Primăria lui Băluţă obţine un drept la replică în instanţă. Judecătorii i-au dat dreptate şi au obligat ziarul Libertatea să publice o poziţie a administraţiei locale Sector 4. Respectivul punct de vedere „corectează” întrebările puse de reporter unui intervievat şi chiar susţine că o parte din răspunsuri ar fi trebuit cenzurate.
Decizia judecătorilor vine ca urmare a unei Ordonanţe Preşedinţiale (o procedură specială prin care „instanţa poate dispune măsuri vremelnice, în cazuri urgente”).
„La cererea unei puteri a statului (administraţia locală a sectorului 4), o altă putere a statului (instanţa Judecătoriei Sectorului 2), intervine în ce ar trebui să întrebe jurnaliştii, cum să răspundă un intervievat şi ce să ajungă la public”, subliniază jurnaliştii Libertatea într-un articol publicat pe site-ul ziarului.
Aşadar, instanţa a decis ca ziarul coordonat de Cătălin Tolontan să publice „în regim de urgenţă” un punct de vedere în care sunt corectate întrebările puse reporterul Libertatea Cristina Radu, într-un interviu cu profesorul de matematică Mircea Ţeca (directorul Colegiului Gheorghe Şincai din Bucureşti), după cum menţionează tot cei de la Libertatea.
De notat că Primăria nu a trimis nicio poziţie ziarului şi s-a adresat direct instanţei, după cum subliniază ziariştii.
Mai mult, Primăria susţine că o parte din răspunsurile directorului nu ar fi trebuit publicate.
Interviul din Libertatea a apărut într-un context mai larg, iar discuţia s-a purtat tema relocării liceului, cerută de Primăria Sectorului 4 pentru a consolida clădirea.
„Îi respectăm judecătorului decizia”
În acelaşi material, Libertatea publică poziţia Primăriei Sectorului 4 în care sunt contrazise, punctual, multe bucăţi din interviul cu directorul de la Şincai.
„Îi respectăm judecătorului decizia şi publicăm mai jos, integral, ceea ce el a hotărât să publicăm, adică poziţia Primăriei, în care veţi vedea că, practic, autorităţile se substituie şi celui care pune întrebări, şi celui care răspunde”, menţionează cei de la Libertatea.
Printre altele, instituţia condusă de Daniel Băluţă acuză lipsa „imparţialităţii şi a verficării informaţiei”:
„Atât din modul de formulare a întrebărilor, cât şi necenzurarea afirmaţiilor false ale persoanei intervievate, reporterul nu respectă regulile imparţialităţii şi a verificării informaţiei, neapărat necesare pentru creionarea unei informări complete şi corecte a publicului, lăsând de înţeles că, aşa cum apare în articolul publicat, Primăria Sectorului 4 ar hărţui cu procese alte instituţii sau persoane, lucru în mod evident fals”, notează punctul de vedere trimis ziarului.
Cei de la Libertatea critică decizia instanţei şi menţionează că demersul ar putea afecta libertatea presei.
„Dacă lucrurile s-ar derula cum pretinde Sectorul 4, o administraţie de sector ar ajunge să stabilească ce afirmaţie e falsă şi ce e adevărat. Ele ar căpăta, prin mâna justiţiei, puterea de a face intervenţii şi de a cenzura libertatea de exprimare a altora, fie că aceştia sunt redacţii sau cetăţeni. Autorităţile ajung să decidă, aşadar, ce publică un ziar”, punctează Libertatea în articol.
Lecţii de jurnalism de la Primarul Băluţă
Primarul Daniel Băluţa a deschis multe procese ziarului Libertatea, în ultimele luni. Mai mult, Băluţă a dat şi câteva „lecţii de jurnalism”. Edilul i-a arătat instanţei cum ar fi trebuit să fie redactat „într-un mod obiectiv” un articol.
Vizaţi de procese din partea lui Băluţă sunt Cătălin Tolontan (coordonatorul editorial Libertatea şi GSP), jurnalista Cristina Radu (prezentă în patru din cinci speţe), Răzvan Luţac, dar şi Mircea Ţeca, directorul Colegiului Şincai.
Băluţă, război şi cu ziarul Libertatea, Newsweek şi Cosmin Savu. S-a plâns la DIICOT, DNA şi chiar CNA
Primarul a deschis multe acţiuni în instanţă contra jurnaliştilor de la Libertatea. Cătălin Tolontan chiar a fost audiat la DNA şi DIICOT, ca urmare a plângerilor făcute de primarul Daniel Băluţă.
Dosarul, în care jurnaliştii Newsweek şi Libertatea erau acuzaţi de primarul Băluţă de „constituirea unui grup infracţional organizat”, a fost clasat.
De asemenea, Băluţă s-a plâns în faţa procurorului DIICOT că „este timorat” de mai mulţi juralişti, inclusiv de Cosmin Savu (de la Pro TV) şi de Sidonia Bogdan (colaborator Libertatea).
A cerut şi ştergerea unui articol de opinie care-l viza, dar a mai cerut şi ca Libertatea să nu mai scrie despre el. Primarul ceruse în instanţă ştergerea unui articol scris de Cătălin Tolontan (care este un text de opinie), dar mai ceruse şi altceva:
Libertatea şi publicaţiile Ringier să nu mai scrie nimic despre el! Nici ştiri, nici investigaţii, nici opinii! De asemenea, edilul de la Sectorul 4 a deschis nu mai puţin de cinci procese contra jurnaliştilor de la Libertatea, în doar câteva zile.
Primarul Sectorului 4 a reclamat o ediţie „România, te iubesc!” la CNA. Edilul a susţinut în peţitie că jurnaliştii Pro TV au prezentat informaţii „false şi nedovedite” despre el şi, mai mult, că nu i-a fost prezentat punctul de vedere. Forul nu i-a dat dreptate.
CITEŞTE ŞI: Informaţii „false şi nedovedite”. Primarul Băluţă la CNA, despre „România, te iubesc”. Fosta şefă a forului a criticat reportajul Pro TV
CITEŞTE ŞI: Instanţa a respins cererea Primarului Băluţă. A vrut ştergerea unui articol semnat de Tolontan! Tolo: În societăţile totalitare, acest proces se numeşte „controlul adevărului”
CITEŞTE ŞI: Presa la DIICOT. A fost clasat dosarul în care Băluţă îi acuza pe Tolontan şi jurnaliştii Newsweek de „constituirea unui grup infracţional organizat”
CITEŞTE ŞI: „Jurnaliştii nu trebuie reduşi la tăcere”. Reporteri Fără Frontiere, reacţie după ce primarul Băluţă a reclamat Libertatea la DIICOT
CITEŞTE ŞI: Deutsche Welle şi cazul Libertatea-Băluţă: În România, cenzurarea jurnaliştilor se face şi cu instituţiile statului
CITEŞTE ŞI: Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, plângere la DIICOT împotriva jurnaliştilor Tolontan şi Toma de la Libertatea. Răspunsul ziarului
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii