Postul public de televiziune a informat Consiliul Naţional al Audiovizualului că renunţă la licenţa TVR Cultural. Informarea a fost făcută la expirarea celor 90 de zile pentru care TVR a solicitat suspendarea postului cultural.
Televiziunea Română a închis TVR Cultural pe 15 septembrie, iar până acum, pe frecvenţa postului apărea mesajul: Revizie tehnică.
Claudiu Săftoiu, preşedintele TVR: „Am căutat soluţii pentru a relua emisia canalului cultural al TVR, însă eforturile noastre s-au lovit de costuri pe care nu ni le putem permite în contextul situaţiei financiare critice actuale şi nici nu am dorit să renunţăm la calitate”, spune Claudiu Săftoiu, Preşedinte-Director General al TVR. „Realizarea şi difuzarea programelor cultural-educative rămân o prioritate pentru canalele TVR.”
Potrivit Programului de redresare economică a SRTv, misiunea TVR Cultural va fi preluată de viitorul canal TVR 2, a cărui grilă va cuprinde, printre altele, publicistică culturală, documentare, spectacole de teatru, operă, concerte şi producţii muzicale prezentate pe genuri, filme de artă, programe educative dedicate copiilor şi tinerilor, producţii ale tinerilor creatori independenţi, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de vârstă.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Un sinistru de la TVR promite că de la anul dublează una dintre cele mai odioase taxe, de parcă bestia nu înghiţea deja destul.
Chiar dacă televiziunea publică toacă mai mulţi bani decât toate televiziunile private la un loc, anul ăsta tot a ajuns la fundul sacului, când a trebuit să mai închidă din posturi. Jale mare şi atunci, ca şi acum după Discovery. O elită răzleaţă (dar oricum mai numeroasă decât audienţa măsurată a posturilor) protestează că a fost privată de dreptul la “informaţie” sau la “cultură”.
E uşor degradantă atitudinea de intelectual care stă cu mâna întinsă pe la devoratorii de manele: “Daţi-mi şi mie bănuţi de o televiziune culturală, că singur nu-mi permit. Chiar dacă voi nu înţelegeţi nimic. A, ba nu, tocmai pentru că nu înţelegeţi nimic, proştilor!”. Dar e mai ales ilegitimă. Legitim ar fi fost: “Dragă TVR Cultural / Info / etc, vă apreciez foarte mult şi vă rog să îmi oferiţi un pachet TV pe care să îl facturaţi cu cât credeţi de cuviinţă. Sunt dispus să plătesc pentru calitatea deosebită a programelor dumneavoastră, din banii pe care îi încasez de la manelarii proşti pentru meseria mea, pe care ei singuri n-ar putea stăpâni-o vreodată”. Încercarea de-a repara vreo presupusă “nedreptate” socială prin măsuri administrative tot o formă de socialism este.
Nu există partid care să promită că va aboli taxa. Poate OTV, apoi ne mirăm de ce trece pragul electoral? La anul, când criza ne va izbi iar, vor prefera mai degrabă să taie iar salariile decât să intre cu buldozerul în sinecuri şi privilegii. În realitate – ce dublare!?- nu au nici un motiv să o păstreze (nici în Vest nu există motive, dar acolo e o interţie benignă, pe care oamenii şi-o permit).
Taxa TV este o relicvă din vremea când televiziunea abia apărea, nu era foarte clar cum va fi monetizată. A rezistat drept “contrapondere” dubioasă la televiziunile private atunci când pe piaţă erau doar câteva. Dar când televiziunile sunt cu sutele iar internetul oferă, pe alese, orice, taxa TV e absurdă şi caraghioasă.
Iar dacă vine unul şi spune că trebuie dublată, asta înseamnă două lucruri:
1. Ne crede idioţi, pe care să-i sperie cu dublarea pentru ca apoi să-i liniştească cu “doar” 50%.
2. Recunoaşte că modelul economic al TVR este cel de monstru devorator, în care oricât ai băga nu faci decât să-i întărâţi şi mai mult foamea.