A dezvoltat un site în patru ore. Văzând situaţia prin care trece acum poporul din Ucraina, Alexandru Panait, un tânăr programator în vârstă de 26 de ani, a creat o platformă care să ajute refugiaţii.
„Ideea a pornit când am văzut multă lume mobilizându-se în online pentru a ajuta refugiaţii din Ucraina. Aşa că m-am gândit să pun bazele unei platforme centrale unde românii, cât şi ceilalţi vecini ai Ucrainei pot posta pe harta resurse pentru refugiaţi“, a explicat tânărul într-o postare pe Facebook.
Concret, ce a făcut românul?
Un agregator, un site - Refugees.ro, care cuprinde toate serviciile de care ar putea avea nevoie refugiaţii: cazare, mâncare, transport, suport financiar, asistenţă medicală, asistenţă juridică, traduceri, îngrijirea copiilor şi asistenţă pentru animale de companie.
Şi Asociaţia Code 4 Romania a lansat o platformă pentru refugiaţii ucraineni, după cum a relatat Paginademedia.ro. Se numeşte Dopomoha.ro (cuvântul înseamnă "ajutor" în limba ucraineană) şi este disponibilă în limbile ucraineană, română, engleză şi rusă.
De asemenea, cei care vor să ajute pot accesa Refugees.ro unde, după ce îşi fac un cont, pot lista oferte de servicii pentru refugiaţi.
„Când am văzut o organizare de amploare pe grupurile de Facebook şi am înţeles că această organizare este extrem de ineficientă, am zis că aceste resurse trebuie centralizate. Am înţeles că Guvernul nu le poate centraliza deoarece este o responsabilitate foarte mare şi într-un timp scurt ca să te mişti eficient pot apărea multe lucruri neprevăzute“, a spus Alexandru Panait pentru Digi24.
Important de menţionat faptul că aceste oferte sunt traduse în 26 de limbi străine, potrivit buletin.de.
Iniţial site-ul a fost creat pentru România, însă dezvoltatorul ei a anunţat miercuri, 2 martie, că l-a extins la nivel european, incluzând mai multe ţări. În prezent, acesta deţine domenii web precum refugees-ukraine.eu şi refugees-ukraine.pl.
„Platforma este acum stabilă pentru un trafic mare. În ultimele 3 zile am avut peste 100.000 de accesări. În fiecare oră aproximativ 1000 de persoane noi accesează platforma“, a anunţat Alexandru Panait pe contul lui de Facebook.
Ce opţiuni mai pot accesa refugiaţii?
- Un call center în limbile Română şi Ucraineană cu ajutorul GameMine
- Un ChatBot pentru refugiaţi şi voluntari, furnizat de la Dora by Happy Recruiter
În plus, iniţiatorii acestui proiect au anunţat că moderează toate articolele de pe platformă pentru a se asigura că ofertele sunt de actualitate. Dar şi pentru a diminua cât mai mult riscurile de orice natură. „Avem aproape o mie de intrări în aşteptare. Aşadar, aşteptaţi-vă să fiţi sunaţi de către moderatorii noştri“, spune Alexandru Panait.
Ce urmează?
Tânărul a mai anunţat că lucrează la o platformă V2, prin intermediul căreia refugiaţii şi facilitatorii vor avea opţiunea de matching.
În plus, se vor putea face donaţii care vor fi redirecţionate către ONG-urile care sprijină această cauză.
Deşi platforma fost intens promovată în mediul online, antreprenorul are în plan campanii de advertising în Ucraina, cât şi la graniţe, astfel încât cât mai mulţi refugiaţi să beneficieze de ajutor.
„Presa de top din întreaga lume a povestit de mobilizarea noastră, iar România a fost apreciată atât ca un bun exemplu de solidaritate, cât şi ca o ţară care ştie să folosească inovaţia şi tehnologia pentru a gestiona situaţiile de criză“, a mai apreciat Alexandru Panait.
Cei care doresc să ajute au la dispoziţie un formular de voluntariat care poate fi completat pe site, la secţiunea "I want to help".
Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
Comentarii