Îngrijorările legate de viitorul Twitter aduc în prim plan un nou nume în zona reţelelor sociale în Germania. Oficialii germani vorbesc deja de o posibilă alternativă la Twitter: Mastodon. Ce este Mastodon? Şi cum a venit ideea unei variante de "back-up" pentru Twitter?
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat îngrijorările cu privire la viitorul reţelei sociale Twitter, după ce aceasta a fost cumpărată de Elon Musk.
Cum "refugiul" pe "platforma chinezească" TikTok a fost exclus, oficialii germani au precizat că „au în vedere, în particular”, Mastodon ca alternativă la Twitter.
„(Olaf Scholz, n.red.) se uită foarte îndeaproape la evoluţiile Twitter după preluarea acesteia de Elon Musk”, afirmă purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, în cadrul unui podcast cu echipa editorială a Redaktionsnetzwerk Deutschland, care e citat de agenţia de presă DPA.
Ce este Mastodon, aplicaţia ironizată de Elon Musk
Conceptul din spatele Mastodon este unul simplu, similar Twitter: distribuirea de postări scurte, imagini şi videoclipuri, şi primirea de aprecieri şi redistribuiri.
Ce diferenţiază Mastodon de Twitter? Faptul că platforma este una descentralizată, ceea ce permite fiecărui utilizator să se alăture sau să îşi creeze propriul server/„reţea socială”. Utilizatorul are control complet asupra serverului, inclusiv în ceea ce priveşte regulile de moderare a conţinutului, termeni şi condiţii etc.
Cu 2,2 milioane de utilizatori activi în prezent şi peste 8600 de servere, Mastodon a adunat deja multe persoane influente pe platformă, care au părăsit Twitter de îndată ce aceasta a fost achiziţionată de Elon Musk.
Printre ei se numără actorul Stephen Fry, activista de mediu Greta Thunberg şi economistul laureat al Premiului Nobel pentru ştiinţe economice, Paul Krugman.
Câteva dintre postările lui Krugman de pe Mastodon, în care acesta testa noua sa platformă, au ajuns ironizate ulterior chiar de noul proprietar al Twitter.
„Dacă nu vă mai place Twitter, atunci aveţi (la dispoziţie) acest site numit Masterbatedone” afirma ironic Musk, într-un tweet care a fost, însă, şters ulterior.
Elon musk deleted his advertisement for Mastodon and his love for @paulkrugman pic.twitter.com/2BDOVREexo
— Molly Jong-Fast (@MollyJongFast) November 7, 2022
Pe 28 octombrie 2022, Elon Musk a preluat conducerea Twitter, a cărei achiziţie l-a costat pe cel mai bogat om din lume nu mai puţin de 44 miliarde de dolari, conform BBC.
Auto-intitulat drept un „absolutist” pentru dreptul la libera exprimare, miliardarul este presat să înăsprească moderarea conţinutului de pe Twitter, după ce rapoarte ale Center for Countering Digital Hate şi Anti-Defamation League, citate de BBC, arată că numărul postărilor care conţin un discurs al urii a crescut în mod „dramatic” pe platformă în doar o lună de la preluarea ei de către Musk, cu precădere faţă de persoanele afro-americane, homosexuale, transexuale şi cele de origine evreiască.
Autor: Alexandru Aruşilor alexandru.arusilorpaginademedia.ro
Comentarii
2)Vedeți că e a două oară când uitați voit acel "(P)", prima dată fiind articolul în care luați în derâdere trendingul youtube pentru a face publicitate mascată celor de la Recorder!!!!
Și asta în contextul în care chiar voi ați militat într-o manieră, pe care EU o etichetez ca fiind demagogică...