Echipa ziarului Libertatea apelează la public pentru a atrage donaţii. Se întâmplă în toată lumea la mari publicaţii precum The Guardian, din Marea Britanie, dar şi în România, la organisme de presă independente, precum Recorder, Rise Project sau chiar jurnalişti precum Emilia Şercan.
Acum e rândul ziarului Libertatea, condus de jurnalistul Cătălin Tolontan, să lanseze un program prin care îşi invită cititorii să doneze, cu sume începând de la 10 lei.
„Site-urile ziarelor oferă conţinut gratuit, iar 99% din publicitatea suplimentară de pe internet merge la marile platforme digitale Google, Facebook, YouTube, după cum o arată studiile realizate în toată lumea. În aceste condiţii, jurnalismul nu poate trăi doar din banii încasaţi din publicitate. În noua realitate economică este periclitată capacitatea presei de a produce conţinut de calitate, investigaţii şi reportaje în locuri periculoase şi îndepărtate. Iar algoritmii favorizează, de multe ori, un conţinut bazat pe ştiri uşoare”, scriu jurnaliştii de la Libertatea.
„Nu e o condiţionare, nu restricţionăm în niciun fel conţinutul, ci vă înaintăm o propunere. Cei dintre dumneavoastră care doriţi să susţineţi jurnalismul de calitate o puteţi face. Suma minimă este de 10 lei pe lună. Veţi avea, drept mulţumire, un site fără reclame, prioritate la anunţarea în avans a unora dintre investigaţii şi alte beneficii”, mai scriu jurnaliştii publicaţiei.
Iată şi câteva dintre dezvăluirile Libertatea, care au avut consecinţe:
- Demisia lui Florin Roman, ministrul Cercetării şi Digitalizării, în decembrie 2021, prins că a minţit de trei ori în CV.
- Urmărirea dosarului Elenei Udrea până la ultimul termen şi alerta care a determinat DNA să ceară condamnarea fostului ministru al turismului
- Cazurile falşilor medici Matteo Politi şi Ramona Bîrsan - amândoi reţinuţi şi judecaţi după dezvăluirile ziarului.
- Şefa ICR Londra, Catinca Maria Nistor, lăsată de MAE fără apartamentul de 6.500 de lire lunar, după dezvăluirile Libertatea.
Comentarii
Culmea, te declari "împotriva" partidelor politice, dar ești "pro" când vine vorba de alte entități juridice. Deja intri într-o zonă a bipolarității, de vreme ce tu (teoretic acceași persoană), vii cu două atitudini ANTONIMICE pe același subiect, respectiv cel al finanțării presei!
Unde ți-a dispărut credibilitatea și logica?!?!
Nu mai când se discuta de banii partidelor! Aici putem avea de-a face cu alte organizații...
Măcar știm la ce să ne așteptăm de la partide! In schimb, de la aceste organizații nu.