Emisiunile de tip reality show trebuie să menţioneze pe ecran mesajul „Acest program este o ficţiune” atunci când este vorba de secvenţe regizate, iar posturile de televiziune trebuie să ceară punctul de vedere şcolilor şi acordul părinţilor când vor difuza secvenţe violente din instituţiile de învăţământ.
În plus, una dintre prevederi interzice difuzarea imaginilor cu minori care se bat în şcoli şi nici nu vor fi făcute trimiteri către site-uri care publică asemenea înregistrări.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat toate propunerile, cu o singur excepţie, din cadrul proiectului de decizie de modificare şi completare a Codului de reglementare în audiovizual. Proiectul urmează să fie supus dezbaterii publice începând de astăzi, timp de 30 de zile.
„Înainte de difuzarea unor imagini şocante, scene de violenţă sau imagini negative trebuie însoţite de mesajul static – „Atenţie! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii”, este una dintre propunerile votate de Consiliului pentru modificarea Codului Audiovizual.
Un alt articol aprobat de membrii CNA a fost cel referitor la emisiunile de tip reality show. „Orice emisiune de tip reality show al cărei scenariu se bazează pe fapte sau situaţii reale din viaţa unor persoane, conţinând însă şi elemente de ficţiune, se semnalează, la început şi la sfârşit, precum şi la reluarea după pauze publicitare, prin menţiunea „Acest program este o ficţiune”, afişată lizibil”
„Simt nevoia ca de câte ori facem farse, ieşiri din realitate să avem această informaţie”, a precizat Laura Georgescu, preşedintele CNA, dând exemple precum cazul Ioana Tufaru - Acces Direct sau o ediţie a emisiunii Plasa de stele, în care i-a fost făcută o farsă cântăreţei Nico.
Un subiect care a dat bătăi de cap membrilor consiliului a fost cel legat de difuzarea imaginilor violente care se petrec în şcoli. Iniţial, articolul impunea radiodifuzorului solicitarea acordului din partea şcolilor înainte de difuzarea imaginilor violente, însă unii membri nu au fost de acord.
Cristina Trepcea, membru CNA – „De multe ori la noi în şcoli se întâmplă lucruri pe care conducerea şcolii nu şi-ar doi să le facă publice. Cred că ce putem să punem este că radiodifuzorul are obligaţia să solicite punctul de vedere al conducerii şcolii, nu să-şi dea acordul. Cred că trebuie să cerem ca punct de vedere al conducerii să fie prezent, dar nu să se ceară aprobare.”
La rândul său, Viorel Vasile Buda, care are experienţă de profesor şi de inspector şcolar, a precizat că multe dintre filmuleţele postate pe internet şi preluate de televiziuni sunt fie false, fie nu au avut loc în şcolile în care se anunţă pe post – „Copiii se filmează şi postează pe internet. Vă asigur că 75% din scenele pe care le vedem pe posturi sunt fie regizate, fie nu se întâmplă în şcoala în care se spune că se petrec.”
Răsvan Popescu, membru CNA – „Şcolile nu vor avea niciodată interesul să-şi dea acordul. Punctul de vedere are scopul de a clarifica lucrurile.”
După discuţii îndelungi, membrii CNA s-au înţeles asupra formulării: „Secvenţele violente din instituţiile de învăţământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii şcolii şi cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali ai minorului.
Face excepţie situaţia în care radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorului cu acordul părinţilor sau al reprezentantului legal, astfel încât să nu fie afectată imaginea şi demnitatea minorului.”
Noile propuneri de modificare ale Codului de reglementare a conţinutului audiovizual vor fi supuse dezbaterii publice pe site-ul instituţiei începând de astăzi timp de 30 de zile.
Alte modificări ale Codului de reglementare:
- Secvenţele violente din instituţiile de învăţământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii şcolii şi cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali ai minorului; face excepţie situaţia în care radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorului, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestuia, astfel încât să nu fie afectată imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată şi familială.”
- Imaginile în care minorii sunt implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă, de orice natură, vor fi difuzate numai dacă:
a. radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorilor, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestora.
b. radiodifuzorul se asigură că nu este difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea minorilor implicaţi.
- Nu se vor difuza imagini care prezintă violenţă între minori în şcoli, nu se va comunica adresa paginii de internet în care sunt postate asemenea imagini şi nici nu se va face trimitere la site-uri în care sunt comunicate astfel de adrese.
- „Programele 18+ se difuzează numai în intervalul orar 1.00 - 6.00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 18 de culoare albă”
- Articolul 27 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art 27, 1 - Programele 18+ nu pot fi difuzate de către furnizori de servicii media audiovizuale aflaţi sub jurisdicţia României
- 2 - Serviciile de programe 18+ ale radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia statelor membre ale Uniunii Europene pot fi incluse în oferta distribuitorilor de servicii dacă se respectă următoarele condiţii:
a. criptat şi în cadrul unor pachete opţionale special dedicate adulţilor, disponibile numai în intervalul orar 1.00 - 5.00, în cazul retransmisiei analogice;
b. criptat şi restricţionat prin intermediul unui sistem de control parental, în cazul retransmisiei digitale.
- 3 - Serviciile prevăzute la alineatul 2 pot fi comercializate numai la solicitarea abonatului, în pachete care conţin exclusiv astfel de programe şi necondiţionat de achiziţia altor pachete de servicii.
- 4 - Pachetele de servicii care includ programele 18+ nu pot fi comercializate în condiţii mai avantajoase decât cele în care sunt comercializate pachetele de servicii care nu conţin astfel de programe.
- 5 - Sistemul de control parental prevăzut la alin. 2, lit. b trebuie să asigure restricţionarea accesului la programul 18+, astfel:
a. accesul să fie posibil numai în baza unui personal special dedicat restricţionării acestor programe, format din cel puţin patru cifre; cifrele nu trebuie să fie vizibile pe ecran în momentul tastării; la prima punere în funcţiune a decodorului accesul al programele 18+ trebuie să fie iniţial blocat;
b. accesul să fie reblocat în orice situaţie în care se modifică contextul vizionării, cum ar fi schimbarea programului, trecerea sistemului de recepţie în stare de veghe, schimbarea decodorului sau a cartelei de acces, după realimentarea cu tensiune.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii