Conferinţa extraordinară organizată de preşedintele CNA, în această după-amiază, a fost dedicată posturilor Antena Stars şi Antena 3, din grupul Intact.
Evenimentul de astăzi, anunţată în jurul 12.00, a fost o ocazie de a da explicaţii în legătură cu intervenţia, de marţi, de la Acces Direct (Antena 1) în care Laura Georgescu a dat citire unei reclamaţii primite din partea unei telespectatoare, care numea postul Antena 3 „spălător de creiere".
"Acest mesaj este un avertisment pe care sper să îl transmiteţi postului Antena 2, pe care nu îl urmăresc decât în trecere când butonez telecomanda şi am crezut că nu este ca postul Antena 3 spălător de creiere", spunea telespectatoarea din Prahova care s-a adresat Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Preşedintele CNA a dat citire acestui mesaj, în direct, la emisiunea Simonei Gherghe, de la Antena 1.
Mihai Gâdea, directorul postului Antena 3, şi Mircea Badea, realizatorul emisiunii În gura presei", i-au cerut demisia şefei CNA, în cadrul unei ediţii Sinteza zilei (Antena 3), de miercuri.
"Să se retragă din funcţie (...) Am aşteptat o rectificare", a spus Mihai Gâdea, directorul postului Antena 3 şi realizatorul emisiunii Sinteza zilei.
La rândul lui, Mircea Badea a spus:
"A spus ca Antena 3 este spălător de creier. Dânsa nu poate avea opinii personale. Dânsa nu poate să se exprime decât în limitele legii. (...) Poate să urasca din ficaţi un post de televiziune, dar nu poate să facă aceasta afirmaţie: “spaltor de creiere” (...) Ei au senzaţia că au calitatea de telespectator şef. (...) Tu eşti pus acolo pentru aplicarea legii. Nu eşti tu în măsură să spui când e suficient de mult tabloid pe TV."
Poziţia Laurei Georgescu:
"Nu am făcut nicio declaraţie marţi. Nu am dreptul la exprimări publice. Am dat citire unui sesizări referitoare la un radiodifuzor, cu număr de înregistrare. Sesizarea este publică (...) Această sesizare există. (...) Preşedintele unicei autorităţi în audiovizual este vocea telespectatorilor şi ascultătorilor. Declaraţiile nu îmi aparţin, nu aparţin preşedintelui CNA. Petiţiile însumate au trecut de 100.000", a spus Laura Georgescu, în cadrul conferinţei de astăzi.
Conferinţa, care a durat 45 de minute, a fost transmisă live pe Antena 3. Un reporter de la Antena 3 şi unul de la Antena 2 au monopolizat discuţiile, intrând într-un dialog destul de aprins cu şefa CNA.
"Demisionaţi din funcţie pentru afirmaţia făcută?", a întrebat reporterul de la Antena 3.
Laura Georgescu: "Nu răspund la o asemenea întrebare. (...) Nu am făcut nicio afirmaţie. Este vorba de lecturarea unei sesizări"
Întrebată care au fost criteriile în alegerea acestei reclamaţii? Şefa CNA a spus că principalul criteriu este "respectarea interesului public".
Din declaraţiile făcute de Laura Georgescu, astăzi, în conferinţa de presă:
- În 24 ianuarie anul acesta, demaram petiţia "Interesul public mai presus de interesul publicului".
- Pledam atunci pentru schimbarea genului de emisiuni şi de ştiri conform articolului 10 din Legea audiovizualului, care spune că CNA este garantul interesului public.
- CNA este vocea telespectatorului şi a ascultătorilor (....) în secunda în care vorbim de un astfel de număr de sesizări (avea în mână un teanc de sesizări - n.r.). Aceste hârtii reprezintă oameni, în spatele lor sunt fiinţe, ele se înscriu principiului “garantului public”.
- Timp de patru zile, în mai multe emisiuni, în mai multe forme de comunicare în spaţiul public, am fost somată să fac o rectificare. Rectific, declaraţia care se tot citează nu îmi aparţine, nu aparţine preşedintelui CNA.
- Vă reamintesc că marţi seară am dat citire unui mesaj, o sesizare înregistrată la CNA cu data de 8 decembrie. Ea este una din aceste sesizari, cu acelaşi subiect.
- De ce a fost aleasă această sesizare? Autorul îmi cerea să dăm mai departe către radiodifuzorul respectiv. Declaraţia nu aparţine preşedintele CNA.
Apoi a invocat mai multe articole (din Decizia 207 a CNA) privind “criteriile de acordare a unei licenţe audiovizuale sau criteriile de schimbare a grilei de programe”: “respectarea interesului public, raportul echilibrat în piaţă, strategia editorială, oferta de programe s.a.”
- "CNA va ţine cont de criteriile pe care le-am menţionat şi de angajamentele radiodifuzorului: respectarea legislaţiei audiovizualului. (...) Aceste criteri s-au avut în vederea în şedinţa din marţi şi joi."
- Vă rog să luaţi în calcul că avem un protocol de colaborare cu ARCA (Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale), prin care suntem obligaţi să le transmitem toate sesizările. Declaratia pe care am remis-o a fost la adresa radiodifuzorului în cauză. (...) Toate aceste sesizări sunt remise radiodifuzorului conform protocolului semnat.
Ştire în curs de actualizare.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii
intr-adevar nu te obliga nimeni sa te uiti la A3 sau orice alt post TV,dar A3,nu mai poate fi numit post TV de stiri.Cand ai vazut ultima data la ei o stire externa de mai mult de 3 minute!Poate doar cu ocazia evenimentelor speciale,ce erau transmise si de celelalte posturi.Cand ai vazut tu un material facut despre ceea ce se discuta in Parlamentul European si ce catastrofa de natiune suntem.Ca suntem numiti paria ai Europei si ca le pare rau ca au fost nevoiti sa ne introduca in UE!
Acest post este o rusine,pentru o tara europeana,dar porcilor le place mizeria,asa ca uitati-va fratilor si puneti botul la ineptiile debitate de Badea,Gadea,Oana Stancu &co!
Salvatine CNA!!!!!!!!