Încă un nume sonor din media se alătură cauzelor Crucii Roşii Române. De data aceasta este vorba despre un fost prezentator de ştiri, Lucian Mîndruţă, care a debutat ca jurnalist de televiziune în 1992 şi în ultimii ani a dezvoltat o voce importantă în spaţiul social media, realizând şi propria emisiune de radio, pentru canalul Digi FM.
Funcţia sa la Crucea Roşie Română este una onorifică, aşadar nu va fi remunerat. „Nu doresc să fiu plătit de Crucea Roşie Română, pentru că nu iubesc legăturile economice cu statul sau cu astfel de organizaţii”, a declarat, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro, Lucian Mîndruţă.
Lucian Mîndruţă a acceptat invitaţia de a fi ambasador onorific al instituţiei.
„Cred că este bine să promovăm pe cât putem ştiinţa de carte şi ştiinţa medicală. De aceea am acceptat această invitaţie. Eu nu îmi propun să fiu eu imaginea Crucii Roşii Române, ci să amplific mesajele celor de acolo.
Prima acţiune oficială este chiar astăzi (vineri, 9 februarie), când voi fi la Braşov pentru a face cu cei de la Crucea Roşie Română un mini training legat de cum să comunicăm mai bine în social media şi cum să viralizăm”, a mai spus Lucian Mîndruţă, pentru Paginademedia.ro.
Lucian Mîndruţă a povestit cum a început activitatea sa în social media. Are peste 400.000 de „abonaţi” pe facebook, dar şi 15.000 pe LinkedIn.
„Sunt mai activ pe facebook de când mi-am rupt piciorul, în 2009, şi am dat accept la toate cererile de prietenie. Am stat atunci două luni în pat şi mă plictiseam. Fusesem prezentator la ştiri şi aveam foarte multe cereri de prietenie. Am început să scriu şi am constat că oamenii citesc, iar asta m-a bucurat.
Eu comentez cam tot ceea ce mi se pare important, în speranţa că se va termina cu corupţia. De asemenea, promovez un stil de viaţă sănătos, comunitatea creată de mine, intitulată Cu bicicleta la mare, este şi ea foarte mare. Voi continua să promovez informaţiile care mi se par valide”.
Despre emisiunea de la Digi FM:
„Merge foarte bine, a crescut mult în ultima vreme. Are peste 300.000 de ascultători zilnic. Şi pe YouTube am un proiect care s-a mărit, intitulat Dă-mi un motiv pentru care ai rămas acasă”
Ce spun cei de la Crucea Roşie?
Din comunicatul de presă:
„Lucian îşi va asuma rolul de Ambasador onorific al cauzelor Crucii Roşii Române, în calitate de voluntar al mişcării noastre.
El se alătură astfel Iulianei Tudor, realizator TVR, care îndeplineşte aceeaşi nobilă misiune pentru Crucea Roşie Română deja de mai mulţi ani.
În această calitate, Lucian Mîndruţă va promova în opinia publică românească numeroasele programe şi proiecte umanitare ale Crucii Roşii Române în sprijinul celor defavorizaţi şi nu numai”, se transmite în comunicatul de presă transmis de Crucea Roşie Română.
Lucian Mîndruţă:
„Cred că avem nevoie de o voce mai puternică din partea unei instituţii vechi (aproape) de când a apărut România modernă: Crucea Roşie. Nu îmi propun să fiu eu acea voce, însă cred că pot să duc mai departe poveştile oamenilor care sunt deja aici şi ştiu mai bine decât mine ceea ce este de spus.
Avem de învăţat de la Crucea Roşie Română, avem de ajutat, avem de dat mai departe educaţie pentru sănătate şi pregătire pentru orice ne-ar putea arunca în cale destinul, ca ţară şi ca oameni. Asta sper să pot face împreună cu angajaţii şi voluntarii Crucii Roşii Române, pasionaţi de binele altora.
Şi încă ceva. Spre deosebire de ambasadorii adevăraţi, eu sunt şi fără şcoală (de diplomaţie), şi fără salariu. Ca să ştiţi...”, a mai declarat Lucian Mîndruţă cu ocazia „învestirii” sale în noua poziţie, se arată în comunicatul de la Crucea Roşie Română.
„Îi mulţumim lui Lucian pentru sprijinul pe care s-a angajat să ni-l acorde şi pentru timpul pe care îl va sacrifica pentru această cauză nobilă. Avem nevoie la Crucea Roşie Română de voci publice sonore şi raţionale, care să explice mai bine oamenilor importanţa susţinerii proiectelor umanitare ale Crucii Roşii”, a afirmat Camelia Şucu, Preşedintele Crucii Roşii Române.
„Ca jurnalist la bază, ştiu ce înseamnă viaţa în viteza a patra şi numeroasele sarcini cărora trebuie să le faci faţă zilnic, de aceea apreciez cu atât mai mult faptul că Lucian a ales să-şi dedice o parte din puţinul său timp liber, în mod voluntar, cauzelor Crucii Roşii.
Îi mulţumim că este alături de noi şi sperăm ca şi prin el să ajungem mai bine la oamenii care au nevoie de noi, dar şi la cei care ne ajută să fim alături de oamenii care au nevoie de noi”, a declarat şi Adrian Halpert, Director general al Crucii Roşii Române.
VIDEO. Lucian Mîndruţă a povestit, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro, cum şi-a început cariera. De la paznic de noapte, la SOTI: „Nu eram plătit. Era un hobby”
- Născut în 1967, la Bucureşti, Lucian Mîndruţă este jurnalist, blogger, trainer media şi prezentator de radio.
- În ultimii ani dedică foarte mult din timpul paginii sale de facebook, unde are peste 300.000 de „abonaţi” şi unde comentează evenimentele importante ale vieţii sociale şi politice, şi este şi gazda unei emisiuni zilnice de radio cu apeluri, axată pe subiecte de actualitate.
- A început parcursul profesional în 1992, la SOTI, un post de televiziune independent, apoi a lucrat la Tele7 şi la Pro TV, mai ales în poziţii de prezentator şi redactor.
- A fost director editorial la Ziarul Financiar (1999-2003) şi a scris o rubrică săptămânală la revista culturală Dilema, în cea mai mare parte a anilor 2000. A fost prezentator de ştiri la Antena1, a lucrat ca şef de marketing pentru Mediafax Group şi a produs emisiuni şi formate TV pentru destul de multe televiziuni din România.
- Acum este mai ales jurnalist pe reţelele de socializare (330.000 de urmăritori), chiar dacă emisiunea sa radiofonică de la DigiFM ajunge şi ea la sute de mii de oameni în fiecare zi. Programul se numeşte „Ca să ştii” şi este difuzat de luni până vineri, de la 17.00 la 19.00.
- Este, de asemenea, un ciclist pasionat de ciclism pe şosea, parcurgând aproximativ 4.000 de kilometri în fiecare an şi organizând evenimente de ciclism pe distanţe lungi, din 2007.
- „Lucian vorbeşte fluent engleza şi se descurcă destul de bine în franceză, iar competenţele sale informatice includ editarea video la nivel profesional. Alte aptitudini: navighează şi pilotează avioane mici, chiar dacă în ultimii ani are foarte puţin timp pentru acestea. Opiniile sale politice sunt simple şi clare: îi plac capitalismul şi libertatea, în toate «aromele» lor. Cu toate acestea, nu are nicio afiliere politică oficială. Este mândru de cei trei copii ai săi – doi fii şi o fiică –, dar şi de prima sa nepoată”, se mai arată în acelaşi comunicat de presă, unde are şi o scurtă prezentare.
Despre Crucea Roşie Română
„Misiunea SNCRR (Societatea Naţională de Cruce Roşie din România) este aceea de a asista persoanele vulnerabile în situaţii de dezastre şi de criză. Prin programele şi activităţile sale în beneficiul societăţii, contribuie la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fară nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică. SNCRR, fondată la data de 4 iulie 1876, îşi desfăşoară activitatea în baza Legii 139/1995 şi Legii 524/2004 pentru modificarea şi completarea Legii SNCRR nr. 139/1995, respectiv a Statutului propriu”, se explică în comunicat.