Documentare la National Geographic, de Ziua Naţională a României. Postul National Geographic difuzează o serie de documentare de 1 Decembrie. Producţiile aduc în prim plan România.
Care sunt cele cinci documentare care se vor vedea pe 1 Decembrie?
1. Megastadion: Turul Europei Budapeste - Bucureşti, care începe de la ora 20.00.
Arena Naţională (construită în 1953) a trecut printr-o serie de modernizări care au făcut posibilă transformarea ei într-un stadion olimpic, gata să primească până la 60.000 de spectatori la evenimente diverse, în orice fel de condiţii meteo.
Acoperişul retractabil modern, realizat dintr-o membrană impermeabilă, creează un tot inedit cu arena de inspiraţie antică, romană, care dispune de protecţie la cutremure.
Construit în 1952 şi demolat în 2017, stadionul Ferenc Puskás din Budapesta a fost refăcut pentru campionatul UEFA. Arena poartă numele unuia dintre jucătorii din anii de glorie ai naţionalei maghiare.
2. Europa văzută de sus România, de la 21.00
O călătorie de-a lungul a patru anotimpuri, episodul dedicat României şi prezintă cele mai importante simboluri şi zone din Transilvania, precum Castelul Bran sau Castelul Corvinilor, urmate de o incursiune în nordul României, într-o plimbare cu Mocăniţa, ultimul tren forestier cu aburi din Europa, situat în Vişeu de Sus, Maramureş.
3. Dezastre în aer - Accidentul de la Baloteşti va fi la ora 22.00
La doar câteva minute de la decolarea din Bucureşti, România, zborul 371 al companiei Tarom se înclină spre stânga, schimbă traiectoria şi se prăbuşeşte într-un câmp.
Anchetatorii români implică FBI-ul pentru a stabili dacă a fost un accident sau un act criminal. Dar, în final, chiar vocea căpitanului dezvăluie cauza dezastrului.
4. Procesul "Ceauşescu": O revoluţie furată, de la 23.00
La 30 de ani de la căderea lui Ceauşescu, producţia urmăreşte evenimente legate de prăbuşirea dictaturilor socialiste. Ancheta explorează zonele gri ale unei lovituri de stat deghizată în revoluţie populară şi condusă de fostele elite comuniste, precum şi organizarea acesteia pentru mass-media (proces, execuţie etc.).
5. Atlasul locurilor blestemate - Blestemul lui Vlad Ţepeş va fi difuzat de la ora 24.00
Episodul documentar explorează blestemul aruncat de Vlad Tepeş asupra Bucureştiului acum mai bine de şase secole şi, cu ajutorul geneticii moderne, autorul şi exploratorul Sam Sheridan încearcă să identifice punctul de întâlnire între ştiintă şi mit.
Documentarul expune momente de mare cruzime ale domnitorului român şi trece în revistă încercările grele prin care a trecut Bucureştiul de-a lungul timpului, precum ciuma lui Caragea, care a ucis aproape 50% din populaţia oraşului.
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
Comentarii