“Cabliştii înşişi au căpătat în ultimii ani o forţă disproporţionată pe piaţa TV din România”, spune Cătălin Tolontan într-o analiză publicată pe blogul său. De ce?
“Pentru că ei deţin şi canalul de transmisie şi conţinutul, au ajuns să elimine discreţionar canale din grilă, aşa cum a făcut deja RCS cu Discovery, tipii pregătind acum epurarea Eurosport şi a altor staţii concurente cu cele deţinute de ei.”
Cătălin Tolontan analizează ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a modificat Legea audiovizualului şi cum afectează piaţa audiovizualului: cablişti, agenţii, televiziuni şi public.
Tolontan despre agenţiile de media:
"S-au transformat din intermediari necesari, iniţial oneşti şi gata de efort de strategie, în crocodili supraponderali care au luat bani şi de la clienţi şi de furnizori."
"Este uluitor cu cîtă nonşalanţă şi lipsă de măsură şi-au pledat în aceste săptămîni cauza. (…) Dar cînd presa scrisă şi-a văzut piaţa redusă la 20% în doar patru ani sau cînd rebateul pentru internet a urcat spre o treime din sumă împingînd siteurile în faliment şi cînd redacţiile se îmbolnăvesc de liliputanism, diminuînd împreună cu ele şi accesul publicului la înţelegerea lumii, de ce media n-ar fi avut dreptul şi ea să pretindă să fie menajată în criză?!"
"Sigur că, prin negocieri şi mijloace indirecte şi în complicitate cu aceleaşi televiziuni, se vor înţelege ei cumva, nu le duceţi grija!, agenţiile de media vor recupera ceva din rebateul care tocmai a devenit ilegal. Se pot face, de pildă, dealuri camuflate pe net. Se pot face multe."
Despre televiziuni:
"Din cauza relatărilor parţiale şi ataşate ideologic, nu mai ştii ce se petrece cu adevărat în ţară. Pînă şi ca să afli starea vremii în România eşti nevoit să faci media aritmetică între buletinele meteo de la posturile USL şi cele ale PD-L!"
"Chiar dacă nu televiziunile Intact au stat la baza Ordonanţei, deşi eu cred că ele au stat, dar să spunem că nu, interesele lor sînt evident favorizate prin gestul guvernului."
"Desigur că toate celelalte televiziuni vor fi şi ele ajutate. Pro TV, de pildă, va cîştiga chiar mai mult, pentru că are cele mai mari încasări de pe piaţă. Kanal D, cu toată creşterea din ultima vreme, va profita şi el. Şi ceilalţi."
Despre Dan Voiculescu:
"Legătura cu Dan Voiculescu, fondator de televiziuni, de partid şi om de afaceri, este evidentă. Tridentul aceasta strîns în mîna unui om e prea periculos pentru o democraţie cu carnea moale."
Despre Guvern:
"Mă întreb de ce Guvernul Ponta s-a grăbit într-un asemenea mod, în ciuda avertismentelor publice? Şi dacă pretinde că a îndreptat o lipsă de transparenţă, ceea ce e valabil doar parţial, de ce s-o facă la rîndu-i netransparent?"
"L-aţi văzut pe Andrei Zaharescu? Purtătorul de cuvînt al guvernului a vibrat în epicentrul jenei, cuprins de evidenţa că nu are cum să descurce. Anumite situaţii se numesc fără ieşire pentru că sînt fără ieşire. Vocea oficială a Palatului Victoriei a încercat să explice jurnaliştilor cum a fost adoptată pe furiş o modificare prin Ordonanţă de Urgenţă la Legea Audiovizualului.
"Informarea e una dintre componentele care fac posibilă democraţia, iar guvernul României a părut interesat doar de o răfuială de piaţă."
Analiza completă, la Cătălin Tolontan.
Andrei Zaharescu încercând să dea explicaţii ziariştilor, într-o captură Paginademedia.ro de pe Digi24.
Citiţi ce prevede ordonanţa de urgenţă, publicată în exclusivitate de Paginademedia.ro, AICI.
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
pozitie curajoasa a guvernului? vorbiti serios? ce curaj e ala cand impui o lege unei industrii intr-un mod miselesc, josnic, fara sa ceri parea celor pe care ii ingropi? mai rau, fara sa indeplinesti OBLIGATIA de consulare ministerelor implicate, a Consiliului Concurentei etc? fara sa dai sansa unui dialog onest? asta a ajuns sa fie curajul in Romania? pacat!
Competitia intre programele cablistilor si cele ale unor producatori independenti exista si in alte tari, de aceea nu cred ca asta-i problema. Pana la urma decide continutul. Daca RDS a scos Discovery si va mai scoate si alte canale (eurosport, NG ci cine stie ce altceva) poti paria ca-si vor pierde o buna parte din abonati, in defavoarea competitiei.
pana acum nu au luat decizii de business gresite, de aceea nu stiu ce motive ai avea sa consideri ca au inebunit incepand cu 01 dec, si-si dau singuri foc la valiza.
Daca ma intrebi pe mine, eu as fi destul de sigur ca cei de la discovery vor reveni la RDS, dar in alte conditii. Fie vor lasa la pret ca sa intre in programul de baza, fie vor fi un pachet separat, asa cum nu prea vor acum. Ca tot a venit vorba, de ce nu le adresezi intrebarea asta celor de la Discovery, este adevarat ca au refuzat sa fie pachet separat? Eu as fi platit pentru ei.
Pana la urma RDS este un business, nu o societate de binefacere pentru discovery, daca politica lor de programe nu satisface clientul, tot ei vor pierde. Nu mai suntem in anii 90, sa fii la mana unui singur cablist. Acum exista IPTV, DTH, nu te leaga nimic de ei, nici macar un contract pe 2 ani, care in aceste conditii poate fi reziliat fara nicio problema.
Parerea mea.