Skip to main content

Şi vloggerii ar putea fi amendaţi de CNA! În ce cazuri? Se poate cere blocarea contului! Ce spune noua lege a audiovizualului

 
Şi vloggerii ar putea fi amendaţi de CNA! În ce cazuri? Se poate cere blocarea contului! Ce spune noua lege a audiovizualului

Vloggerii şi creatorii de conţinut online intră în atenţia CNA, după cum prevede noua Lege a audiovizualului.

Publicitate

Este o schimbare majoră. Legea vorbeşte şi de amenzi, dar şi de posibilitatea de a solicita unor instituţii date despre cine este în spatele unui cont.

CNA poate, teoretic, să dea amenzi şi să ceară platformelor să suspende un cont pentru un an! Teoretic, pentru că, practic, încă nu există o metodă prin care miile de creatori de conţinut online să poată fi monitorizaţi de forul audiovizual.

Urmează aşa zisa "legislaţie secundară", adică Decizii CNA legate de aplicarea celor din lege.

Paginademedia.ro vă oferă detalii despre ce spune despre platformele online noua Lege a audiovizualului, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată deja în Monitorul Oficial.

Când ar putea fi amendaţi vloggerii? Şi cu cât

Amenzile pentru creatorii de conţinut sunt prevăzute în noua Lege a audiovizualului, care are un capitol întreg dedicat "platformelor de partajare" de tipul Youtube. Sunt prevederi care aliniază legislaţia românească la normele europene.

Cât de mari sunt amenzile? "În funcţie de gravitate, de la 2.000 la 30.000 de lei". Adică de la 400 de euro la 6.000 de euro, cel mult!

Ce ar duce la amendă? Asta dacă vloggerul:

- incită explicit la violenţă sau la ură împotriva unui grup de persoane ori a unui membru al unui grup pe considerente, precum sex, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă, orientare sexuală sau boală cronică contagioasă ori necontagioasă;

- instigă public la săvârşirea de infracţiuni de terorism sau aduc atingere ori prezintă un risc serios şi grav de a aduce atingere securităţii sau sănătăţii publice, inclusiv securităţii şi apărării naţionale.

Citeşte şi: Schimbări majore: după 20 de ani, TVR poate întrerupe programele cu reclame! Poate da şi mai multe. Modificări notabile în publicitate şi la posturile private

CNA va cere, potrivit legii, date despre cine este în spatele contului. Dacă platforma - Youtube, să zicem - nu oferă aceste date, se poate lăsa cu amendă de 6.000 de euro. Pe zi.

"În vederea identificării utilizatorului pentru aplicarea sancţiunii (..) Consiliul va solicita furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video informaţii cu privire la datele de contact stocate de platforma de partajare a materialelor video.


Furnizorii de platformă de partajare a materialelor video (...) au obligaţia de a comunica datele de contact ale utilizatorului respectiv într-un termen care nu depăşeşte 48 de ore, sub sancţiunea unei amenzi de până la 30.000 lei/zi de întârziere.”

Furnizorii de platformă de partajare a materialelor video vor informa utilizatorul în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii cu privire la faptul că datele de contact ale acestuia vor fi puse la dispoziţia Consiliului." 

Forul audiovizual va colabora şi cu alte instituţii pentru a afla cine este creatorul de conţinut:

"În activitatea de supraveghere și control, Consiliul va solicita Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică — ICI Bucureşti, în cazul registrului de domenii şi subdomenii în zona «.ro», transmiterea datelor sau a informaţiilor care pot conduce la identificarea persoanelor care furnizează un serviciu media audiovizual, un serviciu de platformă de partajare a materialelor video sau care încarcă şi generează materiale video pe o platformă de partajare.

Datele solicitate sunt transmise fără întârziere Consiliului, în conformitate cu prevederile legale privind protecţia datelor cu caracter personal."

Conturi blocate un an sau chiar şterse

Dacă vloggerii încalcă grav legea, Consiliul Naţional al Audiovizualului va putea cere suspendarea contului respectiv sau chiar mai mult decât atât. CNA nu o poate face direct, dar o va cere platformei respective.

Încălcările grave ţin de protecţia minorilor, pornografie, violenţă nejustificată sau care incită la ură şi discriminare.

Consiliul poate solicita:

- furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze conţinutul ilegal sau să restricţioneze accesul la acesta sau să afişeze un avertisment către utilizatori în momentul accesării acestui conţinut sau să dezactiveze contul utilizatorului pe o perioadă de până la 12 luni;

- furnizorilor de servicii care oferă spaţiu de stocare pentru platformele de partajare a materialelor video să înlăture, să dezactiveze sau să restricţioneze accesul la o platformă de partajare a materialelor video;

- operatorilor de registre, care alocă nume de domeniu pentru platformele de partajare a materialelor video, să elimine numele de domeniu al platformei de partajare a materialelor video.


Citeşte şi: Digi, obligat de noua lege să schimbe ordinea posturilor. Plângerile lui Sârbu i-au adus amenzi în trecut. Scrisoare către abonaţi

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Leo Leo
    @soby ...nasul tv, inedit tv, ktv, atomic tv, autentic tv, rapsodiatv, etno tv, news romania, link press, cinetube, si exemplele pot continua. Cred ca stim cu totii ce calitate a sunetului, imaginii si a programelor se regasesc in ele!?

    Cat priveste ce spune @Andrei cred ca ori a inteles gresit ori se vrea a se intelege asa...ei (cna) isi creaza parghii pt amendare la solicitarile (plangerile) internautilor nu a vreunei "monitorizari" ca aia desigur este imposibil de facut.
  • Alexandra Sachelarie Alexandra Sachelarie
    Off-Topic: Pro Tv a anunțat începerea producției pentru Sunt celebru! Scoată-mă de aici care va fi difuzat în toamnă
  • B.A.M B.A.M
    Ce mai?!?!?! Nu era îndeajuns că instauraseră cenzura sub criteriile "corectitudinii politice" pe TV și radio. Acum o fac și pe online...
    De abia aștept ABUZURILE făcute sub titulatura că "aduc atingere ori prezintă un risc serios și grav de a aduce atingere securității și apărării naționale"!!!!
    UNDE a fost presa când s-au scris MIZERIILE ăstea?!?!!? Sau cum?!?! Pentru câteva minute de publicitate "în plus" (și asta doar că sunt grupate altfel, în rest NIMIC în plus), au acceptat abuzul TĂCÂND...
    P.S.
    1)Ce naiba înseamnă "discriminare pe caracteristici genetice"?!?!?! De când genomul uman e modificabil ca să avem "variante" pe care să le putem sau nu discrimina?!?!?!
    De asemenea cum naiba ar putea/trebui să arate discriminarea în funcție de "naștere"?!?!?! Cum naiba știu eu sau alții cine s-a născut prin cezariană, STRICT CA EXEMPLU, ca să-l pot SAU NU discrimina?!?!?!?
    După ce că fac legi fără să gândească (că de: "E corect politic așa!"), introduc niște chestii care n-au sens practic...
    2) SPER din tot sufletul că platformele NU vor coopera cu CNA pentru instaurarea acestei cenzuri pe criterii "corect politice"!!!!! Mai ales că 90% dintre ele își permit această TAXĂ MASCĂTĂ de 6000 de euro/ziua, valabilă DOAR pentru "NEtransmiterea de informații", NU ȘI PENTRU REFUZUL DE A ȘTERGE/BLOCA ACCESUL (LA) CONȚINUT!!
    3)Poate că acum platformele de streaming vor putea vedea cât de toxic e acest curent al "corectitudinii politice" și vor renunța la implementarea lui DIN PROPRIE voință (Fie ea și sub imperiul unei alegeri GREȘITE!!!!)....
  • Soby Soby
    @Leo, ai uitat de România TV unde prezentatorul/prezentatoarea zice mereu „Avem un Breaking News chiar acum” și este o știre veche de o săptămână sau un fake news.

    În plus, România TV când dă o emisiune în reluare, mai dă în ecran și în direct, și în reluare.
  • Kefa Kefa
    Un precedent periculos.
  • Leo Leo
    Aaa si uitasem inca 2 probleme pe care CNA vietii le ignora:

    -folosirea termenului de "Breaking News" practicat de toate televiziunile...nu mai zic de A3 cu *** ...Gadea, care toaca emisia cu BreakingNews-uri si cand colo sunt informatii vechi de 2,3 zile. E strigator la cer. Toate tentativele de tele-vizuini chipurile de stiri au in componenta 75% cel putin programe talkshow cu petsoane obscure si dubioase abonate la Dat Pareri. Pai mai CNA, ce licente audiovizuale ai dat tu ma? Post de pareri a unor "iluminati", sau post de Stiri? Daca ne uitam bine...cat sunt stiri si cat mascareala (dezbateri, cica)?!

    - televiziunile practica cand vor sau daca vor, "reluare, redifuzare". Hai sa luam un singur exemplu, cu toate ca pot da 50...Digi Sport nu practica acest element niciodata, niciodata in ani de zile nu a vazut nimeni pe emisiuni sau transmisiuni, "reluare" ! De ce mai CNA nu ne ocupam si de asta? Aaa e mai cool sa va prefaceti ca faceti ceva....in online nu?
  • Andrei Andrei
    Sunt de acord cu ”ecologizarea” internetului, dar sunt suficient de realist să îmi dau seama că e un lucru imposibil. Platformele n-o să recunoască autoritatea CNA. Pe scurt, nu poți să pui ordine într-un flux de milioane de informații care apar pe secundă. Nu poți crea un automatism tehnologic suficient de eficient și nici o scanare umană pentru că nu ai numărul necesar de persoane să verifice miliarde de ore de conținut. Nu ai cum să faci ordine în ceva ce nu înțelegi. E prea utopic, oricât de ușor reiese din articol că e. Cât despre CNA... sunt convins că fosta șefă CNA, Pocora purtătoare de paltoane la PNL și numită cu sprijinul USR, nu știe să deschidă un laptop. Se vede pe fața ei. Nu am pretenția ca vreun membru CNA să înțeleagă că internetul e un loc haotic, dar extrem de ordonat pentru cei care finanțează menținerea internetului ca un spațiu haotic.
  • Soby Soby
    *eu văd
    Scuze pentru greșeala gramaticală!
  • Soby Soby
    @Leo, mai este și Virgin Radio România în care nișa lor este muzică nouă și hip hop, dar ei văd că este un radio CHR în loc să fie un radio de muzică nouă și hip hop, pentru că 99% din playlistul lor este copiat din Kiss FM și Radio ZU.

    La ce televiziuni de pe satelit și cablu cu emisii demne de epoca de piatră și cu conținut de tomberon te referi? Te referi cumva la posturi precum Național TV în care are reluări la greu, filme și seriale indiene, filme vechi, știri fără prezentator și grafică de amatori, Național 24 Plus în care are mai multe reluări la greu, clipuri muzicale puse pe repeat, documentare vechi, filme vechi și teleshopping multă, Realitatea Sportivă și Realitatea Star unde vezi 99% preluare Realitatea Plus, Aleph Business și Smart TV unde vezi 99% preluare Aleph News sau Atomic TV unde sunt clipuri muzicale furate de pe YouTube? Nu înțeleg de ce CNA acordă licențe la televiziuni ce preiau 99% conținut din canale principale de ale lor și televiziuni ce fură clipuri de pe YouTube.

    Realitatea FM avea conținut propriu după ce intră publicitatea sau teleshopping-ul, dar după ce s-a mutat în noua clădire, nici nu știm dacă Realitatea FM mai emite sau nu. Dinainte de 2010, Realitatea FM avea mai mult conținut propriu, mai ales de la 07:00 până la 18:00 când nu intra preluarea de la Realitatea TV.

    Mai sunt și radio-uri piratate, de exemplu la mine în Târgoviște, emite un radio piratat numită Power FM și din ce am citit eu pe Softpedia, emite cu manele și muzică veche. Este din 2013 încoace și ar trebui ridicat demult acel radio piratat!
  • margo margo
    foarte bine, demult era nevoie de ordine in mizeria de internet romanesc, unde toti ratatii si toate demimondenele, ca sa nu zic altcumva, se cred influentatori si influentatoare de comportament sau de consum sau mai stiu eu de ce. evident, acest lucru nu ar fi fosibil fara marea de prosti care se uita cu gura cascata la ei, cand lauda un iaurt sau o maslina sau un slap sau alte *** pentru 50 sau 500 de euro.

    si aia cred ca ei sunt vedete de succes, si prostii se uita si agentii economici decarteaza. poate trecem si pe la fisc, baietii? hai cu cheliuta, sau cum dracu il chema, hai cu manelele, hai cu mancarea si cu carpele sa platim si noi impozit ca orice om normal.
  • Leo Leo
    Asta este doar inceputul....urmeaza masuri referitoare la streaming audio / video! Sa vedeti atunci "prapad"!

    Ce-i drept, Selly ala nici nu ar trebuii sa existe in online, dar la fel de bine nici pseudo televiziuni sau radiouri de debara.

    Din pacate, nu vor pica doar aceste "balarii", ci si cele care merita, care investesc...

    CNA-ul cu membrii lui cu grad de "ministrii" ar fi bine sa reglementeze adevaratele probleme:

    -spatiul alocat pt telesoping si publicitate (micsorat drastic).

    -respectarea formatelor pt care a fost acordata licenta (vezi radio zu-stupidul, licenta CHR dar cu manele si populara in programe, ascunse sub forma de 'caterinca', gluma, etc... Sau televiziuni ca A3, RTV, Digi24 cu concerte pe posturi ce au licente PT STATII DE STIRI, nu de muzica).

    -amendarea discursurilor si burtierelor "apocaliptice" pe care le practica A3,Rtv si Digi in draci!

    -scoaterea televiziunilor sau tentativelor de televiziuni de pe satelit/cablu cu emisii demne de epoca de piatra, si/sau cu continut de tomberon.

    -ridicarea licentelor FM (ca tot se plange cna ca nu mai sunt frecvente libere) a televiziunilor care au emisii audio a programelor tv pe fm (Digi24 fm, Realitatea fm, 3Fm) dar scurtarea listei de frecvente ocupate abuziv de SRR (radio difuziunea romana)!

    -impozitarea/suprataxarea radiourilor fm cu emisie SI ONLINE, asfel dand o sansa mai corecta si celor care sunt exclusiv pe internet.

    Sunt o gramada de lucruri mult MAI IMPORTANTE de rezolvat dragi "ministrii' cu salarii uriase in CNA. Apoi va puteti ocupa si de mizeriile astea de retele de socializare!

    -

Trimite un comentariu

sus