POVESTEA ŞTIRII. "Pur şi simplu am fost la locul potrivit, la momentul potrivit" - Diana Brâncuş, TVR, despre subiectul revoltător al copilului în comă trimis acasă de Spitalul Municipal din Oradea.
Săptămâna trecută, un copil de nouă ani, în comă, era hrănit acasă de părinţi, aşa cum se pricepeau, printr-un tub. Era slăbit. Foarte slăbit. A ajuns în comă în urma unui accident.
Spitalul din Oradea l-a trimis acasă. Era acasă de luni bune. Mai mult, acelaşi spital i-a cerut familiei să plătească cheltuielile de spitalizare - de ordinul miilor de euro - pentru că, a explicat, vina a fost a copilului: a traversat prin loc de permis.
Săptămâna aceasta, copilul este la Bucureşti. Se vorbeşte acum, după luni de zile de la accident, şi de "şansă".
Vă spunem povestea, pornită de la un material realizat de TVR 1, televiziunea care a prins şi documentat cazul:
"Am fost la momentul potrivit, la locul potrivit"
Subiectul a fost prins din întâmplare, a povestit pentru Paginademedia.ro Diana Brâncuş, jurnalista de la Ştirile TVR care a coordonat materialele.
Diana Brâncuş:
"Eram la Guvern şi, din întâmplare, am asistat la o discuţie despre o familie căreia i s-ar cere bani pentru copilul în comă. Povestea o colegă de la Money.ro, Alice Drăghici.
Alice povestea revoltată despre faptul ca un spital le cere sume imense părinţilor unui copil in comă pe motiv ca băiatul ar fi vinovat de accidentare.
Şi că familia cere ajutor pe Facebook pentru copilul aflat acasa in comă.
M-am oripilat! Alice m-a ajutat cu contactul familiei."
Aşa a început subiectul.
Povestea continuă:
"Nu mi-a venit să cred. Am vorbit cu colegul nostru de la Oradea, Nicolae Nistoroiu, să verifice dacă aşa este.
Şi el era într-o situaţie foarte grea. Îi murise cumnatul strivit de tramvai, dar s-a dus acasă la familia băiatului ca să putem face materialul. A aflăt că băiatul era lăsat acasă în comă din octombrie", continuă Diana Brâncuş.
Joi, materialul era pe post, la TVR. Cazul prezentat de Ştirile TVR a făcut ocolul staţiilor de ştiri şi nu numai. Subiectul s-a viralizat.
De la Bucureşti, echipa TVR a continuat documentarea:
"Am continuat cu Ministerul Sănătăţii, care, iniţial, a susţinut că e vorba de un "decont normal" care se face când cineva este externat. De fapt, era o somaţie de plată clară," spune Diana Brâncuş.
Ministrul Sorina Pintea a admis, însă, că nu se pune problema ca familia să plătească şi a cerut "ca toată lumea să se implice".
Alte materiale conexe au fost dezvoltate, cum ar fi situaţia centrelor de îngrijire paliativă (pentru bonavi în fază terminală), insuficiente în România.
SPERANŢE. Acum se vorbeşte de "ŞANSE la viaţă"
La două zile de la apariţia materialului de la Ştirile TVR, Ministerul Sănătăţii intervine şi copilul este adus la Bucureşti, la Spitalul Bagdasar Arseni. Foarte slăbit, după luni în care familia l-a îngrijit cum a ştiut, ajutată de prieteni şi de ONG-uri.
Acum, se vorbeşte deja de "speranţe". "Alex are şanse la viaţă". O spune profesorul Mircea Gorgan, care l-a consultat pe băiat.
"Tatăl băiatului îmi tot mulţumea sâmbătă, când ne-am văzut la spitalul Bagdasar-Arseni, dar eu nu am făcut decât ceva normal", spune Diana Brâncuş.
Şi repetă: "doar am fost la locul potrivit, la momentul potrivit"
"M-a ajutat mult faptul Alice Drăghici, de la Money.ro, mi-a dat contactul familiei. Am avut şi şansa unei echipe bune din TVR, care s-a implicat.
Şi colega mea care coordonează corespondenţii din ţară, Andreea Iatagan, s-a implicat decisiv ca să difuzăm repede materialul. Iar ambii editori generali (Octavian Manciu, Cristian Petru) şi producătorii (Diana Anghel, Elena Hebean) au reacţionat prompt".
Materialele cazului documentat de TVR:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii