Balada muncitorului român, în două paragrafe:
În trecut, portretul muncitorului obişnuit era învăluit într-o aură de domnitor. Dârz, oţelit în lupta cu viaţa, bun la suflet, modest, înţelept. (...) Munictorul avea o altă tare de spirit. Ştia că atunci când pune osul la treabă este respectat de societate şi primeşte un salariu pe măsura faptelor sale. Era ajutat de stat. Avea condiţii. I se dădea o locuinţă. Lua prime.
Astăzi, însă, imaginea “omului nou” călit la căldura oţelului s-a cam destrămat, lăsând în loc un tablou trist al cetăţeanului umilit, fără repere, veşnic în şomaj şi înglodat de datorii. Singura lui “bucurie” o reprezintă crâşma penală făcută din tablă ordinară, unde-şi poate îneca neputina, amarul, disperarea. Fostul munictor al “iepocii de aur” este acum trădat de societate, mai puţin dârz, mai sărac decât oricând, debranşat pentru totdeauna de la fericire.
Caracterizarea este ruptă din cartea Fetiţele din Cimitirul Roşu, semnată de jurnalista Dana Fodor Mateescu. Un volum cu articole inedite publicate de-a lungul timpului în presa românească, o serie de reportaje cu personaje pitoreşti, de la Nelu Dric până la pirandele de la petreceriţe ţigăneşti sau drame precum viaţa celor doi copii care trăiesc într-un cimitir.
De altfel, sunt subiectele preferate de Dana Fodor Mateescu, care face cuplu şi în jurnalism cu soţul ei, Răzvan Mateescu. A coborât în cimitire, în lumea boschetarilor, a ţiganilor, în zona mărginaşă a societăţii. A stat o zi întreagă cu o echipă de vidanjori.
O selecţie de reportaje cu o scriitură puternic vizuală, specifică genului, plastică pe alocuri, dar extrem de sugestivă.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.roDespre autoare:
- S-a născut la Bucureşti, 17 august 1970
- Colegiul de jurnalism şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiiţele Comunicării - FJSC, Universitatea Bucureşti
- Titluri pentru care a scris: Libertatea, Evenimentul zilei, Naţional, 7plus, Gazeta de sud, Plai cu boi, Aspirina săracului, Academia Caţavencu, Q magazine.
- Împreună cu soţul, Răzvan Mateescu, a primit în 2006 diploma “Învingător pentru România” la Gala Premiilor Ursus pentru Jurnalism.
Comentarii
Sau pe Ghita, profu' de mate?
Mi-ai luminat seara, pe bune! Da un semn!
Sper sa am ocazia sa te reintalnesc si pt aceasta ti-am lasat adresa mea de mail. Daca vreai da-mi un semn si daca tot esti in domeniul public te ocupi sa ne mai revedem si noi in gasca..te pup si astept raspuns.