Toma Cuzin, actorul care îl interpretrează pe Firicel în serialul-fenomen de la Pro TV, Las Fierbinţi, anunţă că reia festivalul lansat în zona natală şi întrerupt de pandemie. Explică şi de ce: neajunsurile din prima parte a vieţii l-au determinat să fie mereu recunoscător pentru succesul de astăzi.
Film în sat, aflat anul acesta la a doua ediţie, este născut din dorinţa lui Toma Cuzin de a ajuta copiii din zonele defavorizate să aibă acces la cultură.
Toma Cuzin a povestit care sunt motivaţiile care l-au îndemnat să înfiinţeze propria fundaţie culturală şi propriul festival.
„Firicel sunt eu, acum 30 de ani, fără cultură”, a declarat el, pentru Digi24.
„Dacă eu am intrat într-o facultate, deşi destul de mare şi agramat, şi am făcut performanţă într-un domeniu în care forma de expresie este limbajul articulat, eu cred că orice copil care merge pe picioarele lui singur, aude şi vorbeşte poate să facă mai mult de atât”, a mai spus Toma Cuzin, pentru aceeaşi sursă.
„Astăzi tinerii au posibilitatea să-şi aleagă un domeniu mult mai devreme. Eu am căutat mult şi mi-a lipsit cultura. Şi atunci când am dat de cultură mi-am dat seama că este cel mai inportant lucru pentru mine, personal”, a completat el.
GALERIE FOTO: Film în Sat, cel mai mare festival de artă din mediul rural
Festivalul Film în Sat va avea loc în perioada 1-6 august în localitatea Peştişani, locul natal al lui Brâncuşi, şi doreşte să aducă locuitorilor din mediul rural cultura şi arta contemporană mai aproape.
Organizat de Asociaţia Culturală „Cuzin Toma – Dacă eu pot, poţi şi tu”, festivalul Film în Sat este un eveniment cu acces liber şi oferă participanţilor oportunitatea de a se întâlni cu actori şi cu regizori, artişti plastici şi muzicieni.
Toma Cuzin: „Am promis şi m-am ţinut de cuvânt! Festivalul de artă Film în Sat revine cu o nouă ediţie pe meleagurile mele natale, în comuna de care ţine Hobiţa, satul de baştină al lui Brâncuşi.”
Toma Cuzin: „Peştişani este locul în care-mi sunt rădăcinile şi locul în care am crescut, în care m-am dezvoltat ca om şi individ în societate. Faţă de anul precedent, vom avea şi mai multe activităţi cultural-artistice gratuite pentru toţi participanţii!”
Toma Cuzin: „Îmi doresc ca de la ediţie la ediţie să putem oferi oamenilor mai multe lucruri frumoase, mai variate, astfel încât să le deschidem noi orizonturi şi să le bucurăm sufletul şi mintea.”
Toma Cuzin: „Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor mei actori care au răspuns invitaţiei de a veni la Peştişani, dar şi artiştilor, muzicienilor şi oamenilor din industria filmului şi a teatrului care cred că dreptul la artă şi cultură este unul universal, pentru toată lumea.”
Selecţia de filme a festivalului a fost realizată de criticul Irina-Margareta Nistor. Din programul de anul acesta:
- „Ramon” (rergia: Jesús del Cerro),
- „Ghinionistul” (rergia: Iura Luncaşu),
- „Nunta mută” (regia: Horaţiu Mălăele),
- „Boss” (recentul thriller noir al regizorului Bogdan Mirică)
- „Carbon” (regia: Ion Borş) – cel mai de succes film moldovenesc, care a avut premiera la TIFF 2023,
- Mai multe scurtmetraje româneşti.
- Ediţia din acest an se bucură şi de prezenţa unui invitat special, actorul Horaţiu Mălăele. Acesta va prezenta la Film în Sat one man show-ul său intitulat „Sunt un orb”, pe versurile marilor poeţi Marin Sorescu, George Topârceanu, Nichita Stănescu, Emil Brumaru.
- Toma Cuzin va urca şi el pe scenă, aşa cum a făcut şi la ediţiile precedente. În ediţia de anul acesta va performa alături de echipa spectacolului „Doamne fereşte” de Lia Bugnar – Liliana Pană, Marin Grigore, Oana Puşcatu şi Irina Rădulescu.
- Programul festivalului include şi concerte. Trupa Subcarpaţi, Mihai Mărgineanu & Band şi Simion Bogdan-Mihai & Lăutarii de Mătase vin în faţa publicului din Peştişani.
- De asemenea, în agenda de la Film în Sat se află şi o serie de ateliere susţinute de artişti, care se adresează participanţilor cu vârste cuprinse între 6 şi 70 de ani.
- Amprenta, atelier de broderie coordonat de Cuzina, artist plastic;
- Pădurea de şevalete, atelier de pictură coordonat de Ana Bănică, artist vizual, alături de Cuzina;
- Zburătoare, un spectacol de action painting în cadrul căruia artistele Estera Osorhan, Ana Bănică şi Cuzina vor picta pe ritmuri de muzică live;
VIDEO. Toma Cuzin: „Firicel este mai celebru decât mine. Lumea mă strigă pe stradă Firicel”
Actorul Toma Cuzin a povestit în cel mai recent interviu, acordat pentru emisiunea Scena deschisă de la Digi24, că plecat de acasă la doar 11 ani, apoi şi-a câştigat existenţa muncind pe şantiere, după care a fost miner şi la 18 ani s-a transferat, ca balerin, la un ansamblu local.
Toma Cuzin: „Firicel este mai celebru decât mine. Lumea mă strigă pe stradă Firicel.
Toma Cuzin: „Am făcut şi filme de lungmetraj în care am reuşit să scap de el. Şi pe mine, ca şi pe Celentano (Adrian Văncică, n.r.), lumea care mă opreşte vrea să mă cinstească. Ăsta e riscul unui personaj făcut pe termen lung, ca la un moment dat să te confundă cu personajul. Nu ne oprim să bem cu nimeni, dar aşa se întâmplă.”
Toma Cuzin: „Este o lume din care vin şi eu şi atunci sunt personaje emploi. Firicel e un personaj real şi astăzi. Practic sunt eu, acum 30 de ani, fără cultură.”
Toma Cuzin: „Am fost genul de persoană mereu în competiţie cu mine. De aici şi proiectul Dacă eu pot, poţi şi tu. Am crescut între sate, într-o colonie muncitorească, nu sunt nici de la ţară, nici de la oraş.”
Toma Cuzin: „Am plecat de acasă din cauza discuţiilor din familie. La un moment dat am zis Rămâneţi voi cu treaba voastră şi eu cu treaba mea.”
Toma Cuzin: „Am muncit de mic, de când puteam ţine o găleată de apă în mână. Dar aşa era la ţară, normal. Am săpat, am cules, am lucat în construcţii, tot ce se putea munci. Am fost şi miner şi apoi m-am transferat, în 1995, la 18 ani, ca dansator, la Doina Gorjului. Acela a fost primul meu job cu carte de muncă. Am făcut şcoală de balet, de dans clasic, pe ascuns.”
Toma Cuzin: „În şcoală a fost bine. Dar învăţam mereu pe ultima sută, în ultimele două săptămâni înainte de vacanţă. Nu mi-am dorit să fiu ceva sau să fac ceva. Am terminat liceul industrial electro-mecanic, Reparaţii şi întreţinere utilaj minier, şi am ieşit electrician. Am lucrat subteran ca electrician de fapt. Un an şi trei luni am lucrat ca miner.”
Toma Cuzin: „Mimi Brănescu m-a propus şi Dragoş Bucur m-a chemat la casting şi aia a fost. Rolul meu era iniţial doar în episoadele 1 şi 2. Şi după ce am dat castingul au scris şi pentru Firicel mai departe. Şi din sezonul 2 am devenit cuplu cu Văncică.”
Toma Cuzin: „Din păcate Las Fierbinţi nu caracterizează doar satul românesc, ci cam 80% din ţară. Sunt tipologiile din Comedia dell Arte: beţivul, curvarul, bătăuşul, bătrânii şi fata îndrăgostită. Din păcate, aceste tipologii se regăsesc peste tot. E o lipsă mare de cultură şi educaţie. Şi asta nu e doar la sat, ci şi în Bucureşti.”
Toma Cuzin: „În zece ani de când filmăm noi acolo, Las Fierbinţi-ul a început să se schimbe, spre bucuria noastră: s-au mai întors oameni, s-au renovat case. În timpul filmărilor, vin în pelerinaj 200-300 de persoane. Cârciumile la cqre filmăm noi funcţionează.”
Toma Cuzin: „Merg cam o dată pe an acolo şi încerc să le duc copiilor de acolo şi din sate din bagajul şi din experienţa mea, din tot ce am acumulat eu până acum. Le duc filme, teatru, artă.”
Toma Cuzin: „Proiectul a pornit acum patru ani, din dorinţa de a duce filme şi la sat, pentru că atunci când eram mic l-am aşteptat şi eu pe Chuck Norris, dar n-a mai venit, ci a venit revoluţia. Prima dată am pus Aferim şi au venit 2.500 de oameni.”
Toma Cuzin: „Am început festivalul cu un aparat închiriat de mine şi cu 500 de scaune cumpărate. Le-am pus filmul şi am stat de vorbă. Am repetat acelaşi lucru în acelaşi an şi iarăşi au venit vreo 3.000 de oameni, iar asta m-a încurajat. Apoi a venit pandemia şi m-a ţinut pe loc.”