EMISIE HD. Posturile de radio Kiss FM, Magic FM şi One FM au lansat official, astăzi, emisia digitală HD Radio. SBS Broadcasting Media, operatorul posturilor de radio, a experimentat aproape un an acest sistem.
CE ESTE HD RADIO. Standardul HD Radio oferă o calitate superioară a sunetului, fără bruiaje sau pierderi de semnal ca în cazul transmisiei analogice. Pe lângă calitatea semnalului audio, un alt beneficiu al acestei tehnologii este posibilitatea de transmitere a până la 4 programe folosind aceeaşi frecvenţă, cât şi transmiterea de informaţii de tip text pe ecranele receptoarelor. Practic, toate canalele SBS emit HD pe aceeaşi frecvenţă: 100,6
Cum se recepţionează?
Pentru a putea prinde posturile HD este nevoie de aparate radio speciale. Deocamdată, sunt doar aproximativ 70 de receptoare care pot prinde canalele HD.
Daniel Klinger, director tehnic SBS Broadcasting spune că sunt discuţii cu retaileri de electronice pentru a importa aparatele de radio. Aparatele care pot prinde HD recepţionează, totodată, şi canalele tradiţionale AM şi FM.
COSTUL UNUI APARAT DE RECEPŢIE HD: “Aparatele de radio HD sunt, acoperă, ca şi cele tradiţionale, toate variantele: de la cele mici, la cele staţionare şi la radiourile auto”, spune Klinger. Preţul: “variază de la 40 de euro la 200 de euro”.
ACOPERIRE: Emisia HD Radio este făcută deocamdată pentru Bucureşti, cu o investiţie de aproximativ 100.000 de euro, după cum a declarat Daniel Klinger, director tehnic SBS Broadcasting. Următorul oraş vizat este Craiova.
Pentru un post de radio tradiţional, care are deja un releu de emisie, costurile pentru implementarea tehnologiei HD sunt de 30.000-40.000 de euro. În cazul SBS, investiţia s-a ridicat la 100.000 de euro, întrucât a fost schimbat întregul releu.
Tehnologia HD Radio este folosită în prezent de peste 2.000 de posturi de radio din SUA, fiind în curs de implementare şi în ţări din Europa.
La conferinţa de presă de azi au participat:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.roMihai Constantin - preşedinte Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale
Petre Dincă - consilier CNA
Florin Ciobîcă - director general SBS Broadcasting Media
Daniel Klinger - director tehnic SBS Broadcasting Media
Bogdan Iana - director executiv ANCOM
Scot Stull - reprezentantul iBiquity Digital Corporation, care a dezvoltat standardul HD Radio
Comentarii
Banii s-au investit si se investesc in radio pentru ca e singurul produs media pe care il are SBS in Romania si mai strange ceva banuti. Atat cat strange pe national, ca pe local contractele sunt, in mare parte, la negru, si banii raman celor care se ocupa de statii.
Probabil ca la fel trebuia zis si de PRO TV, cand au investit in emisia HD pentru toate posturile lor. Sa nu uitam, ca vremurile se schimba, iar schimbarile astea necesita investitii care nu se recupereaza neaparat rapid.