Mai multe publicaţii s-au încolonat şi au atacat Recorder după investigaţia despre banii pe care îi plătesc partidele PSD şi PNL către zeci de instituţii de presă.
Tonul a fost dat de Newsweek, publicaţie condusă de Sabin Orcan, şi unul dintre titlurile care apar pe lista celor care primesc bani de la partidele politice. Doar de la PSD, Newseek ar primi 3.000 de euro pe lună. Plus alţi 5.000 de euro pe lună, de la PNL, după cum arată dezvăluirile Europa Libera.
„Nu comentez, nu mă interesează subiectul. Nu mă interesează acest subiect”, a fost răspunsul directorului Newsweek atunci când a fost sunat de jurnalistul Recorder.
Newsweek a venit, însă, la nici 24 de ore de la materialul Recorder, cu propria investigaţie intitulată „Mogulii din umbră. Un ambasador cumunist, garantat de Predoiu de la SIE - omul din spatele Recorder”, despre omul din spatele publicaţiei.
Textul a fost preluat, la foc automat, de Evz, Capital, B1, Antena 3 şi Realitatea.net, toate aflate în lista publicaţiilor care primesc sume generoase de la partide.
După atacul Newsweek, a venit şi răspunsul Recorder:
„Când am intrat pe ultima sută de metri cu documentarea investigaţiei despre relaţia financiară partide-trusturi de presă, am început să primim mesaje de ameninţare: dacă voi publicaţi, publicăm şi noi. O să scriem despre voi! Avem audienţă mai mare şi o să vă distrugem!
Am râs şi am publicat, pentru că ştiam că nu avem nimic de ascuns”, au scris jurnaliştii.
„Marea dezvăluire” despre mogulii din umbră porneşte de la o informaţie pe care n-am ascuns-o niciodată şi pe care am comunicat-o în rapoarte şi în întâlniri cu donatorii care ne-au cerut explicaţii după articole de linşaj asemănătoare: faptul că, în stadiul de proiect, Recorder urma să aibă un finanţator.
Era la începutul lui 2017 şi Recorder exista doar în mintea unor jurnalişti care se gândeau să pornească o publicaţie axată pe jurnalism video. De la această intenţie s-au născut două nevoi: prima a fost aceea de a avea un om cu abilităţi de management şi aşa l-am cooptat în echipă pe Răzvan Ionescu, fost jurnalist şi manager de presă cu care lucraserăm în două redacţii de presă tradiţională.
Următoarea nevoie era finanţarea şi adevărul este că la acel moment nu credeam în posibilitatea de a susţine o publicaţie din donaţiile cititorilor. Aşa ne-am asociat cu Dragoş Vîlcu, un antreprenor din zona producţiilor de reclame şi filme, care înţelegea ideea unui site axat pe jurnalism video. Am creat o entitate juridică (Harfa Online Publishing SRL) cu cinci asociaţi: Mihai Voinea, Cristian Delcea, Răzvan Ionescu, Andrei Crăciun şi Dragoş Vîlcu, printr-una dintre firmele sale. În schimbul procentelor primite, Dragoş Vîlcu urma să investească o sumă de bani care să ajute proiectul în primii ani.
Numai că, după câteva săptămâni, această înţelegere a căzut deoarece Dragoş Vîlcu a decis să iasă din firma care urma să lanseze Recorder. În iulie 2017, am pornit proiectul fără finanţator şi solicitând ajutorul financiar al publicului, care s-a dovedit peste aşteptări.
Investigaţia Recorder, în trending pe YouTube
Sute de mii de afişări pentru investigaţia Recorder despre banii pe care PSD şi PNL le plătesc televiziunilor şi site-urilor de ştiri din România. În mai puţin de 24 de ore de la lansarea pe YouTube, materialul de 50 de minute a intrat pe locul patru în clasamentul celor mai populare clipuri de pe platforma video.
Investigaţia a fost înregistrat aproape 300.000 de afişări pânp la momentul publicării acestui articol.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Să vedem ce se întâmplă cu iUmor...