INTERVIU. „Nu-mi amintesc exact subiectul corespondenţei, dar ţin minte emoţiile primului „direct” din televiziune. Eu mai lucrasem în radio înainte, aveam experienţa de a vorbi în direct, însă în faţa camerei de filmat este diferit”, povesteşte Mirela Vaşadi, prezentatoarea şi producătoarea emisiunii „Arta de a fi”, de la Euronews România, despre începutul carieriei.
De curând, jurnalista a împlinit 24 de ani de când lucrează în televiziune. Mirela Vaşadi a povestit într-un interviu pentru Paginademedia, despre începutul în TV, dar şi despre momentele dificile.
Jurnalista a intrat în televiziune în 1999. A început ca reporter şi prezentator pentru staţia Pro TV Oradea, de unde a fost şi corespondent pentru Bucureşti. De-a lungul timpului a trecut prin redacţiile mai multor televiziuni ca Realitatea, N24 şi TVR.
Cât despre momentele dificile, Mirela spune că au fost atunci când filma cazuri sociale:
„M-au emoţionat profund copiii care trăiau în sărăcie, în frig şi fără electricitate, cu multe lipsuri materiale dar cu o voinţă extraordinară de a învăţa şi de a-şi depăşi condiţia socială.”
GALERIE FOTO: „Acum, când oamenii se filmează cu telefonul, fac „live” în social media, pare mai simplu. Dar în 1999 nu existau telefoanele inteligente, abia apăruseră telefoanele mobile.”
Jurnalista îşi dorea să devină actriţă, ba chiar a luat şi cursuri:
„Am vrut să fiu actriţă. M-am şi pregătit pentru asta, în perioada liceului am luat lecţii de actorie la Şcoala de Artă. Doar că nimeni nu mă încuraja înspre acest domeniu.
Mama susţinea că mi s-ar potrivi avocatura sau ceva în zona juridică”, a mai povestit Mirela pentru Paginademedia.
Mai multe detalii, în interviul de astăzi cu Mirela Vaşadi:
Paginademedia.ro: Lucrezi în televiziune din 1999, iar de curând ai împlinit 24 de ani de când te afli în faţa camerelor. Îţi mai aminteşti care a fost prima transmisiune pe care ai facut-o?
Mirela Vaşadi: Eram la Pro TV Oradea. Prima transmisiune a fost pentru matinalul de la Bucureşti; se făcea un tur de locaţii cu toate studiourile din ţară.
Nu-mi amintesc exact subiectul corespondenţei, cred că era ceva legat de 1 Martie sau de 8 Martie. Dar ţin minte emoţiile primului „direct” din televiziune. Eu mai lucrasem în radio înainte, aveam experienţa de a vorbi în direct, însă în faţa camerei de filmat este diferit.
Acum, când oamenii se filmează cu telefonul, fac „live” în social media, pare mai simplu. Dar în 1999 nu existau telefoanele inteligente, abia apăruseră telefoanele mobile.
Paginademedia.ro: Care au fost cele mai grele momente din carieră?
Mirela Vaşadi: Atunci când filmam situaţii dificile de viaţă, cazuri sociale, oameni care treceau prin mari greutăţi.
M-au emoţionat profund copiii care trăiau în sărăcie, în frig şi fără electricitate, cu multe lipsuri materiale dar cu o voinţă extraordinară de a învăţa şi de a-şi depăşi condiţia socială.
Acei copii erau atât de recunoscători pentru puţinul pe care-l primeau, pentru orice mic ajutor şi atenţie din partea adulţilor. Şi mă întrebam cu ce şanse pleacă aceşti copii la drum? M-aş bucura mult să ştiu că au reuşit în viaţă.
Paginademedia.ro: Ai vrut mereu să faci această profesie?
Mirela Vaşadi: Am vrut să fiu actriţă. M-am şi pregătit pentru asta, în perioada liceului am luat lecţii de actorie la Şcoala de Artă.
Doar că nimeni nu mă încuraja înspre acest domeniu. Mama susţinea că mi s-ar potrivi avocatura sau ceva în zona juridică. Astfel că am ajuns să studiez la un Colegiu de Administraţie Publică, ulterior am făcut Sociologia la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj.
Dar primul meu loc de muncă a fost în radio. Pregătirea pentru teatru, vocea mea şi cursurile de dicţie mi-au fost de ajutor.
Paginademedia.ro: Cum a fost începutul în TV şi dacă au existat momente în care ţi-ai fi dorit să renunţi?
Mirela Vaşadi: Orice început este frumos, palpitant, provocator. Eşti entuziast, plin de energie, vrei să înveţi şi să te dezvolţi.
Sigur că apar şi dificultăţile, intervine oboseala şi, după o vreme, te poţi simţi epuizat. Colegii mei din presă ştiu bine asta, mai ales cei care fac şi multă muncă de teren. Nu prea ai zile libere, lucrezi în weekend şi de sărbători, eşti foarte activ, mereu în contact cu sursele tale şi cu redacţia.
În televiziune nu te plictiseşti niciodată. Nu mi-am dorit să renunţ la televiziune. Doar am ieşit din zona ştirilor.
Paginademedia.ro: Cum crezi tu că arată televiziunea acum, în comparaţie cu ce ai întâlnit la începutul carierei tale?
Mirela Vaşadi: Evident este diferită. Mai ales din punct de vedere al tehnologiei, camere de filmat, studiouri, pachete grafice etc. Televiziunea este acum un spectacol de imagini.
Paginademedia.ro: Ai fost prezentatoare de ştiri şi realizatoare de emisiuni politice, economice, sociale, dar ai conceput acest format care se vede acum la Euronews România. De unde ţi-a venit ideea de a face alt format de emisiune?
Mirela Vaşadi: Am gândit şi scris acest format de emisiune acum 10 ani. Simţeam că oamenii au nevoie şi de aprofundarea psihicului, de cunoaşterea emoţiilor, de schimbarea mentalităţii.
Că există terapii şi modalităţi de vindecare pentru cei care se confruntă cu dificultăţi, cu dureri puternice, cu pierderi, cu abuzuri, cu frici sau vulnerabilităţi.
În urmă cu 10 ani se vorbea foarte puţin în spaţiul public despre toate acestea. Era chiar ruşinos să te expui. Dar am avut încredere în acest proiect TV şi am continuat oricâte piedici am întâmpinat. Intuiţia mea a fost călăuzitoare.
Sunt mii şi mii de mesaje de la telespectatori pe Facebook, Instagram şi YouTube. Oameni care sunt recunoscători pentru informaţiile primite, ne mulţumesc pentru subiectele dezvoltate în emisiuni. Viaţa multora s-a schimbat în bine. Emisiunea îşi împlineşte misiunea.
Despre Mirela Vaşadi:
- Mirela Vaşadi Blasius lucrează în TV din 1999, când a început ca reporter şi prezentator pentru staţia Pro TV Oradea, de unde a fost şi corespondent pentru Bucureşti.
- În 2002 a ajuns la Pro TV Cluj, unde a lucrat la Departamentul Ştiri.
- A venit în Bucureşti în 2003, când s-a angajat la postul de ştiri N24, unde a realizat „o emisiune despre oameni obişnuiţi care fac lucruri deosebite”.
- În 2004 a intrat în echipa de jurnalişti de la Realitatea TV, unde a fost prezentatoare de ştiri şi realizatoare de emisiuni.
- În anul 2015, a început o colaborarea cu Televiziunea Română, unde a produs şi prezentat emisiunile Atelierul vieţii şi Arta fericirii. Apoi a continuat proiectul Arta fericirii în mediul online.
- Din 2022, realizează emisiunile Succesul se învaţă şi Arta de a fi, la postul TV Euronews România.
- De-a lungul timpului a lucrat şi în presa scrisă: a colaborat cu mai multe publicaţii, precum Bihoreanul şi revistele LIFE şi Money Magazine
- În 2010 a realizat la Auschwitz un film documentar, intitulat „A fi sau a nu fi”, pentru care a scris şi scenariul, „despre povestea unei supravieţuitoare a holocaustului”.