat în exclusivitate pentru Paginademedia.ro Cristi Burci. "În zece zile, vor fi finalizate actele de preluare", a spus viitorul proprietar al Adevărul Holding, în primul interviu acordat în această calitate.
Acordul prin care Burci va prelua în totalitate Adevărul Holding a fost încheiat la trei fără zece dimineaţa, după 20 de ore de negocieri.
NEGOCIERI INTENSE. Discuţiile cu Dinu Patriciu au început săptămâna trecută, spune Burci, dar negocierile cele mai intese s-au purtat ieri. După 20 de ore de discuţii, miercuri, 5 septembrie, la trei fără zece dimineaţa, Cristi Burci s-a înţeles cu reprezentanţii Adevărul să preia grupul de presă. Filmul zilei de ieri, aici.
Cu Cristi Burci proprietar, Peter Imre va rămâne director general al Adevărul Holding. "Ne cunoaştem de 22 de ani", spune Burci.
Interviul cu Cristi Burci, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro:
Petrişor Obae: Aţi ajuns la un acord privind preluarea Adevărul?
Cristi Burci: Am semnat un Head of Terms care urmează să fie punctul iniţial al unei tranzacţii.Cât vei prelua din Adevărul Holding?
100%.Când au avut loc primele discuţii?
Săptămâna trecută, în urmă cu câteva zile.Şi cum te-ai hotărât să preiei Adevărul Holding?
Mă uit după o oportunitate în această zonă de mai multă vreme, iar Adevărul este o platformă extraordinară. Cred că Adevărul Holding este o fabrică de conţinut care poate constitui o bază fantastică pentru tot ce înseamnă conţinut digital, foto, video etc. Cred că avem cea mai mare fabrică de conţinut din România care poate merge către toate ecranele: computer, tabletă, Ipad, TV.Dar o fabrică de conţinut cu datorii.
Aceste datorii vor fi recalculate, eşalonate şi plătite. Vor fi stinse.De ce crezi că tu, ca nou proprietar al Adevărul, vei reuşi unde cei vechi nu au avut rezultate?
Nu vreau să comentez acest lucru.Când vor fi plătite salariile restante?
În perioada imediat următoare. Acum avem un Head of Terms, iar documentele finale ale tranzacţiei se vor face în următoarele zece zile. Sunt trei momente importante: momentul de azi, cel de peste zece zile şi cel în care vom fi aprobaţi de Consiliul Concurenţei.Care a fost suma preluării?
Nu pot da astfel de detalii.A fost o preluare gratuită, cu condiţia stingerii datoriilor?
Mai sunt multe lucruri deschise în această tranzacţie. Este un punct de suspans, nu pot spune nimic despre acest aspect.Orice ban care se va plăti până la finalizarea tranzacţiei se va duce în costurile operaţionale, salarii, hârtie etc.
Dinu Patriciu va primi o sumă de bani?
Nu comentez asta.Peter Imre rămâne director general?
Da, indiscutabil. Avem o relaţie foarte bună, ne cunoaştem de 22 de ani.Adevărul are o licenţă TV. Vei dezvolta şi o televiziune?
Categoric da. Dar întâi trebuie să evaluăm toate lucrurile de aici. Trebuie să găsim modalităţi să monetizăm conţinutul în toate formele posibile.Ce se întâmplă cu proiectul online al lui Răzvan Ionescu?
Cred că proiectul lui Răzvan Ionescu, împreună cu proiectele online din grupul Adevărul vor forma cea mai redutabilă bază de internet din România.Revine Răzvan Ionescu pe poziţia de director editorial al Adevărul Holding?
Suntem prea departe de această discuţie.Sediul rămâne în Pipera?
Cel puţin temporar, da. Vom şti asta până la finalizarea tranzacţiei. În momentul de faţă, ne uităm la cea mai optimă formulă de cost. Practic, pentru restructurarea companiei, trebuie să fim extrem de atenţi atât cu cheltuielile şi veniturile, cât şi cu produsele. Controlul costurilor va fi, probabil, unul dintre obiectivele majore ale restructurării.Trec unele titluri pe online?
Ar trebui să facem întâi o evaluare. Acum este prea devreme.Ce se întâmplă cu tipografiile?
Vor trebui să devină un centru de profit, pentru că au potenţial şi au calitate.În cât timp ar putea ajunge Adevărul la Break-Even, la 0/0 operaţional?
Sper ca în următoarele şase luni să ajungem la break even.Dar datoriile istorice, în cât timp vor fi plătite?
Efortul se va întinde, probabil, undeva între 1 şi 3 ani.Nivelul investiţiei?
Nu vreau să spun o cifră până nu sunt calculele finale gata.A existat vreun moment în care deal-ul să nu se facă?
Şi acum sunt şanse, până la finalizarea documentelor. Dar mult mai mici. După o zi de 20 de ore, în care am mâncat trei covrigi, e greu de spus care a fost cel mai greu moment.
Posibila preluare a Adevărul Holding de către Cristi Burci a fost anunţată, iniţial, de Curentul.ro.
Cine este Cristi Burci?
Cristi Burci a făcut primele afaceri în România la începutul anilor 90. Întors din Statele Unite ale Americii, înfiinţează prima agenţie de publicitate din România, Graffiti/BBDO, din care mai deţine, în prezent, o participare minoritară (6,5%).
Serialul Dallas a revenit în România prin intermediul lui Cristian Burci, care asigura publicitatea în filmul difuzat de TVR. Burci aducea serialul şi împărţea publicitatea cu TVR. Primul client a fost Kent (reclama Do you believe in magic).
Tot în anii '90 a început să investească şi în media. Mai întâi, în ziarul Ultimul Cuvânt, primul ziar în culori, dar care nu a rezistat mai mult de şase luni pe piaţă.
La mijlocul anilor 90, Cristi Burci înfiinţează postul de televiziune Amerom. Ulterior, postul se transformă în Prima TV.
Începutul anilor 2000 este marcat de scandalul din afacerea MTC-TV. Postul MTC-TV, subordonat Ministerului Transporturilor (condus de Miron Mitrea), face un contract de asociere în participaţiune cu Global Media, firmă controlată de Cristi Burci. Aproximativ 6 milioane de dolari au ajuns în conturile companiei de media.
În 2003, Cristi Burci a cumpărat postul Radio Contact şi i-a adus pe Cârcotaşii Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă la postul lui. Cu un nou nume – Kiss FM, postul a trecut rapid, într-un an, pe primele locuri în audienţă.
Ascensiunea Kiss FM a fost de bun augur pentru omul de afaceri. În 2005, Cristi Burci vinde Prima TV, Kiss FM şi Star FM celor de la SBS Broadcasting, pentru 30 de milioane de euro.
În afară de massmedia (în care nu mai are nicio participare în prezent), şi-a concentrat afacerile în industrie, mai precis în transporturi. A cumpărat Romvag, Fabrica de Vagoane Arad şi fabrica de vagoane Meva (din Turnu Severin), pe care le-a reunit în International Railway Systems (IRS).
În 2006 a făcut consultanţă pentru turcii de la Dogan Media cu ocazia intrării pe piaţă a postului Kanal D.
În toamna lui 2010 a fost în negocieri avansate pentru cumpărarea Realitatea TV, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.
Cristi Burci a lansat şi Digital Catalyst Fund, ce va oferi suport şi consiliere anteprenorilor la început de drum din Europa şi Statele Unite punându-i pe aceştia în contact cu echipe tehnice din România.
Citeşte şi:
- POVESTEA PRELUĂRII. 2.50 dimineaţa. Ora la care Adevărul se duce către Cristi Burci
- Cristi Burci face un proiect online cu Răzvan Ionescu, fostul director editorial de la Adevărul
Comentarii
1- Oare tabloul lui Dinu Patriciu va ramane agatat la intrarea in holding sau va fi inlocuit cu cel al domnului Burci?
2- Oare domnul Cristi Stancu (redactor sef Click) s-a spalat pe dinti si e pregatit sa atace frontal bucile domnului Burci dupa ce a facut asta cu predecesorii dansului?
3- Oare amantele domnului Peter Imre, incepand cu blonda de la intrare, vor fi pastrate si platite cu mii de euro pe luna in continuare?
4- Oare se vor pastra departamente gen Corporate Affairs, unde in fisa postului scrie asa: "Vino la birou. Nu fa nimic. Du-te acasa. A doua zi fa la fel. Vineri, la ora 16:59 incuie biroul si vino inapoi luni". Bineinteles, pe mii de euro pe luna.
5- Oare la Adevarul se va merge in continuare pe formula: 1 director editorial + 1 redactor sef + 1 prim redactor sef adjunct + 4 redactori sefi adjuncti?
Nu de alta baieti dar ziarul a ajuns la 24 de pagini, iar voi erati in formula asta si cand Adevarul avea 64 de pagini si cand avea 48 de pagini si cand avea 32 de pagini...
Nu va e rusine un pic?
6- Oare acum, daca in conturile companiei vor intra niste bani, vom vedea iarasi in trust tepari gen:
Ovidiu Nahoi = poate infiinteaza o subredactie in Melbourne.
Alexandru Sasu = poate demareaza proiectul Radio Adevarul.
Eugen Chelemen = poate face din nou nimic pe mii de euro.
Corina Dragoteasca = poate il supervizeaza pe Chelemen cum nu face nimic.
Simona David = poate simte nevoia unui nou concediu platit pe mii de euro lunar.
Horia Enesel = poate sa lucreze alaturi de Sasu la Radio Adevarul.
7- Oare domnul Peter L Imre, in nefericitul caz in care va prosti si noul proprietar si va ramane (asa se pare), va reusi sa-si imbunatateasca precedenta performanta si sa demoleze noul Adevarul Holding in timp record?
Nu de alta Peter, dar ai aparut in vietile noastre la data de 1 aprilie 2010 (era un semn!) si ai pus trustul pe butuci in mai putin de un an.
Crezi ca acum poti sa faci la fel in 6 luni? Eu zic ca poti!
Domnul Burci, sa stiti ca Peter e cel mai talentat mincinos pe care il veti intalni.
Daca va spune ca e ziua, fiti convins ca e seara.
O sa va faca capul calendar cu promisiunile lui despre trust profitabil. A
Daca maine s-ar desfiinta toate ziarele si toate site-urile din Romania si ar rezista doar Peter cu Adevarul Holding, individul asta ar fi capabil tot de un singur lucru: FALIMENT.
Cand a venit in holding a luat microfonul si a vorbit o ora despre ce trust profitabil o sa faca el si ce bani o sa faca el pentru Patriciu.
Uitati unde e Adevarul Holding azi.
E exclusiv rodul "muncii" lui Peter.
Intrebati-l de relansarea ziarului Adevarul in vara, de cum a marit numarul de pagini la 64 in VARA pentru ca dupa trei luni sa-l reduca la 48.
Intrebati-l cum a relansat Adevarul de Seara PE BANI si a avut retur de 290.000 de exemplare din 295.000?
Intrebati-l unde e acum Adevarul de Seara?
Feriti-va de acest Imre ca de ciuma.
Zici Imre, zici faliment.
Daca noul Adevarul Holding porneste la drumul cu omul asta, atunci un nou esec e 100% garantat.
Stiu ca cititi randurile astea, domnul Burci.
Sa tineti minte ce s-a scris aici.
Daca porniti la drum cu Imre, o sa va aduceti aminte de ele in 6 - 10 luni, perioada in care Peter o sa demoleze si noul holding.
Peter Imre = Faliment