CONŢINUT PE BANI. Publicaţia regională Gazeta de Sud adoptă sistemul paywall, ce presupune plata unui abonament pentru citirea articolelor de pe internet, scriu Adevărul şi Hotnews.
Cotidianul va percepe o taxă de 2 euro pe lună, adică aproximativ 10 lei, pentru accesul liber la toate articolele de pe site. Cei care nu se vor abona online vor putea citi doar 15 articole liber şi ştiri scurte.
"Publicitatea on line nu este destul de eficientă şi singură nu poate aduce stabilitatea financiară. După mai multe încercări, s-a impus o soluţie firească, de bun-simţ", îşi justifică echipa de la Gazeta de Sud gestul.
"Cei care citesc Gazeta de Sud pe internet vor avea la dispoziţie un abonament de 2 euro/lună – mai mic decât abonamentul pentru ziarul tipărit – care asigură accesul la toate articolele, anunţurile şi arhiva on line a Gazetei de Sud. În acelaşi timp, vom oferi tuturor vizitatorilor acces gratuit la maximum 15 articole pe lună, iar articolele scurte nu vor fi contorizate", mai spun jurnaliştii olteni.
Alte publicaţii care au adoptat modelul plătit sunt Ziarul Financiar şi publicaţia săptămânală Dilema Veche.
Adevărul: Un nou ziar cere bani pentru conţinutul online – „Gazeta de Sud“
Hotnews: Gazeta de Sud introduce plata pentru accesul la continutul sau online
ZELIST NUMĂRĂ COMENTARIILE. Zelist Monitor introduce monitorizarea comentariilor adăugate în presa online prin Facebook (prin intermediul widget-ului Comments Box) alături de celelalte tipuri de surse: Presă, Bloguri, Twitter, pagini şi grupuri publice de Facebook, cele mai importante forumuri din România, scrie Wall-Street.
Din ce în ce mai multe publicaţii utilizează Facebook pentru a da utilizatorilor oportunitatea de a comenta pe site-ul lor, modalitate care are avantajul că utilizatorii îşi declină identitatea reală (cea declarată pe Facebook), evitându-se comentariile de tip postac-robot.
Zelist Monitor analizeaza comentariile din presa online date prin Facebook
PROCES. Google şi Oracle sunt obligate să facă publice eventualele sume plătite unor jurnalişti sau bloggeri care au redactat materiale sau comentarii despre cazul încălcării patentelor Oracle pentru Java de către platforma Android a motorului de căutare, a decis o instanţă din San Francisco, scrie Mediafax.
Oracle a acuzat Google că platforma Android "calcă în picioare" drepturile de proprietate intelectuală asupra limbajului de programare Java.
Potrivit bloomberg.com, un judecător de la o instanţă din San Francisco a ordonat celor două părţi să ofere, până pe 17 august, detalii despre eventuali jurnalişti sau bloggeri care ar fi primit bani în timpul procesului dintre Google şi Oracle. Acest lucru este necesar pentru a clarifica dacă vreo informaţie din aceste articole ar fi putut fi "influenţată de relaţiile financiare cu părţile", a spus judecătorul.
Google şi Oracle trebuie să spună dacă au plătit jurnalişti să scrie despre procesul lor
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Nu cred ca avem 10 ziare bune in Romania asa ca nu vei cheltui 100 de lei pe luna cu presa.
Apropo, au reparat problema, plata cu cardul merge acum.