Pentru prima dată în 100 de ani, ziarul New York Times nu va avea reporteri de teren în Rusia, ca urmare a legii adoptate vinerea trecută de Vladimir Putin, care-i pedepseşte cu până la 15 închisoare pe cei care răspândesc ştiri considerate false de puterea de la Kremlin.
Sunt vizaţi inclusiv cei care critică armata rusă sau cei care spun că în Ucraina se duce un război şi nu o „operaţiune militară specială”, aşa cum impune statul rus, dar şi cei care prezintă date „neaprobate” despre pierderile de război.
Anunţul despre retragerea reporterilor din Rusia a venit din partea lui Neil MacFarquhar, fost şef al redacţiei din Moscova a New Yotk Times, care a precizat că Rusia a fost mereu o zonă de interes cu poveşti importante, însă noile evoluţii (legea fake news) a „ucis această lungă tradiţie”.
BBC reia emisia transmisiunile din Rusia, după ce luase o pauză. Alte publicaţii au renunţat să mai transmită din Rusia
CNN International a anunţat încă de vinerea trecută că încetează să mai emită în Rusia, iar ABC News a anunţat că suspendă acoperirea media până ce analizează situaţia.
Dispare şi presa liberă din Rusia
Noua lege a lui Putin a dus şi la dispariţia unor organe independente de presă din Rusia. Echo Moscova, postul de radio fondat de disidenţii ruşi în 1990, un simbol al libertăţii în Rusia, a fost închis de boardul său.
Televiziunea TV Rain, o televiziune independentă de tineri care se prezenta drept „televiziunea optimistă”, a anunţat că îşi suspendă operaţiunile pe termen nedefinit.
Întreaga redacţie a televiziunii şi-a anunţat demisia în direct pe postul TV Rain. „Sperăm că într-o zi vom relua emisia”, a anunţat una dintre jurnalistele postului vizibil emoţionată.
Jurnalistul Dmitri A. Muratov, care a luat anul trecut premiul Nobel pentru Pace, a anunţat că publicaţia sa, Novaya Gazeta, un ziar independentă care a avut şase ziarişti asasinaţi, este şi ea în pericol să se închidă.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii