Skip to main content

Iniţiatorii proiectului dreptdevot: „votul e ca un vaccin antidictatură”. Ce spun foştii jurnalişti care au lansat platforma

 
Iniţiatorii proiectului dreptdevot: „votul e ca un vaccin antidictatură”. Ce spun foştii jurnalişti care au lansat platforma

Un mic proiect editorial civic în social media, realizat voluntar şi fără finanţare, un demers prodemocratic al echipei de oameni de comunicare de la Stratagents. Foşti jurnalişti în mare parte.

Publicitate

Patru oameni de comunicare reuniţi sub numele Stratagents (Ana Jităriţă, Bogdan Ciubuc, Cristiana Andrei-Vărban şi Anne Mihăilescu) au lansat în debutul campaniei electorale din această primăvară dreptdevot, un proiect editorial civic care îndeamnă utilizatorii reţelelor sociale să voteze şi să o facă informat.

„Pentru noi, această activitate voluntară şi fără finanţare este fărâma aceea mică de implicare civică pe care ar trebui să o dea înapoi fiecare om care a studiat şi care profesează în această ţară.

Ştiu politehnişti care meditează gratuit copii la matematică, asistente care merg în cămine de bătrâni ca să facă în timpul lor liber terapie cu pacienţii, foşti colegi din presă care participă voluntar la programe şcolare de educaţie media. Asta e forma noastră de voluntariat”, explică Ana Jităriţă, consultant în comunicare.

Aproape jumătate dintre români, dezinteresaţi de politică

Scânteia de la care a pornit proiectul s-a iscat în dezbaterile dintre membrii echipei, oameni care fac parte din generaţii diferite (X, millennials şi Z) şi cu background-uri eterogene.

Adesea, în pauzele de cafea, apăreau discuţii aprige despre atribuţiile instituţiilor, despre ce poate sau ce nu poate face un preşedinte în România, iar aceste dezbateri, care s-au extins în grupurile lor de prieteni, i-au convins că e o nevoie foarte mare de informaţie, de explicaţii, de argumente valide pentru a le arăta cetăţenilor că acest „drept de vot” este valoros şi important, povestesc iniţiatorii proiectului.

„În primul tur al alegerilor prezidenţiale din acest an au ieşit la vot doar 53,21% dintre alegători. Asta înseamnă, simplu spus, că aproape jumătate din populaţia României – din interiorul graniţelor sau din diaspora – nu este interesată, din varii motive, să îşi exercite acest drept civic.

O parte cred că votul lor nu contează sau că nu schimbă nimic; unii nici măcar nu ştiu când şi de ce avem alegeri, sunt total dezinteresaţi de participarea la viaţa cetăţii, poate şi pentru că nu înţeleg sau nu li s-a explicat că tot ceea ce se întâmplă azi are legătură cu politica.

Mi s-a spus în ultima vreme că, citez, iau prea personal această luptă de convingere, că suntem importanţi şi că fiecare vot contează. Ce poate fi mai personal decât posibilitatea de a decide pentru viitorul tău?”, mai spune Ana Jităriţă.

De ce trebuie să mergem tot mai mulţi la vot?

„O să-mi permit o comparaţie poate puţin forţată şi probabil deloc populară în aceste zile: la vot e ca la vaccin – dacă te duci doar tu, dacă suntem puţini, valoarea lui e mică.

Dacă mergem tot mai mulţi la vot, dacă ne vom exercita cât mai mulţi spiritul civic, forţa acţiunii noastre se multiplică. E la fel ca în cazul vaccinurilor; dacă majoritatea suntem imunizaţi, fiecare dintre noi va fi mai bine protejat, pentru că fiecare persoană vaccinată rupe o verigă din lanţul de transmitere a bolilor contagioase.

Pentru mine, votul e un vaccin care activează anticorpii democraţiei, cei care ţin departe dictaturile, regimurile autocrate”, adaugă Cristiana Andrei, unul dintre iniţiatorii proiectului.

„De ce am mers pe Instagram şi TikTok? Pentru că acolo sunt oamenii care caută informaţie accesibilă, explicată în termeni simpli. Pe scurt, acolo e publicul.”

Ce publică dreptdevot?

Cele mai uzuale teme abordate sunt prerogativele instituţiilor – adică ce pot şi ce nu pot face acestea, ce face un preşedinte, ce face guvernul – mai ales că în campanii electorale se promit multe lucruri care nu au legătură cu funcţia pentru care se candidează.

Dar sunt postări şi despre unde şi cum ne putem exercita dreptul de vot, care sunt derapajele apărute în campanie, postări în care sunt demontate fake news-uri etc.

Regretul iniţiatorilor: că nu s-au apucat de proiect mult înaintea alegerilor de anul acesta.

Promisiunea lor: că vor continua şi după aceste alegeri, şi nu doar în online.

GALERIE FOTO. Capturi cu proiectul Dreptlavot

Autor: Paula Stoica Paula.Stoicapaginademedia.ro Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus