Vloggerii şi creatorii de conţinut online intră în atenţia CNA, după cum prevede noua Lege a audiovizualului.
Este o schimbare majoră. Legea vorbeşte şi de amenzi, dar şi de posibilitatea de a solicita unor instituţii date despre cine este în spatele unui cont.
CNA poate, teoretic, să dea amenzi şi să ceară platformelor să suspende un cont pentru un an! Teoretic, pentru că, practic, încă nu există o metodă prin care miile de creatori de conţinut online să poată fi monitorizaţi de forul audiovizual.
Urmează aşa zisa "legislaţie secundară", adică Decizii CNA legate de aplicarea celor din lege.
Paginademedia.ro vă oferă detalii despre ce spune despre platformele online noua Lege a audiovizualului, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată deja în Monitorul Oficial.
Când ar putea fi amendaţi vloggerii? Şi cu cât
Amenzile pentru creatorii de conţinut sunt prevăzute în noua Lege a audiovizualului, care are un capitol întreg dedicat "platformelor de partajare" de tipul Youtube. Sunt prevederi care aliniază legislaţia românească la normele europene.
Cât de mari sunt amenzile? "În funcţie de gravitate, de la 2.000 la 30.000 de lei". Adică de la 400 de euro la 6.000 de euro, cel mult!
Ce ar duce la amendă? Asta dacă vloggerul:
- incită explicit la violenţă sau la ură împotriva unui grup de persoane ori a unui membru al unui grup pe considerente, precum sex, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă, orientare sexuală sau boală cronică contagioasă ori necontagioasă;
- instigă public la săvârşirea de infracţiuni de terorism sau aduc atingere ori prezintă un risc serios şi grav de a aduce atingere securităţii sau sănătăţii publice, inclusiv securităţii şi apărării naţionale.
CNA va cere, potrivit legii, date despre cine este în spatele contului. Dacă platforma - Youtube, să zicem - nu oferă aceste date, se poate lăsa cu amendă de 6.000 de euro. Pe zi.
"În vederea identificării utilizatorului pentru aplicarea sancţiunii (..) Consiliul va solicita furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video informaţii cu privire la datele de contact stocate de platforma de partajare a materialelor video.
Furnizorii de platformă de partajare a materialelor video (...) au obligaţia de a comunica datele de contact ale utilizatorului respectiv într-un termen care nu depăşeşte 48 de ore, sub sancţiunea unei amenzi de până la 30.000 lei/zi de întârziere.”
Furnizorii de platformă de partajare a materialelor video vor informa utilizatorul în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii cu privire la faptul că datele de contact ale acestuia vor fi puse la dispoziţia Consiliului."
Forul audiovizual va colabora şi cu alte instituţii pentru a afla cine este creatorul de conţinut:
"În activitatea de supraveghere și control, Consiliul va solicita Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică — ICI Bucureşti, în cazul registrului de domenii şi subdomenii în zona «.ro», transmiterea datelor sau a informaţiilor care pot conduce la identificarea persoanelor care furnizează un serviciu media audiovizual, un serviciu de platformă de partajare a materialelor video sau care încarcă şi generează materiale video pe o platformă de partajare.
Datele solicitate sunt transmise fără întârziere Consiliului, în conformitate cu prevederile legale privind protecţia datelor cu caracter personal."
Conturi blocate un an sau chiar şterse
Dacă vloggerii încalcă grav legea, Consiliul Naţional al Audiovizualului va putea cere suspendarea contului respectiv sau chiar mai mult decât atât. CNA nu o poate face direct, dar o va cere platformei respective.
Încălcările grave ţin de protecţia minorilor, pornografie, violenţă nejustificată sau care incită la ură şi discriminare.
Consiliul poate solicita:
- furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze conţinutul ilegal sau să restricţioneze accesul la acesta sau să afişeze un avertisment către utilizatori în momentul accesării acestui conţinut sau să dezactiveze contul utilizatorului pe o perioadă de până la 12 luni;
- furnizorilor de servicii care oferă spaţiu de stocare pentru platformele de partajare a materialelor video să înlăture, să dezactiveze sau să restricţioneze accesul la o platformă de partajare a materialelor video;
- operatorilor de registre, care alocă nume de domeniu pentru platformele de partajare a materialelor video, să elimine numele de domeniu al platformei de partajare a materialelor video.
Cat priveste ce spune @Andrei cred ca ori a inteles gresit ori se vrea a se intelege asa...ei (cna) isi creaza parghii pt amendare la solicitarile (plangerile) internautilor nu a vreunei "monitorizari" ca aia desigur este imposibil de facut.