Minutul Paginademedia. Poveşti cu reporterul Carla Tănasie despre începuturile în carieră şi despre un moment dificil din timpul pandemiei: "Am vrut să îmi dau demisia", spune ea.
Carla Tănasie a fost reporter în prima linie a pandemiei. A povestit pentru Paginademedia cum a fost momentul în care a aflat că medicul despre care a spus că a murit, nu a murit.
"M-am bucurat, deşi făcusem o greşeală enormă. Am crezut că nu o să mai pot să apar niciodată la televizor. Am vrut să îmi dau demisia. Aşa mi se părea normal. Am fost cel mai dur critic al meu. 2 sau 3 zile abia am mai fost în stare să răspund la telefon."
Despre acest moment dificil, dar şi despre alte momente din cariera jurnalistei, afllaţi mai jos, în interviul Minutul Paginademedia.
Un alt moment încărcat emoţional: când s-a surpat tavanul unei mine din Petroşani.
Carla Tănăsie: "Familiile lor erau acolo, veştile despre ei veneau la un moment dat destul de greu. A fost un alt moment dificil de gestionat din punct de vedere emoţional. Nu trebuia să transmită la televizor tot ce simţeam."
Cât despre "obiceiuri media"?
Jurnalista Digi 24 urmăreşte publicaţia „The Lancet”, o revistă de specialitate în domeniul medicinei.
Este fană a serialui „House of Cards”. Şi este o cititoare de ziare. Pe hârtie. "Mă aflam la Londra şi am cumpărat 3 ziare de acolo: The Guardian, The Sun, Daily Mail. Imi place mirosul de tipar."
Ce media consumă? Cum? Cât? Când? Afli din interviul care urmează, o altfel de conversaţie cu jurnalista Carla Tănăsie.
Unde o vezi?
Este reporter acredidat pe Sănătate la Digi 24
- TV sau… YouTube?
TV. Pentru că lucrez la televiziune. Mă uit, pentru că trebuie să urmăresc ce se întâmplă. Face parte din profesie.
- Radio sau podcast?
Ambele! Radio ascult în maşină. De obicei, pentru ştiri, iar podcasturi când am timp liber.
- Ai vrea să faci podcast pe zona medicală?
Da! Mă gândesc demult la un astfel de proiect personal. Fac un Podcast pentru site -ul Digi 24, Digi Context. Din păcate, în ultima perioadă nu am mai avut timp.
- Facebook sau Instagram?
Facebook. Încă este o platformă de comunicare oficială.
- Ştiri sau emisiuni?
Ambele.
- Ce ştiri preferi să consumi? Din ce categorii?
În primul rând, urmăresc ce se întâmplă în Sănătate, eu fiind jurnalist pe acest domeniu. Dar mă interesează ştirile din toate domeniile.
- De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?
Online şi apoi TV.
- Cu ce publicaţii îţi începi ziua?
Toate site-urile care au rubrică pentru ştiri din Sănătate.
- Ce publicaţii din afară urmăreşti?
The Lancet. Este o revistă de specialitate în domeniul medicinei. The New York Times, The Guardian.
- Când ai citit ultima oară un ziar şi ce ziar?
În urmă cu aproximativ o săptămână. Mă aflam la Londra şi am cumpărat 3 ziare de acolo: The Guardian, The Sun, Daily Mail. Imi place mirosul de tipar. Din păcate, din România au cam dispărut print-urile.
- La ce te uitai la TV când erai mică?
Când mă gândesc la copilăria mea, îmi aduc aminte de “Veronica”. A marcat copilăria unei generaţii. Îmi plăceau patinajul artistic şi desenele animate cu Tom şi Jerry, la care încă mă mai uit.
- Serial preferat?
“House of Cards” m-a prins destul de mult. În general, evit serialele din lipsă de timp.
- Cât de des postezi pe reţelele sociale?
Îmi doresc să postez mai des decât o fac, dar din lipsă de timp îmi este destul de greu. De obicei, postez materialele pe care le filmez şi poze din diverse călătorii. Imi doresc să mă vadă oamenii şi în alte ipostaze, nu doar în spitale, cu problemele de acolo.
- Ţi-ar plăcea să faci vlog?
Sincer, nu m-am gândit vreodată că mi-ar plăcea.
- Cum a fost să fii jurnalist în prima linie în timpul pandemiei?
Greu, din punct de vedere emoţional. Nu am văzut niciodată atât de multă suferinţă şi sper să nu mai văd. Dar adrenalina a făcut ca timpul să treacă destul de repede pentru mine. Erau atât de multe informaţii, nevoia de comunicare atât de mare, încât nu realizam oboseala decât dacă luam o pauză, ceea ce se întâmpla destul de rar. Şi o să dau din casă.
Pentru că pauzele mele nu prea existau, colegii/conducerea m-au trimis “cu forţa” la mare un Weekend. Mi-au luat bilet la un hotel si mi-au zis: la sfârşitul săptămânii pleci să te odihneşti. A contat foarte mult gestul şi le mulţumesc.
- Cum a fost momentul în care ai aflat că medicul despre care ai spus că este mort, nu era mort?
În primul rând, m-am bucurat, deşi făcusem o greşeală enormă. În al doilea rând, m-am gândit la familia doamnei doctor şi la impactul informaţiei greşite pe care o spusesem. Şi în al treilea rând, am crezut că nu o să mai pot să apar niciodată la televizor. Am vrut să îmi dau demisia. Aşa mi se părea normal. Am fost cel mai dur critic al meu. 2 sau 3 zile abia am mai fost în stare să răspund la telefon.
Mă sunau cei din conducere, colegii. Toţi voiau să ştie cum sunt. M-au susţinut foarte mult. Chiar suntem o echipă si este motivul pentru care încă mai sunt la Digi 24, după 10 ani de la angajare. Suntem oameni şi greşim! Nu există perfecţiune, dar nu vreau să mai trec vreodată printr-un astfel de moment.
- I-ai cerut iertare mediculu chiar în timpul interviului cu el. Cum a fost atunci, ce ai simţit?
Da. După ce m-am liniştit puţin singurul lucru pe care mi l-am dorit a fost să-mi cer scuze public, aşa cum şi greşisem. Doamna doctor a acceptat invitaţia unui interviu la Digi 24. Am retrăit şi mai intens tot ce se întâmplase, pentru că prima mea întrebare înainte să intrăm in studio a fost dacă are copii şi dacă informaţia pe care o dădusem a ajuns la ei.
Răspunsul a fost da şi atunci am simţit din nou că îmi fuge pământul de sub picioare. A fost un moment greu, cu emoţie , dar care trebuia să existe. Aşa era corect şi asta am simţit că trebuie să se întâmple. Sunt un om care îşi asumă greşelile şi care încearcă să le corecteze. M-am mai întâlnit cu dânsa după acel interviu şi cred că suntem ok, acum. Este un om bun şi blând! Asta mi-a transmis când ne-am văzut prima dată.
- După acel moment, ai primit critici, ai fost certată?
Am fost eu atât de dură cu mine, încât ceilalţi au făcut totul pentru a mă susţine moral.
- Eşti jurnalistă de câţiva ani. De unde a venit această pasiune pentru domeniul medical?
Lucrez în presă de la 19 ani. Nu am ales eu acest domeniu. Când m-am mutat în Bucureşti, în urmă cu 5 ani, planul deja era făcut de redactorul-şef de la acel moment. Am început campania pe Sănătate, “Pacient în România”, care există şi acum la Digi 24. Cred că nici eu nu făceam o alegere atât de bună, dacă cineva mă întreba ce vreau să fac. A devenit într-adevăr o pasiune. Este un domeniu care îţi aduce şi satisfacţii, pentru că punctual mai poţi schimba unele situaţii grele prin care trec pacienţii. Nu aş renunţa la acest domeniu.
- Cum a fost să stai o zi şi o noapte în live? (Evenimentul de la Petroşani când s-a întâmplat să se surpe tavanul minei).
A fost greu, dar nu puteam să plec. La un moment dat, m-au întrebat colegii de la Bucureşti dacă vreau să mă schimbe cineva. Atunci eram corespondent Digi 24 în Gorj. Am spus că nu vreau. Toată lumea aştepta să vadă dacă minerii blocaţi acolo mai erau în viaţă.
Familiile lor erau acolo, veştile despre ei veneau la un moment dat destul de greu. A fost un alt moment dificil de gestionat din punct de vedere emoţional. Nu trebuia să transmită la televizor tot ce simţeam.
Carte de vizită – Carla Tănasie:
- Corespondent la Digi 24 din 2012
- Lucrează în presă de 17 ani
- A fost prezentator şi reporter la televiziunea locală Gorj TV
- A lucrat la mai multe televiziuni locale din Târgu - Jiu şi Timişoara
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro