Jurnalistul Robert Turcescu ia în calcul renunţarea la jurnalism, după 20 de ani de presă.
“Sunt foarte hotărât, la finalul acestui an, să fac o analiză şi să decid dacă rămân în breaslă. Oricum, contractul cu B1 este până la sfârşitul acestui an. Va fi un moment de cotitură în rămânerea mea în lumea jurnalistică”, a declarat jurnalistul pentru Paginademedia.ro.
Turcescu a postat şi pe Facebook despre intenţia lui: "Am trait s-o vad si p-asta: Dan Tapalaga se cearta cu Silviu Sergiu, cu Dan Andronic si cu Mircea Marian. Sint din ce in ce mai hotarit sa plec din "breasla" jurnalistilor la sfirsitul acestui an. S-a dus dracu' meseria asta...", a notat el pe reţeaua de socializare.
De ce ia Robert Turcescu în calcul această posibilitate?
Robert Turcescu, pentru Paginademedia.ro:
"În general, în interiorul breslei, e o stare de prăfuire, de blazare şi, pe alocuri, chiar de disperare.
Şi nu mă refer doar la partea financiară, ci şi la faptul că meseria pe care o facem s-a transformat într-un melanj bizar de acţiune jurnalistică partizană combinată cu cleveteală cu aspect de bârfă continuă, încât mizele jurnalistice sunt foarte mici.
La cum arată lucrurile în presă, observăm că sunt din ce în ce mai mulţi jurnalişti din vechea gardă, cum numim generaţia de după 1990 şi care se uită cu tristeţe la peisajul media de acum. Este foarte vizibil la jurnaliştii de sport, care s-au transformat în comentatori pe la posturile de sport.
La televiziunile de ştiri, tot ce a fost jurnalist de investigaţie, mai mult sau mai puţin bun, s-a tranformat în moderator de talk-show."
Schimbul de replici dintre Dan Tăpălagă, pe de o parte (care a scris că Elena Udrea este acţionar la EVZ) şi Dan Andronic şi Silviu Sergiu, pe de altă parte, este menţionat de Robert Turcescu:
“Şi aşa este greu să combini oamenii politici pentru un talk-show. Nu vor să apară dacă vine nu ştiu cine. Este o adevărată echilibristică să aduci politicieni în platou.
Acum trebuie să fac o echilibristică şi între jurnalişti. Cum să-i pui în studio, acum, pe Dan Andronic sau pe Silviu Sergiu şi pe Dan Tăpălagă.
Intrăm cu toţii, noi, jurnaliştii, pe teritoriul artiştilor de circ, în încercarea de a împăca orgolii, chiar fanatisme pe alocuri.”
Condiţiile pentru a rămâne în presă?
Robert Turcescu:
“Eu încă mai visez că vor reveni, în România, trusturi de presă de afară care ştiu să facă televiziune. Dacă însă lucrurile se menţin aşa, meseria aceasta nu numai că nu mai are niciun viitor, dar nu mai are niciun prezent.
Sunt foarte hotărât, la finalul acestui an, să fac o analiză şi să decid dacă rămân în breaslă. Oricum, contractul cu B1 este până la sfârşitul acestui an. Va fi un moment de cotitură în rămânerea mea în lumea jurnalistică. Nu este o glumă.”
Este politica o direcţie?
Robert Turcescu:
“Nu iau politica în calcul ca alternativă la ceea ce fac. Încerc să găsesc o nişă, poate voi face cu totul altceva, un restaurant, nu ştiu. Dar voi găsi o variantă profesională care să mă ţină pe linia de plutire din punct de vedere financiar şi, cel mai important, care să mă facă să cred că există un orizont."
"Cum spuneam, meseria pe care o am acum nu mai are viitor şi, din păcate, nici prezent", a încheiat jurnalistul.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
" jurnalismul s-a transformat într-un melanj bizar de acțiune jurnalistică partizană" din nou, n-ai vrea sa te uiti putin in oglinda cand vorbesti de partizanat si fanatism ?