CAMPANIE. Batonul de ciocolată Rom se promovează printr-o nouă campanie inedită, realizată de McCann Erickson. “Bucharest, not Budapest, not Budapest, not Budapest” este numele şi totodată mesajul campaniei prin care ciocolata îşi propune să pună capăt uneia dintre cele mai mari confuzii geografice, cea legată de numele celor doua capitale.
Un film postat pe youtube promovează un site dedicat acestei campanii: Bucharest, not Budapest, not Budapestnotbudapest.com.
http://www.youtube.com/watch?v=nBR42mfV8Ec
Filmul trece în revistă confuziile generate de asemănarea de nume dintre cele două Capitale, cu exemple concrete. De la celebrul "Hello, Budapest!", salut aruncat românilor de mai multe vedete care au concertat la Bucureşti, nu Budapesta, nu Budapesta (Michael Jackson, Iron Maiden, Lenny Kravitz, Morcheeba, Ozzy Osborne), până la disperarea a 400 de fani ai echipei Athletic Bilbao, care au ratat finala Europa League de la Bucureşti, nu Budapesta, nu Budapesta, pentru că au luat o cursă spre Budapesta.
În seara aceleiaşi finale, crainicul englez de pe Naţional Arena a fost întâmpinat cu huiduieli după ce a salutat la fel de derutat: "Bună seara, Budapesta... Bine v-am găsit la finala Europa League".
Soluţia ROM ?
Pentru ca această confuzie să ia sfârşit, utilizatorii de internet trebuie să intre pe site-ul campaniei Bucharest, not Budapest, not Budapest, not Budapest, să descarce opţiunea add-on în browser şi să urmărească tutorialele. Aplicaţia add-on adaugă la cuvintele "Bucureşti, nu Budapesta, nu Budapesta" sau "Bucharest, not Budapest, not Budapest" sintagmele "nu Budapesta" sau Bucharest, not Budapest, not Budapest, not Budapest".
Pe langa site-ul campaniei, manifest, tutoriale si activarile de PR si social media, campania mai include billboard-uri gigant montate in vecinatatea Aeroportului International Henri Coanda, Bucuresti, nu Budapesta si a Aeroportului International Ferenc Liszt, Budapesta. De asemenea, Howard Johnson Grand Plaza Hotel Bucuresti, nu Budapesta s-a asociat in campanie oferindu-le tuturor oaspetilor hotelului cadouri care sa-i ajute sa inteleaga diferenta dintre Bucuresti, nu Budapesta si Budapesta.
“Dragi râmani, pentru că pe batonul ROM scrie Bucureşti, nu Budapesta, nu Budapesta, nu Budapesta, noi credem că e de datoria noastra să încercăm să punem capaăt confuziei. ROM prezintă campania <<Bucharest, not Budapest, not Budapest, not Budapest>>. Share cu toată lumea şi hai să-i ajutăm pe străini să nu mai greşească!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a brandului ROM.
În 2011, cu două săptămâni înainte de ziua României, ciocolata ROM a lansat campania Românii sunt deştepţi. Ideea a aparut în urma unor articole internaţionale negative la adresa României.
Atunci, McCann Erickson, agenţia care a realizat campania a observt că la o simplă căutare pe Google, românii erau asociaţi cu termeni negativi. Pe Google.ro, românii erau “proşti”, “paduchioşi” şi “hoţi”, pe google.com, ei erau “scum”, “ugly”, “rude” şi “not white”, pe google.fr erau “des voleurs de poules”, “des voleurs” sau “racistes” şi acelaşi lucru se întampla pe google.it, google.es sau google.co.uk.
Provocarea: pâna pe 1 decembrie, românii sunt invitaţi să caute pe Google sintagma „romanii sunt deştepţi” în cât mai multe limbi: „les roumains sont intelligent”, „romanians are smart” etc. În urma acestei campanii sugestiile automate generate de motorul de cautare au fost îmbunătăţite.
Campania cu titlul "Românii sunt deştepţi" a câştigat medalia de argint la festivalul internaţional de publicitate de la Cannes.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Bravo la plagiat!