Angajaţii Adevărul, nevoiţi să semneze o clauză de peste 10.000 de euro că nu vor strica imaginea Adevărul, scrie jurnalistul Vlad Stoicescu, pe pagina sa de Facebook. Informaţiile au fost confirmate pentru Paginademedia.ro şi de surse din interiorul redacţiei Adevărul.
Măsura vine imediat după scandalul provocat de jurnalistul Mircea Barbu, căruia i s-a cerut să scoată întrebări dintr-un interviu cu consultantul politic Roger Stone. Barbu nu a fost de acord şi a publicat un text pe site-ul Adevărul.ro în care vorbea de "presiuni ale conducerii Adevărul" şi povestea "tărăşenia". Textul a fost scos de pe site.
Conflictul s-a acutizat, ajungând la un moment în care Barbu a chemat poliţia după o confruntare cu redactorul-şef adjunct. Mircea Barbu a fost ulterior concediat, prin desfiinţarea secţiei în care el lucra.
"Pur şi simplu ne-au chemat la HR să semnăm", i-au spus jurnalistului Vlad Stoicescu mai multe surse din cadrul Adevărul Holding, angajaţi la mai multe dintre publicaţiile afiliate trustului media. N-a existat nicio consultare prealabilă, n-a existat nicio informare scrisă anterioară, jurnaliştii companiei fiind doar convocaţi să consimtă prin semnătură, scrie jurnalistul Vlad Stoicescu. Prevederile, se notează la finalul celor două pagini de contract adiţional, produc efecte începând cu data de 17 iulie.
Din informaţiile Paginademedia.ro, de teama unor posibile încălcări ale regulamentului, unii angajaţi şi-au scos din profilul de pe Facebook că lucrează la Adevărul.
Din actul adiţional:
- "salariatul nu va discredita prin declaraţii sau prin orice altă modalitate sau atitudine Angajatorul sau persoanele din conducerea societăţii în faţa angajaţilor societăţii sau a entităţilor afiliate / partenere, în mass media sau faţă de terţi şi nu va face declaraţii în formă scrisă sau orală presei scrise, televiziunilor, posturilor radio sau organizaţiilor media, în spaţiul public, în spaţiul media, în spaţiul virtual, în spaţiul online, pe internet, pe bloguri / conturi / pagini proprii, în cadrul oricărui cont şi profil create pe orice tip de reţele de socializare precum Facebook, Twitter sau oricare altele similare";
- "salariatul nu va discredita Angajatorul sau persoanele din conducerea societăţii în faţa angajaţilor societăţii sau a entităţilor afiliate sau partenere în cadrul mesajelor postate pe reţelele de socializare, precum şi în cadrul evenimentelor publice la care participă şi se va abţine de la orice atitudine şi declaraţie de natură să aducă atingere imaginii sau care ar putea leza imaginea Angajatorului, a societăţii Adevărul Holding, a entităţilor afiliate acesteia, a mărcii Adevărul şi / sau a oricărei Publicaţii ce aparţine de Adevărul Holding sau afiliaţilor săi, inclusiv a produselor şi serviciilor societăţii;
- Semnând, jurnaliştii se obligă la "a se abţine de la orice act, fapt sau acţiune care poate aduce prejudicii imaginii şi reputaţiei Adevărul Holding sau Publicaţiilor sale", iar asta nu doar pe durata relaţiei de muncă, ci pentru totdeauna. "Prezenta clauză supravieţuieşte şi ulterior încetării contractului, indiferent de cauza încetării", notează adiţionalul.
- "în ipoteza în care angajatul va asocia în vreun fel profilul personal creat pe orice tip de reţea de socializare cu Adevărul Holding, toate postările salariatului vor cădea sub incidenţa regulamentului intern de funcţionare, a prevederilor contractului individual de muncă, a actelor adiţionale parte integrantă a acestora, a dispoziţiilor fişelor de post corespunzătoare fiecărei funcţii deţinute, precum şi dispoziţiilor oricărui document, decizie, notă internă, instrucţiune de lucru prin care sunt stabilite atribuţiile şi competenţele sale de serviciu în cadrul societăţii";
- "nerespectarea de către salariat a obligaţiilor prevăzute poate conduce la aplicarea unor sancţiuni disciplinare de către Angajator, inclusiv desfacerea contractului individual de muncă şi obligarea salariatului la plata unor despăgubiri corespunzătoare prejudiciului cauzat în cuantum prestabilit de părţi la o valoare de minimum 10.000 Euro. În cazul în care prejudiciul suferit de Angajator depăşeşte valoarea prestabilită, salariatul se obligă să suporte şi diferenţa până la acoperirea întregului cuantum al prejudiciului".
Istoria cazului Mircea Barbu
2. Un text critic la adresa conducerii Adevărul, şters de pe site
6. Concediat de la Adevărul. Secţia în care lucra Mircea Barbu a fost desfiinţată
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
My friend, tocmai modul in care te raportezi la presa, prin comparatia cu cola-cola si kfc arata prapastia in care a ajuns mass media in tara asta. Jurnalismul nu e o meserie ca oricare tocmai pentru ca opereaza cu informatia p care o livreaza in interes public, si fara judecati de valoare (la modul ideal). Daca patronul il forteaza sa ofere jumatati de adevar sau chiar minciuni, treaba asta afecteaza pe toata lumea. p baza rationamentului tau, poate tocmai noi iti spunem pe baza surselor ca coca cola sau kfc contin otravuri...nu ai vrea sa stii treaba asta inainte sa mananci sau sa bei? daca patronul ma impiedica sa scriu adevarul atunci ce sa scriu? multi au senzatia ca jurnalistul e un fel de dactilograf renumerat ceva mai bine,,,,e aia s-a ajuns aici