Schimbare de... Panorama. Jurnalista Alina Mărculescu Matiş a fost desemnată redactor-şef al publicaţiei online, după ce până acum redacţia a avut o conducere colectivă.
Panorama.ro este o platformă de jurnalism economic multimedia cu accent pe analize şi infografice, lansată în 2021. Coordonator şi publisher este Răzvan Ionescu, cel care este şi publisher-ul publicaţiei Recorder.
Acum, la un an de la înfiinţare, site-ul a făcut o schimbare în conducerea editorială.
Alina Mărculescu Matiş, jurnalist senior în cadrul publicaţiei, a fost aleasă redactor-şef. Aceasta a fost în echipa Panorama încă de la început şi are 14 ani de experienţă în presa scrisă, online şi în televiziune.
A fost corespondent în zone de conflict şi la instituţii ca NATO, Comisia Europeană şi Parlamentul UE. Printre redacţiile din care a mai făcut parte se numără Digi24 şi Gândul.
Totodată, jurnalista a primit anul acesta două premii la Gala Superscrieri pentru un reportaj publicat în Panorama. Acesta este intitulat "Altă hartă a României: peticele de Europa aduse acasă de diaspora" şi poate fi citit aici.
Ce spune despre noua funcţie? Cum se va schimba rolul ei în echipă după această promovare? Şi, mai ales, ce planuri are pentru Panorama? Ne detaliază chiar ea, într-un interviu acordat Paginademedia.ro.
De vorbă cu Alina Mărculescu Matiş, noul redactor-şef Panorama: "Voi scrie cot la cot cu colegii mei"
Paginademedia.ro: De ce aţi făcut această schimbare şi aţi trecut de la o conducere colectivă la redactor-şef?
Alina Mărculescu Matiş: Nu cred că sunt eu în măsură să răspund la întrebarea asta. Ce pot să spun e că formatul în care am pornit Panorama, cu un an în urmă, a fost, probabil, o idee foarte bună pentru startul nostru, pentru acel moment - accent pe „acel moment”.
Nu am avut o structură clasică de organizare, cu un redactor-şef. Conducerea editorială s-a împărţit între patru jurnalişti seniori (eu, Andrei Luca Popescu, Edit Gyenge şi Elena Dumitru), cu Răzvan Ionescu în rolul de publisher.
Pentru că fiecare dintre membrii acestei conduceri colective a venit cu un background diferit, cred că am obţinut o complexitate în schiţarea proiectului pe care poate că am fi obţinut-o mai greu cu o singură persoană la conducere.
Acum, după un an de la lansare, s-a ajuns la decizia de a trece la o organigramă uşor mai tradiţională, chiar şi pentru o echipă mică, aşa cum suntem la Panorama. Dar să fie acel „cap limpede” din redacţiile în care ne-am format noi.
Paginademedia.ro: În ce fel se schimbă rolul tău acum în echipă?
Alina Mărculescu Matiş: Încep cu ce sper să nu se schimbe prea mult: voi scrie în continuare, chiar dacă probabil că nu la fel de mult ca până acum. Dar voi scrie cot la cot cu colegii mei. E important pentru mine şi mă şi ajută şi să rămân conectată la ritmul de zi cu zi al redacţiei.
Celelalte schimbări sunt fireşti şi specifice noului rol: dincolo de coordonarea editorială şi de strategie, sunt toate sarcinile administrative care fac o redacţie să meargă bine.
Altfel, sunt conştientă de şansa pe care o am: nu mulţi redactori-şefi au norocul să conducă un produs la a cărui construcţie au contribuit de la început, o redacţie pe care să o cunoască atât de bine.
Paginademedia.ro: Cum a fost primul an de Panorama?
Alina Mărculescu Matiş: Ca o joacă serioasă şi educativă, din anumite privinţe. Am experimentat, am testat tot ce ni s-a părut că merită încercat şi e interesant - atât ca format, cât şi ca subiecte.
Fiecare dintre noi a ieşit şi din zona de confort, a abordat şi subiecte noi, iar asta cred că ne-a făcut mai încrezători în ce putem să facem. Eu, una, simt că am învăţat multe în aceşti doi ani - pentru că am mai bucătărit la proiect şi un an înainte de lansare.
Unele dintre aceste jocuri au fost chiar vizibile pe piaţă. Recent, am luat două premii la Gala Superscrieri de anul acesta, chiar cu materialul cu care ne-am lansat noi şi pe care l-am semnat alături de Edit Gyenge.
A fost un moment simbolic pentru noi, pentru acest proiect încă la început de drum. E, practic, o recunoaştere care vine din partea breslei încă din capul locului, un fel de vot de încredere, iar asta a însemnat mult.
Paginademedia.ro: Ce planuri aveţi şi cu ce noutăţi vreţi să veniţi în faţa cititorilor în următorul an?
Alina Mărculescu Matiş: Focusul nostru - în primul rând, al meu, ca redactor-şef, e să creştem şi proiectul în sine, dar şi echipa. Am învăţat multe din ultimul an şi nu ducem lipsă nici de idei pentru ce am vrea să facem şi de acum înainte.
Ne propunem să devenim mai vizibili, să ajungem la cât mai mulţi cititori, iar eu să mă concentrez şi pe cum pot să pun în evidenţă punctele forte ale colegilor.
Despre ce avem de gând să le oferim cititorilor şi de acum încolo, aş zice aşa: trăim vremuri atât de complicate, pline de intrebări şi nelinişti, ne preocupă atât de tare cum va arăta ziua de mâine şi avem atâtea întrebări despre ziua de azi - toate legitime -, încât cred mai mult ca oricând că e loc pentru, îndrăznesc să spun că şi nevoie de ceea ce oferim noi, la Panorama.
Asta înseamnă în continuare analize jurnalistice despre cum muncim, cum şi unde trăim, ce să înţelegem din marile evenimente globale şi ce trebuie să ştim despre România pe termen lung.
Mai înseamnă infografice, articole interactive şi de data journalism care se pot bate cu orice story similar din presa globală - vom continua să dezvoltăm această verticală.
Mai înseamnă materiale “aşezate”, cu cap şi coadă, cu oameni care nu sunt ei pricepuţi la toate si nu stau seară de seară în studiourile televiziunilor. Dar aducem voci care chiar ştiu despre ce vorbesc, în domeniul lor. Asta vom face şi în continuare, nu schimbăm nimic din acest punct de vedere.
Sper să începem să includem în ceea ce noi numim „obsesiile” noastre şi materiale din zona tehnologiei şi să testăm inclusiv formate noi pentru ce găsiţi în Panorama.
Trimite un comentariu