„Ceea ce este cel mai grav este dezinvoltura cu care mizeria din audiovizual, cancan-ul ridicat la rang de must-have, sunt tolerate de aceeaşi majoritate”. Declaraţie îi aparţine lui Valentin Jucan, membru CNA, care critică, într-un comunicat, atitudinea din ultima vreme a forului audiovizual.
Jucan spune că noul CNA trădează încrederea publicului. „Ore peste ore de audieri şi vizualizări de rapoarte de monitorizare, însoţite de reacţii de dezaprobare din partea membrilor, dar finalizate cu o blândă mângâiere sub forma unor somaţii sau amenzi cu valoarea unui pumn cu bomboane”, spune acesta în comunicat.
În acelaşi document, Jucan condamnă modul de lucru al Consiliului care se întâlneşte în secret pentru a discuta ordinea de zi. „Daţi radiodifuzorilor înainte de şedinţele publice rapoartele de monitorizare. Renunţati la a parcurge ordinea de zi înaintea dezbaterilor publice, pretextând o întâlnire necesară stabilirii ordinii de zi. (...) Şi cel mai important, la momentul luării deciziilor, ţineţi cont de petiţia initiata de C.N.A. la care publicul a reactionat pozitiv”, a mai precizat Jucan în comunicat.
Comunicatul integral, în continuare:
Au existat şi există momente în care atât prin încercările de modificare a legislaţiei audiovizuale cât şi prin deciziile majorităţii membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului, fie suntem în pragul amputării rolului pe care îl avem, fie instituţia expiră un aer de autism total în relaţia cu publicul şi radiodifuzorii. Prin vot, instituţia se preface că totul este perfect, fără cusur.
Astăzi, prin aportul noului "format" al CNA, se trădează încrederea publică. Atâta câtă este ea. Ore peste ore de audieri şi vizualizări de rapoarte de monitorizare, însoţite de reacţii de dezaprobare din partea membrilor, dar finalizate cu o blândă mângâiere sub forma unor somaţii sau amenzi cu valoarea unui pumn cu bomboane.
Angajamente şi declaraţii pompoase însumând nevoia clară de reluare a dialogului normal cu radiodifuzorii, dar trădate şi contrazise de hotărârile majorităţii. Proiecte binevenite, pe care le susţin şi eu, dar transformate în luptă pentru imagine şi pe cale să devină inutile atâta timp cât însăşi reacţia publicului la demersul propriu al CNA. este ignorată.
Am participat la multe discuţii purtate doar între membrii acestui for care aveau menirea să găsească şi să aplice un nou mecanism decizional, transparent şi accesibil oricărui radiodifuzor. Sau măcar să acordeze dialogul dintre noi, să-l aşeze într-un timbru consonant; se rupeau corzile după primele măsuri. În şedinţe majoritatea anula orice consens prin reacţii inverse, contrare dialogurilor avute. Colaborarea cu radiodifuzorii, atât de mult arborată în declaraţii, se dovedeşte a fi doar un cuvânt de uzură, bun de aruncat publicului credul.
Ceea ce este cel mai grav, însă, este dezinvoltura cu care mizeria din audiovizual, cancan-ul ridicat la rang de must-have, este tolerat de aceeaşi majoritate. Nu mă extrag din responsabilitatea pe care o are CNA-ul în ansamblul său, însă atunci când şeful instituţiei "îşi asumă" fel de fel de decizii mai mult decât discutabile, nu am cum să nu reacţionez. Voi sustine întotdeauna aceleasi valori şi criterii pe care mi-am fundamentat toate deciziile, încă de la venirea mea în consiliu.
Nu voi spune ce vor unii să audă, nu voi tăcea pentru că vor alţii. Înţeleg să susţin demersurile instituţiei pe care o reprezint, dar nu voi accepta să fiu părtaş la "asumarea" CNA-ului de către o persoană care nu înţelege că ceea ce spune şi promite, trebuie să şi respecte. Rog ca aceste rânduri să fie înţelese ca un apel public către conducerea CNA de readucere la normalitate a comunicării cu radiodifuzorii aşa cum şi aceştia o cer, de restaurare a procedurilor clare aflate în vigoare şi acum.
Daţi radiodifuzorilor înainte de şedinţele publice rapoartele de monitorizare. Renunţati la a parcurge ordinea de zi înaintea dezbaterilor publice, pretextând o întâlnire necesară stabilirii ordinii de zi. Chemăm reprezentanţii radiodifuzorilor la şedinţele de marţi şi joi tocmai pentru a ne forma o opinie corectă DUPĂ audierea acestora, nu înainte. Şi cel mai important, la momentul luării deciziilor, ţineţi cont de petiţia initiata de C.N.A. la care publicul a reactionat pozitiv.
NU TRĂDAŢI ÎNCREDEREA PUBLICULUI!
Valentin-Alexandru Jucan, Secretar de Stat,
Membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului
Bucureşti, 19 februarie 2013
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
indivizii de teapa lui au impresia ca telespectatorul roman trebuie sa i se impuna de catre cna ce trebuie sa vada si ce nu trebuie sa vada!domnilor de la cna,dictatura in tara asta sa terminat de 23 de ani.fiecare telespectator urmareste ce vrea si ce ii place nu trebuie impinsi de la spate si constransi sa urmareasca ce vrea cei de la cna!