În povestea care urmează, numele contează mai puţin. Importante sunt faptele. Iar faptele sunt reale. Este prima dată când o veche “legendă” din TVR, care spune că angajaţii mai fac un ban în plus la firme şi posturi private, este pusă de un angajat pe hârtie. O poveste cu mulţi acuzaţi, dar cu niciun vinovat.
Cum a reacţionat TVR la reclamaţia angajatului? Au fost anchetaţi cei vizaţi? Ce verdict s-a dat? Toate răspunsurile, în continuare.
În urmă cu câteva zile, un inginer de pe un car era anchetat la comisia de disciplină din TVR. Vina lui: şi-a reclamat colegii, printr-o scrisoare către conducerea televiziunii că au lucrat pe alte care ale unor firme private. Şi nu o dată, spune el.
Şi atunci de ce e anchetat? Pentru că a încălcat regulamentul: mai exact, înainte de a sesiza conducerea Televiziunii, trebuia să îi semnaleze şefului neregulile. Aici însă, şeful era chiar unul dintre cei reclamaţi. Dar dacă aşa spune regulamentul…
Cu subiect şi predicat (dar fără nume, contează mai puţin), reclamaţia făcută de inginerul de sunet, intrată în posesia Paginademedia.ro:
Avertizare în interes public, a titrat inginerul de sunet în avertizarea către conducerea TVR:
Şeful serviciului care, împreună cu un inginer de sunet, un tehnician echipamente, un operator cameră şi un operator lucrează la negru pe un car al unei firme private, pe posturile de şef car, inginer sunet, tehnician video şi operatori cameră şi sunet.”
Este un caz clar de conflict de interese, de concurenţă neloială faţă de TVR, cu toate consecinţele negative ce decurg din aceste fapte.
În cadrul serviciului Care de reportaj, se cunoaşte de multă vreme colaborarea celor menţionaţi cu firma respectivă.
Din activitatea lor recentă pot enumera: transmisii sportive de la Baku 2015 European Games, meciuri de fotbal de calificare pentru Campionatul Mondial şi Campionatul European de Fotbal, meciuri din Liga Campionilor din ultimii ani transmise de TVR cu car închiriat.
În cazul unei transmisii la care erau prezente deopotrivă un car al TVR şi unul de la firma privată, reclamantul spune că “un inginer de sunet, în loc să fie prezent pe timul emisiei la locul său de muncă, în Carul 2, a stat de fapt tot timpul şi a lucrat în carul celălalt, tot ca inginer de sunet”.
Situaţia s-a repetat cu un alt car, la meciul România – Finlanda pe Arena Naţională, meci transmis de TVR, unde în timp ce erau plătiţi de TVR, ei lucrau de fapt pentru concurenţă.
Aceasta a fost avertizarea inginerului de sunet.
"Comisia mă cercetează disciplinar pentru că nu mi-am anunţat înainte seful ierarhic, adică tocmai cel pe care-l reclamam!", spune pentru Paginademedia.ro cel în cauză. Dar el a lucrat vreodată pentru firmele private, aşa cum spune despre colegi? "Eu nu. Niciodată", răspunde.
Ce au păţit reclamaţii? Au lucrat sau nu au lucrat?
Toţi cei menţionaţi în avertizarea angajatului TVR au fost cercetaţi disciplinar. Toţi au fost găsiţi nevinovaţi. Nimeni nu a lucrat pentru firma privată. Aşa au spus, aşa s-a notat, aşa a decis şi comisia.
Paginademedia.ro a discutat cu unul din cei reclamaţi că ar fi lucrat cu firma privată:
“Nu am avut nicio relaţie contractuală”, a spus el.
Înţeleg, nu aţi avut o relaţie contractuală, dar de lucrat, aţi lucrat?
“Nu, nu am lucrat! Şi chiar dacă aş fi lucrat, nu era ilegal. Nu avem un contract de exclusivitate cu TVR”
Dar nu e un conflict de interese?
Nu, nu este.
Dar dvs. lucraţi pe un car, la un serviciu care are un cuvânt de spus atunci când se decide dacă TVR are nevoie şi de un car din afară. Nu e un conflict de interese?
Poate ar fi, puţin. Ipotetic. Dar nu am lucrat. Am spus şi la comisie.
Adică reclamantul minte? Şi în legătură cu ceilalţi?
E o piaţă mică, ne cunoaştem unul cu altul. Faptul că îi cunosc pe cei de la firma respectivă nu înseamnă că muncesc acolo sau că le trimit oameni, Eu nu am cunoştinţe ca oameni de la noi să presteze muncă la negru în altă parte. Cum spuneam, chiar dacă ar fi aşa, nu avem exclusivitate. Am putea să prestăm pentru orice altă firmă. Dar nu o facem.
Reclamaţii au fost achitaţi. Toţi. Nu sunt vinovaţi. În schimb, ancheta celui care i-a reclamat continuă. “Legenda” din TVR merge mai departe.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Dar ca TVR a ascuns indicele de indexare salariu si nu l-a dat de buna voie decat prin judecata de ce nu vorbiti .Da muncim in alte parti in timul liber ...am furat de la cineva ? Toatea aceste sunt rautati si ingradirea dreptului la munca .