Rãsvan Popescu, Maria Gubernat, Viorel Buda, Lorand Turos, Florin Gabrea şi Laura Georgescu au fost validaţi ca membri titulari în CNA de Comisiile de Culturã din Parlament, în absenţa PDL, care analizeazã dacã are temei legal sã conteste un eventual vot al plenului la Curtea Constituţionalã, potrivit Gândul, care citează Mediafax.
Comisiile reunite de Culturã din Camera Deputaţilor şi Senat au analizat şi audiat, în această dimineaţã, persoanele propuse pentru a face parte din Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în condiţiile în care mandatele a şase membri titulari ai Consiliului expirã în luna decembrie a acestui an.
Însã pentru cele 6 locuri de membru titular care se vor elibera în CNA au fost propuse 8 persoane, respectiv:
- Maria Monica Gubernat şi Rãsvan Popescu - membri titulari (Gheorghe Bãlãşoiu - membru supleant) din partea grupului parlamentar PSD.
- Ioan Onisei - membru titular (Marius Iuraşcu - supleant) din partea PDL.
- Viorel Vasile Buda - titular (Nicoleta Nicolae - supleant) din partea PNL.
- Lorand Turos - titular (Orsolya Eva Borsos - supleant) din partea UDMR.
- Crãciun Avram - membru titular (Grupul Parlamentar Progresist),
- Florin Gabrea - titular (Mircea Valeriu Deacã - supleant) din partea Preşedinţiei.
- Laura Corina Georgescu - titular (Alexandru Ion Giboi - supleant) din partea Guvernului.
De ce ar intenţiona PDL-ul să conteste un eventual vot al plenului la Curtea Constituţională
Încã din timpul şedinţei Comisiilor pentru Culturã, senatorul PDL Radu F Alexandru a cerut o pauzã de consultãri, întrucât, potrivit acestuia, lista de propuneri conţinea nume care nu fuseserã negociate în Birourile permanente parlamentare. Propunerea lui Radu F Alexandru a fost însã respinsã, în urma votului membrilor Comisiilor de Culturã din Camerã şi Senat.
Ulterior, Comisiile de Culturã au votat cu uşile închise, în absenţa parlamentarilor PDL, membrii care ar urma sã facã parte din CNA.
La finalul şedinţei, niciunul dintre membrii Comisiilor nu au dezvãluit rezultatul votului, precizând însã cã plenul Parlamentului este cel care va decide care sunt cei 6 membri titulari ce vor face parte din CNA.
Comisiile de Cultură i-au respins pe Ioan Onisei şi Crăciun Avram
În urma votului parlamentarilor din Comisiile de Culturã, au fost respinşi Ioan Onisei, propus de PDL ca membru titular în CNA, şi Crãciun Avram - propus de Grupul Parlamentar Progresist, au declarat surse pentru Mediafax.
În timp ce se vota cu uşile închise, senatorul PDL Radu F Alexandru a declarat, pentru presã, cã în şedinţa reunitã a grupurilor permanente ale Camerei şi ale Senatului s-a hotãrât ca fiecare grup parlamentar sã aibã o candidaturã, alãturi de reprezentantul preşedintelui României şi de cel al Guvernului României.
"Asta însemna 6 candidaţi pe 6 locuri. Azi-dimineaţã, când am intrat în sala de şedinţe, la fel de surprins ca şi preşedintele Comisiei de Culturã a Senatului, domnul senator Sergiu Nicolaescu, ne-am trezit cu o listã înaintatã în ultima clipã, în care decizia comunã a Birourilor reunite ale celor douã Camere a fost încãlcatã şi PSD a înaintat douã propuneri, respectiv pe doamna Maria Monica Gubernat şi pe domnul Rãsvan Popescu", a spus Radu F Alexandru.
Radu F Alexandru: Răsvan Popescu ştia că va fi propus de PNL şi nu de PSD
Radu F Alexandru a susţinut cã la fel de surprins ar fi fost şi Rãsvan Popescu, actualul preşedinte al CNA, care ştia cã va fi propus de PNL şi nicidecum de PSD, pentru un nou mandat de membru titular în CNA.
"Asta neînsemnând cã domnul Rãsvan Popescu refuzã sã fie nominalizat de PSD. Faţã de aceastã situaţie am cerut, cum mi s-a pãrut firesc, o pauzã de consultãri, pentru a se lua legãtura cu liderii partidelor care au participat la Birourile permanente şi a se respecta aceastã decizie.
Colegii din USL, din UDMR şi din Grupul Parlamentar Progresist au refuzat aceastã pauzã de consultãri, motiv pentru care reprezentanţii PDL nu participã la vot şi vom vedea dacã avem temei, dacã avem susţinere legalã, pentru a contesta decizia care urmeazã cu siguranţã sã fie luatã în plen la Curtea Constituţionalã", a mai spus Radu F Alexandru.
Radu F Alexandru: Se încearcã o totalã dezechilibrare a componenţei CNA
Senatorul PDL a spus cã, într-un fel, se repetã "absolut la indigo" situaţia care a fost în cazul Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române.
"Atunci, reprezentanţii PDL au fost eliminaţi în totalitate, acum se încearcã o totalã dezechilibrare a componenţei CNA, o instituţie de la care se aşteaptã atât de mult şi care este, în fapt, practic paralizatã de partizanatul politic al unor oameni care sunt acolo ca sã reprezinte intereselor celor care i-au trimis şi nu sã apere corecta funcţionare a media în spaţiul public", a spus Radu F Alexandru.
El s-a referit la faptul cã fostul Consiliu de Administraţie al Societãţii Române de Televiziune a fost desfiinţat, dupã ce Curtea Constituţionalã a admis, pe 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotãrârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.
Senatorul PSD Georgică Severin: Comisiile de Culturã au dat un vot consultativ
De cealaltã parte, senatorul PSD Georgicã Severin a spus, dupã votul din Comisiile de Culturã, cã parlamentarii PDL încearcã sã creeze "confuzie", fãcând referire la cazul Consiliului de Administraţie al TVR.
"Numãrul de propuneri (pentru membrii titulari în CNA, n.r.) poate fi mai mare, nu este o problemã. Plenul este cel care decide. Comisiile de Culturã au dat un vot consultativ, ţinând cont de anumite lucruri. Se încearcã sã se inducã o confuzie, respectiv sã se ia situaţia de CA al TVR şi sã se aducã aici (în cazul CNA, n.r.). Dacã Legea de funcţionare a TVR era foarte clarã şi spune cã nominalizãrile se fac de cãtre Camerã în funcţie de algoritmul politic, în legea CNA se spune foarte clar cã (membrii CNA, n.r.) se nominalizeazã de cãtre Senat şi de cãtre Camera Deputaţilor. Nu existã un algoritm politic", a explicat Georgicã Severin.
Legat de eventualele voturi din Comisiile de Culturã şi din plenul Parlamentului, Georgicã Severin a reamintit cã "nu e foarte multã vreme de când, deşi la nivelul Birourilor permanente se picase de acord cã se va prelungi mandatul domnului Grigore Zanc (de membru al CNA, n.r.), în plen, domnia sa a fost înlocuit cu domnul Jucan (Valentin-Alexandru Jucan, propus de PDL, n.r.)".
Senatorul PSD a spus cã, în prezent, parlamentarii încearcã sã readucã "echilibrul care a fost la nivelul CNA". "Dacã ne gândim şi acum câţi din CNA sunt nominalizaţi de PDL... Se vine la un echilibru normal", a explicat Georgicã Severin.
Cine sunt cele opt persoane propuse pentru un loc în CNA
- Rãsvan Popescu a spus cã, în ultimii cinci ani, a lucrat ca preşedinte al CNA, iar înainte de a intra în Consiliu a fost jurnalist şi purtãtor de cuvânt al Guvernului şi apoi al Preşedinţiei României.
- La rândul sãu, Maria Monica Gubernat - propusã de PSD ca membru titular în CNA - a spus cã este consilier la grupul parlamentar PSD, posturã din care a lucrat cu reprezentanţii mass-media. De asemenea, ea a fãcut parte din comisiile care au stabilit timpii de antenã în campania electoralã.
- Ioan Onisei - propus de PDL ca membru titular în CNA - a spus cã, în prezent, este vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului şi, înainte de a intra în CNA, a fost deputat în Comisia pentru Culturã din Camera Deputaţilor şi secretar de stat în Ministerul Culturii.
- La rândul sãu membru în CNA, Lorand Turos este propus pentru un nou mandat de titular în Consiliu de UDMR. "Înainte, am lucrat în presa scrisã şi audiovizualã maghiarã şi la Societatea Naţionalã de Radiocomunicaţii", a spus el.
- Viorel Vasile Buda - propus ca membru titular în CNA de PNL - a spus cã, în prezent, este pe cale sã îşi încheie mandatul de deputat în Comisia de Educaţie, iar înainte a fost inspector şcolar general în judeţul Satu Mare.
- Crãciun Avram - propus ca membru titular al CNA de Grupul Parlamentar Progresist - a spus cã a fost prefect al judeţului Arad, timp de şase ani, apoi a fost parlamentar în douã legislaturi (2000 - 2004 şi 2008 - 2012). Ca membru al Parlamentului, Crãciun Avram a spus cã a fãcut parte din mai multe comisii, între care cele de Buget-Finanţe, de Culturã, de Agriculturã şi, în prezent, în Comisia comunã UNESCO şi OSCE.
- Florin Gabrea - propus ca membru titular al CNA de Preşedintele României - a spus cã a studiat arhitectura, este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi a lucrat în televiziune timp de cinci ani. El este fratele regizorului Radu Gabrea, la ale cãrui filme a colaborat în calitate de scenarist.
- Laura Corina Georgescu - propusã ca membru titular în CNA din partea Guvernului - a spus cã, din 1992 pânã în 2003, a pus, alãturi de Felicia Meleşcanu, bazele TVR Internaţional, precizând, totodatã, cã a colaborat cu Florin Cãlinescu la emisiunea "Chestiunea zilei". "Din 2003, am trecut de cealaltã parte a baricadei, am intrat pe comunicare şi relaţii mass-media în administraţia publicã centralã şi, timp de zece ani, la Guvernul României am fãcut comunicare cu Oficiul European de Luptã Antifraudã de la Bruxelles, am realizat foarte multe transmisiuni în direct pe Comunicare, pe Fonduri Europene", a spus ea, precizând cã sperã sã poate aduce un punct de echilibru în CNA.
Informaţii de context
Cei şase membri ai CNA ale cãror mandate expirã în decembrie sunt Rãsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deacã, Constantin Duţu şi Lorand Turos.
În afarã de cei şase membri ai CNA ale cãror mandate vor expira la sfârşitul anului 2012, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mãlaimare şi Valentin-Alexandru Jucan, ale cãror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.
Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu şi Mãlaimare au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014.
Narcisa Iorga a fost propusã ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Mihai Mãlaimare şi Christian Mititelu au fost propuşi de Guvern, iar Cristina Trepcea - de Camera Deputaţilor.
Pe de altã parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru aceastã funcţie de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul sãu va expira în 2018.
Procedura de numire a membrilor CNA şi atribuţiile acestora
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.roPotrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, CNA este compus din 11 membri şi este numit de Parlament, la propunerea: Senatului - 3 membri; Camerei Deputaţilor - 3 membri; Preşedintelui României - 2 membri; Guvernului - 3 membri.
Propunerile nominalizeazã candidatul pentru postul de titular, precum şi candidatul pentru postul de supleant şi se înainteazã birourilor permanente ale celor douã Camere, în termen de 15 zile de la data declanşãrii procedurii de numire.
Birourile permanente ale celor douã Camere înainteazã propunerile comisiilor permanente de specialitate, în vederea audierii candidaţilor în şedinţã comunã. În urma audierii, comisiile permanente de specialitate întocmesc un aviz comun pe care îl prezintã în şedinţa comunã a Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Candidaturile se aprobã cu votul majoritãţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului celor douã Camere.
Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintã autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirãrii mandatului, acesta va fi ocupat de supleant pânã la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.
Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publicã asimilatã funcţiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publicã autonomã aflatã sub control parlamentar.
Consiliul se întruneşte, în mod curent, de douã ori pe sãptãmânã, în şedinţe publice şi este mandatat sã monitorizeze radiodifuzorii şi sã aplice sancţiuni în cazul în care constatã încãlcãri ale reglementãrilor în vigoare. Totodatã, CNA elibereazã licenţe audiovizuale.
Trimite un comentariu