COMUNICAT. Protejarea vieţii sălbatice de pe planeta noastră a devenit mai importantă ca niciodată având în vedere actualele probleme climatice şi de mediu. Una dintre cele mai mari ameninţări pentru speciile de păsări sălbatice este electrocutarea şi coliziunea cu liniile electrice ce provoacă mii de decese şi răniri ale acestora.
Problemele sunt în atenţia Proiectului LIFE Danube Free Sky, care reprezintă un exemplu unic de cooperare transnaţională amplă de-a lungul fluviul Dunărea, unul dintre cele mai importante coridoare de migraţie, loc de oprire şi de iernare pentru multe specii de păsări din Europa.
Proiectul a început oficial la data de 1 septembrie 2020 şi este finanţat prin Programul LIFE al Uniunii Europene.
În perioada de peste 5 ani de implementare a proiectului, 15 parteneri din 7 ţări vor dezvolta o colaborare solidă şi vor implementa cele mai eficiente soluţii pentru a preveni ameninţările la viaţa şi integritatea păsărilor.
Ca urmare a implementării proiectului va creşte vizibilitatea a peste 245 de kilometri de linii electrice prioritare. De asemenea, în zonele vizate vor fi izolaţi peste 3.200 de stâlpi de electricitate ce prezintă risc de electrocutare pentru păsări.
Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.
Mortalitatea păsărilor cauzată de interacţiunea cu liniile electrice şi cu alte structuri de utilităţi aflate sub tensiune a fost documentată pentru mai mult de 380 de specii de păsări, inclusiv pentru cele ameninţate şi critic periclitate.
În zonele vizate de proiectul LIFE Danube Free Sky se găsesc 8 tipuri de linii electrice supraterane periculoase pentru păsări, ce însumează aproximativ 2.074 de kilometri.
Impactul acestor linii electrice reprezintă o ameninţare considerabilă şi serioasă pentru 12 specii de păsări cuibăritoare prioritare.
Prin marcarea liniilor electrice şi izolarea stâlpilor periculoşi în 23 de arii de protecţie specială şi în 9 zone de importanţă avifaunistică, proiectul va preveni anual riscul de decese şi răniri în urma electrocutării şi coliziunii cu liniile electrice pentru aproximativ 2.000 de exemplare de păsări din speciile prioritare (şi din multe alte categorii de specii).
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării împreună cu E-Distribuţie Dobrogea şi în parteneriat cu beneficiari din şapte state europene implementează proiectul „LIFE DANUBE FREE SKY” - Transnational conservation of birds along Danube river, pentru protejarea a 12 specii de păsări prioritare în Uniunea Europeană şi, implicit, pentru conservarea biodiversităţii şi ecosistemelor de-a lungul Dunării.
Programul, coordonat de Raptor Protection of Slovakia şi finanţat prin Programul European LIFE, se întinde pe o perioadă de cinci ani şi va fi pus în aplicare de parteneri din Slovacia, Germania, Austria, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria şi România.
Valoarea totală a proiectului este de 6.636.170 de euro, Bugetul ARBDD fiind de 618.877 de euro, iar Bugetul E-Distribuţie Dobrogea de 424.449 de euro, cu o finanţare din partea Uniunii Europene de 75%.
Printre activităţile ce vor fi implementate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării alături de partenerii din proiect, se numără:
- Elaborarea schemei de monitoring pentru liniile electrice de distribuţie, dezvoltarea bazei de date şi instruirea personalului de teren;
- Protecţia păsărilor împotriva coliziunii cu liniile electrice, respectiv determinarea sectoarelor de linii potenţial periculoase cu risc de coliziune şi a speciilor prioritare afectate;
- Protejarea păsărilor împotriva electrocutării cu liniile electrice de distribuţie prin determinarea stâlpilor de medie tensiune periculoşi ce vor fi izolaţi împotriva electrocutării şi montarea de transmiţătoare pe şase juvenili de pelican creţ, pentru a identifica ce stâlpi periculoşi sunt localizaţi în aria de cuibărit şi de hrănire pentru această specie prioritară;
- Prevenirea perturbărilor şi interacţiunii cu liniile electrice prin crearea de oportunităţi de cuibărit şi hrănire în condiţii de siguranţă, respectiv instalarea a 100 de cuiburi artificiale pentru specii prioritare de păsări (dumbrăveanca);
- Diseminarea rezultatelor proiectului şi activităţi de conştientizare, birdwatching cu implicarea voluntarilor, cooperare cu şcoli şi autorităţi locale din RBDD, montare panouri de informare.
În cadrul proiectului, E-Distribuţie Dobrogea va izola 100 de stâlpi împotriva electrocutării pe reţeaua de medie tensiune, 30 de kilometri de marcaj anti-coliziune pe reţeaua de medie tensiune şi 5 kilometri de marcaj anti-coliziune pe reţeaua de înaltă tensiune.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi site-ul web al proiectului: www.danubefreesky.eu, precum şi pagina de Facebook
Ce este secţiunea COMUNICATE:
În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.
Detalii, la [email protected]
Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
Trimite un comentariu