Posturile de radio si televiziune aflate in insolventa, cum este cazul Realitatea TV, ar putea sa piarda posibilitatea de a indeplini principalul lor obiect de activitate - acela de a emite programe, scrie HotNews.
In ultima sa versiune accesibila pe site-ul Ministerului Justitiei, noul Cod al insolventei, nepublicat inca in Monitorul Oficial, include un articol care nu exista in proiectul supus initial dezbaterii publice si care spune, practic, că posturilor aflate in insolventa li se suspenda licenta audiovizuala pana la confirmarea planului de reorganizare.
Sursa citată notează că acelasi document de pe site-ul ministerului prevede ca in astfel de cazuri legea se aplica si procedurilor de insolventa aflate in derulare - cum este cazul Realitatea TV, post care reclama, de altfel, ca "Ponta vrea sa inchida gura Realitatea TV".
HotNews mai scrie că:
- Dacă se aprobă modificarea, in cazul radiodifuzorilor (posturi radio si TV), licenta audiovizuala se suspenda dupa deschiderea procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare. Prin pierderea licentei, posturile aflate in insolventa nu mai pot emite, deci nu mai pot sa-si exercite principalul obiect de activitate, producator de venituri. Daca nu mai emit, atunci televiziunile nu mai produc bani, deci nu mai pot plati datoriile, deci sunt condamnate la faliment.
- Acelasi document prevede ca aceste prevederi se aplica si procedurilor de insolventa aflate in derulare, cu unele exceptii. Exceptiile nu se aplica prevederilor legate de audiovizual.
- Codul insolventei a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei, sub forma unui proiect de lege, la inceputul lunii septembrie. Miercuri, 2 octombrie, Guvernul a aprobat codul, insa ca ordonanta de urgenta, nu ca proiect de lege care sa intre in vigoare dupa avizul Parlamentului. Pana vineri la pranz, Codul nu fusese publicat in Monitorul Oficial.
- In varianta initiala a proiectului supus dezbaterii publice nu exista nicio prevedere legata de companiile din audiovizual. Ultima varianta a documentului publicat pe site-ul Ministerului Justitiei este datata 2 octombrie - ziua in care Guvernul a aprobat noul Cod. Deocamdată, nu se ştie dacă Guvernul a aprobat şi articolul din proiectul de lege privitor la insolvenţa din audiovizual.
Articolul din cod, conform proiectului:
În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi suspuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Realitatea TV reclamă că premierul "Ponta vrea sa inchida gura Realitatea TV". Postul ii citeaza, de altfel, pe numerosi politicieni si comentatori - Sorin Rosca Stanescu, Mircea Diaconu, Nicolae Robu, Dan Diaconescu, Andrei Marga, Catalin Predoiu - care spun ca este vorba despre un atac la adresa presei si a democratiei.
La randul sau, co-actionarul Cozmin Gusa este citat de acest post spunand ca "Ponta vrea sa falimenteze Realitatea TV si sa-l apere pe Sebastian Ghita".
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
- sa nu-ţi plăteşti datoriile către creditori şi către stat timp de maxim 3 ani
- în acest timp cu ajutorul ingineriilor financiare se "mută" activele şi tot ce se poate la o altă societate în spatele căreia sunt aceiaşi acţionari, iar aceştia reiau această scamatorie la un anumit interval de timp dând tepe după tepe.
2 Cine are de pierdut :
- creditorii serioşi care de cele mai multe ori intră şi ei în insolventa din cauza debitorului
- statul care pierde şi taxele neincasate până la începerea procedurii de insolvenţă, cât şi pe cele pe care le-ar fi putut încasa în perioada insolvenţei
Concluzie:
- dacă intră în insolvenţă un mare ţepar trage după el foarte multe firme mici serioase care se închid, statul pierde enorm, iar acţionarii ţepari se îmbogăţesc
- dacă s-ar executa silit de la început activele firmei falimentare atunci s-ar evita intrarea în insolvenţă a firmelor serioase şi profitabile care plătesc la timp taxele către stat, statul ar pierde mult mai puţin, iar în lipsa firmei care a falimentat oricând se poate înfiinţa o firmă nouă care sa preia o parte din angajaţii firmei falimentare, doar dacă mai există cerere pt ceea ce producea respectiva firmă (dacă există cerere apare şi oferta, e logic).