Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis, astăzi, 30 octombrie, să suspende emisia a şase posturi de televiziune, pe perioada stării de urgenţă, întrucât, prin intermediul acestora, Rusia ar duce campanii de dezinformare care să influenţeze alegerile locale din Republica Moldova.
Printr-un comunicat de presă, Comisia menţionează că este vorba de televiziunile Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3, care ar fi controlate de oameni de afaceri Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor.
„Din raportul prezentat, SIS (Serviciul de Informaţii şi Securitate - n.r.) deține informații și probe că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din Republica Moldova, inclusiv prin intermediul unor campanii de dezinformare desfăşurate la aceste posturi TV.
Raportul SIS demonstrează că aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Şor şi Plahotniuc, care, prin persoane interpuse, acţionează în tandem pentru destabilizarea situaţiei din Republica Moldova. Posturile în cauză sunt finanţate prin diverse scheme obscure, în baza unor parteneriate încheiate cu persoane incluse în listele de sancțiuni internaționale”, arată comunicatul instituţiei.
„Politica editorială a televiziunilor vizate este orientată spre lansarea campaniilor de dezinformare pentru discreditarea cursului politic extern al ţării noastre şi promovarea narativelor geopolitice în favoarea Federaţiei Ruse”, mai arată comunicatul CES.
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a postat la rândul său un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care menţionează că ţara sa este supusă zilnic unor atacuri hibride din partea Federaţiei Ruse.
„ În ultimele săptămâni, aceste ameninţări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influenţeze alegerile locale din 5 noiembrie şi să submineze procesul democratic.
Astăzi, la recomandarea SIS, CSE a decis suspendarea licenţelor a 6 posturi de televiziune care promovează interese străine. Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc şi Şor, care şi-au unit eforturile pentru a destabiliza ţara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru şi vom acţiona de fiecare dată prompt şi hotărât în interesul cetăţenilor”, a precizat Dorin Recean.
Ce spun televiziunile cu licenţele suspendate
Posturile Orizont TV şi ITV au venit cu o declaraţie publică comună, în care califică aceste acţiuni drept un nou atac fără precedent asupra libertăţii mass-media în Republica Moldova.
„Directorul SIS, a aruncat în spaţiul public o doză de falsuri fără precedent la adresa mai multor posturi TV, acuzând nejustificat furnizorii media de manipulare, dezinformare, război hibrid şi de toate crimele posibile şi imposibile, solicitând Comisei pentru Situaţii Excepţionale suspendarea licenţelor a 6 posturi TV – Orizont TV, ITV, Prime, PublikaTV, Canal 2, şi Canal 3.
Ţinem să menţionăm că toate acuzaţiile aduse posturilor TV sunt nişte falsuri grosolane, fără nicio probă sau justificare legală. Posturile TV activează strict în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media-audiovizuale şi standardele internaţionale în domeniu. Sancţiunile de care s-a vorbit nu au nicio tangenţă cu acuzaţiile legate de dezinformare, război hibrid sau altceva.”
Într-o altă declaraţie comună, citată de Europa Liberă, Prime TV şi Publika TV au spus că decizia CSE este „abuzivă şi ilegală” şi că o vor contesta în instanţă, iar între timp caută soluţii tehnice pentru a ajunge la telespectatorii lor.
Cele două posturi cer asociaţiilor de presă din ţară şi de peste hotare, avocatului poporului şi ambasadelor să condamne „abuzul politic grav, care este exercitat în mod repetat asupra pluralismului de opinie şi asupra libertăţii mass-media” din R. Moldova.
Trei organizaţii media (Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Electronice şi Centrul „Acces-Info”) şi-au exprimat deja îngrijorarea în legătură cu faptul că licenţele unor posturi de televiziune sunt, din nou, suspendate în lipsa unor explicaţii extinse. ONG-urile respective cer autorităţilor să comunice argumentele şi probele ce au stat la baza deciziei CSE, potrivit EuropaLibera..
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro