Cel mai nou film semnat de Cristi Puiu, MMXX, va avea premiera mondială în perioada 22-30 septembrie, la Festivalul Internaţional de Film San Sebastian (SSIFF, Spania), unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din lume, ajuns la cea de-a 71-a ediţie, unde a fost selectat să participe în competiţia oficială Donostia Zinemaldia.
Produs de Mandragora şi distribuit în România de Iadasarecasa, MMXX by Cristi Puiu face parte dintr-o selecţie caracterizată de publicaţia The Hollywood Reporter drept „un mix eclectic de favoriţi ai filmului de artă în competiţia sa”.
Considerat la nivel internaţional drept iniţiator al noului val din cinema-ul românesc, regizorul Cristi Puiu a realizat acest film pe baza unor poveşti culese din anul izbucnirii pandemiei de SARS-COV 2, 2020.
Cristi Puiu povestit, cu ocazia prezenţei sale la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care a ajuns la ediţia a 22-a şi a avut loc în perioada 9-18 iunie, la Cluj, unde MMXX a avut parte de o proiecţie specială foarte apreciată de public, cum a realizat acest film.
Filmul MMXX va putea fi urmărit pe marile ecrane din România abia din 10 noiembrie.
Secvenţe din film, difuzate la TVR Cultural
Câteva idei, desprinse din interviul oferit de Cristi Puiu la TIFF 2023, pentru emisiunea „Transilvania culturală” realizată de TVR Cluj de Vasile Hotea-Fernezan:
Cum s-a născut filmul: „E handmade”
Cristi Puiu: „A fost o experienţă extraordinară. Au fost patru săptămâni de workshop, la care toată lumea a participat, cu mic, cu mare. Am obţinut în total opt filme de mediu metraj, între 30 şi 40 de minute fiecare, şi le-am grupat în două filme de lung metraj, fiecare cu câte patru poveşti.
Filmul se numeşte aşa pentru că, în realitate, fiecare film din interiorul marelui film poartă un titlu, iar să vii cu un titlu-umbrelă care să le cuprindă pe toate nu se putea. Aşa că am spus ca titlul să fie anul, să marcăm, să fie ca o piatră de mormânt, ca o ştampilă care să certifice că lucrurile acelea s-au întâmplat atunci, pentru arheologii viitorului.
Nu s-ar fi născut filmul ăsta dacă nu m-ar fi invitat Dragoş Bucur şi Dorian Boguţă să facem ceva în acel an destul de sumbru, 2021, imediat după 2020. Ne-am gândit la multe, şi la un serial...
Tot lucrul la film s-a derulat într-o atmosferă disperată. Exista dorinţa fiecăruia de a da sens. Asta a făcut posibil filmul. Ai nevoie de bani ca să faci un film. În realitate nu ai nevoie de chiar atât de mulţi bani, dacă compensezi banii lipsă cu entuziasm. E handmade filmul ăsta.”
Pentru unul dintre rolurile feminine a fost nevoit să înlocuiescă două actriţe
Cristi Puiu: „Primul film din seria MMXX l-am început cu alte două actriţe, care s-au speriat. Începusem filmarea şi nu aveam bani. Bianca Cuculici (actriţa care a rămas în distribuţie, n.r.) era singura pe care o vedeam.”
Cum lucrează Cristi Puiu cu actorii
Cristi Puiu: „Îi angajez pe actori şi în faze de scriere a scenariului, pentru că în momentul în care replicile se nasc din discuţie, apare cel puţin teoretic un ataşament faţă de personaj. Şi am pornit de la discuţia despre cum a fost anul 2020 pentru fiecare dintre noi.”
A luat în distribuţie şi 6 actori amatori
Cristi Puiu: „Au fost 15 actori, 9 profesionişti şi 6 neprofesionişti. Şi am zis că într-unul din filme trebuie să ne întâlnim cu toţii, inclusiv producătorii. Doar eu nu am intrat în cadru.”
„Unii dintre ei au plătit” ca să apară în MMXX by Cristi Puiu
Cristi Puiu: „Puţini sunt cei care îşi doresc cu adevărat să facă film din poziţia de actor sau de operator. Sunt puţini. Dar cumva pe cei puţini i-am găsit.
Unii dintre ei au plătit, pentru că a fost un workshop. Dar eu nu am vrut să iau nici un ban, pentru că, le-am spus. «Vreau să fiu liber, să trag de voi cât vreau eu. Nu vreau să trăiesc cu gândul că m-aţi plătit şi trebuie să fiu grijuliu».
Şi asta a fost o strategie bună, pentru că dorinţa lor de a face film şi absenţa oricăror cătuşe la mine, disponibilitatea lui Dragoş şi a lui Dorian au făcut producţia acestui film posibilă.”
A filmat în timp-record şi cu un buget foarte mic
Cristi Puiu: „Investiţia lui (Florin Ţibre, unul dintre actorii amatori din film – n.r.) a fost atât de serioasă, încât Florin, care are un business, a participat şi ne-a dat şi bani, ca să putem plăti muzica, care costă foarte mult. La finalul filmului, melodia aceea ne-a costat o avere, dincolo de 10.000 de euro. Noi nu aveam bani ca să facem filmul. (...) Vorbim despre un film de două ore şi jumătate care a fost filmat în 12 zile”.
Talentul, este, de fapt dorinţa de a face un lucru
Cristi Puiu: „Am descoperit recent ce a spus Jacques Brel (copozitor, actor şi regizor, n.r.) într-un interviu, că talentul nu există, ci este, de fapt, dorinţa de a face un lucru. Dacă îţi doreşti din toată inima să faci un lucru vei găsi şi instrumentele. Şi într-adevăr aşa a fost: dorinţa de a fi într-o experienţă ca aceasta, costisitoare, a făcut posibilă aventura asta, filmele astea.
Nu toţi s-au dăruit şi chiar am avut surprize neplăcute din partea profesioniştilor. De aceea am şi spus la un moment dat că nu de profesionişti avem nevoie, ci de caractere”
MMXX - premiat deja pentru post-producţie
MMXX este o producţie Mandragora şi Block Media Management în colaborare cu actoriedefilm.ro, Fit4You, Farmacia Ana, Chaisaw Sudio (România), Youbest (Republica Moldova) şi Schellac (Franţa).
Filmul conţine patru poveşti desprinse din anul pandemic 2020, are 160 de minute şi o distribuţie formată din actori profesionişti şi amatori – Bianca Cuculici, Laurenţiu Bondarenco, Otilia Panaite, Florin Ţibre, Dragoş Bucur, Igor Babiac, Roxana Ogrendil, Ana Adelaida Perjoiu, Dorian Boguţă, Marin Cumatrenco.
MMXX a primit deja un premiu, anul trecut, la FIDLab Marseille – Premiul pentru post-producţie.
Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro