Dan Diaconescu vrea să redeschidă OTV-ul pe o altă licenţă, după ce postul a fost închis în urmă cu cinci luni pentru neplata unor amenzi date de CNA. Dan Diaconescu a preluat două licenţe în ţară şi două în străinătate.
Acesta a declarat pentru presă că el nu va fi şi patronul în acte al noului OTV şi al celorlalte posturi, acţionariatul majoritar fiind deţinut de colaboratoarea sa Diana Voiculescu.
"Am obţinut două licenţe pe teritoriul Uniunii Europene, în baza cărora am putea emite şi de mâine. În această manieră nu am mai avea raporturi directe cu CNA, ci doar cu firmele de cablu. Sincer nu vrem să ajungem să emitem în acest fel, dintr-o altă ţară, semnalul să se ridice din acea ţară, iar aici să avem contracte doar cu firmele de cablu, care firme de cablu ar trebui să vină la dvs pentru schimbarea grilei de program a lor", a declarat Dan Diaconescu astăzi în faţa CNA.
Dan Diaconescu a mai spus că va depune zilele acestea o cerere la CNA de modificare de denumire a unuia dintre cele două licenţe din ţară cumpărate în OTV şi că va relansa postul cât de repede va fi cu putinţă.
Dan Diaconescu a spus că e dispus să facă pace cu CNA dacă îi aprobă schimbarea de denumire a uneia dintre licenţele achiziţionate din ţară.
"Suntem gata să îngropăm securea războiului şi eventual să renunţăm la procesul pe care-l avem, la procesul pe care noi l-am intentat, în cazul în care la celelalte două companii din România, deţinătoare de licenţe, la care noi între timp am devenit acţionari majoritari să zicem aşa am putea primi de la dumneavoastră un accept de schimbare de denumire", a mai spus Dan Diaconescu.
Discuţiile avute de Dan Diaconescu cu membrii CNA, în continuare:
Dan Diaconescu:
Am cerut această întrevedere, consfătuire, din următorul considerent. Noi nu vrem să ocolim, nu vrem să facem subterfugii. Noi vrem să facem totul la vedere şi evident cu directa colaborare cu dumneavoastră într-o problemă extrem de delicată. După cum ştiţi avem un proces în derulare, în faza recursului, care ar fi în luna septembrie. Dar dincolo de acest proces, noi am acţionat în câteva sensuri. Am obţinut două licenţe pe teritoriul Uniunii Europene, în baza cărora am putea emite şi de mâine. În această manieră nu am mai avea raporturi directe cu CNA, ci doar cu filmele de cablu. Nu am mai avea cu dvs acea conlucrare. Sincer nu vrem să ajungem să emitem în acest fel, dintr-o altă ţară, semnalul să se ridice din acea ţară, iar aici să avem contracte doar cu firmele de cablu, care firme de cablu ar trebui să vină la dvs pentru schimbarea grilei de program a lor. Din toate aceste motive am vrea să vă spunem în faţă, fără să vă ocolim, fără să apelăm la diverse alte lucruri care s-au mai întâmplat în România... Suntem gata să îngropăm securea războiului şi eventual să renunţăm la procesul pe care-l avem, la procesul pe care noi l-am intentat, în cazul în care la celelalte două companii din România, deţinătoare de licenţe, la care noi între timp am devenit acţionari majoritari să zicem aşa am putea primi de la dumneavoastră un accept de schimbare de denumire. Adică din denumirea pe care unul din calale îl are în OTV. Şi pentru asta dvs ar trebui să fiţi de acord. Sper să priviţi cu pozitivitate aceste demers al meu de a nu ne ascunde, de a spune lucrurile pe faţă şi pe nume. Indiferent cine a greşit dintre cele două părţi, eu zic că 5 luni de zile cât a trecut este suficient, mai ales pentru cei 300 de oameni de la OTV, care între timp n-au mai câştigat niciun ban şi nici nu au intrat în şomaj, fiindcă au tot aşteptat rezolvarea pe cale procesuală sau în alte maniere, măcar pentru aceşti oameni să aveţi îngăduinţa şi să găsim o rezolvare amiabilă. Şi această rezolvare amiabilă ar fi nu să emitem din străinătate - cum poate noi am fi avantajaţi şi martirizaţi, ci să emitem dinRomânia, să ne supunem în continuare regulilor, legilor CNA, aşa cum ar fi normal, zic eu pentru mine şi pentru colegii mei care vor face emisiuni şi să aceptaţi atunci când vom face acea cerere din schimbarea denumirii unei televiziuni româneşti în denumirea OTV. Eu cred că ar fi o ieşire din acest război între ghilimele, o ieşire elegantă şi pozitivă pentru ambele părţi.
Laura Georgescu, preşedintele CNA, i-a mulţumit frumos pentru vizită şi i-a prezentat situaţia la data de 9 mai 2013 cu privire amenzilor pe care SC Ocram nu le-a plătit.
Laura Georgescu:
Mai avem de încasat de la dumneavoastră 29 de amenzi pentru anul 2009 şi vreo 18 pentru 2010. În anul 2011 vorbim doar de 11 şi cele mai puţine le discutăm pentru anul 2012, mai aveţi două. Şi cu asta închidem securea, n-am o problemă. Dar după ce reuşim să tragem linie pe amenzi.
Banca tehnică a dat următoarele explicaţii:
- retransmisia este posibilă se face cu respectarea Deciziei 199, în sensul în care o societate licenţiată trebuie să depună CNA o copie tradusă şi legalizată după documentul de autorizare din statul membru. Restul pică în sarcina operatorilor de cablu
Christian Mititelu, membru CNA:
Noi nu suntem într-o stare de război, nu cred că e nicio grabă. În septembrie se judecă recursul, poate că obţineţi câştig de cauză şi atunci nu mai este nevoie de toată scamatoria asta complicată.
Laura Georgescu, preşedinte CNA:
În secunda în care vorbim despre ceea ce aveţi pe teritoriul României, vă reamintesc că în continuare, pe lângă cererea de schimbare de nume, o să aveţi nevoie de o actualizare de grilă. O să vă rog să vă pregătiţi cu un proiect editorial...
Dan Diaconescu:
Evident că ne vom supune legislaţiei.
Laura Georgescu a făcut şi o precizare:
Deşi ridicarea licenţei dvs la propunerea mea, nu o dată cu trecerea de la Parlament la clădirea în care ne aflăm astăzi, puteam să o fac şi fără să mă duc la Parlament şi nu în calitate de funcţionar al lui Ponta, ci ca jurnalist (...) la propunerea mea am făcut acea ridicare de licenţă pentru încălcarea legii din punct de vedere administrativ. Dar în calitate de jurnalist trebuie să vă spun că va trebui să avem o discuţie absolut fairplay, corectă, cinstită şi deontologică apropo de proiectul editorial pe care o să ni-l prezentaţi şi de grilă, fiindcă le sunt celor care m-au trimis pe acest scaun datoare cât stau eu aici cu un jurnalist care să atingă cote de nivel de talie europeană (...) Dacă ne reîntâlnim, ne reîntâlnim în aceste condiţii, domnul Diaconescu, nu pentru pus pumnul în gură, nu pentru suprimarea libertăţii de exprimare, nu pentru plătit poliţe mai mult sau mai puţin politice (...) Facem vorbire despre jurnalist de calitate, despre interes public şi despre dorinţa dvs de a vă continua cariera pe care aţi început-o cu OTV în 2001. Sunt un telespectator fidel de-al dvs şi voi continua să rămân.
Dacă doriţi, vreau să o facem la vedere, cu presa de faţă, cu toţi membrii Consiliului. De câte ori aţi reluat OTV, vreau să vă uitaţi bărbăteşte în ochii mei şi să o facem la vedere...
Dan Diaconescu:
Eu cu doamna preşedinte al CNA nu m-am cunoscut decât astăzi, iar aseară am vorbit prima oară la telefon.
Societatea noastră, cea căreia i-aţi luat licenţa este în insolvenţă, sunt multe probleme... unele amenzi nu vi le puteţi încasa, tocmai pentru că este în insolvenţă. Tot activul şi pasivul firmei vechi va trece în firma nouă pe care vom emite, numai că firma nouă nu va mai fi în insolvenţă .... Eu zic că e mai bine ca OTV să emită de pe o firmă care nu este aflată în insolvenţă.
Laura Georgescu:
Aveţi tot sprijinul nostru, cu rugămintea de a respecta legea şi de a face jurnalism de calitate.
Cristina Trepcea:
Deşi modul în care CNA a oprit emisia OTV a fost în baza neachitării obligaţiilor OTV faţă de CNA, problemele pe care noi le-am avut cu dumneavoastră sunt vechi şi multe şi le ştim cu toţii. Aşa că eu personal, care am o istorie de 10 ani în CNA în care au fost de multe ori probleme, şi eu vă mărturisesc că eu personal am o problemă de încredere. La venirea mea în CNA acum 10 ani OTV era suspendat (...) Unul dintre lucrurile pe care eu le-am declarat la audierea mea în comisii eu am spus că îmi doresc ca OTV să capete din nou licenţă (...) nu ştiu ce încredere să am în dumneavoastră să vă dau o licenţă aceleiaşi echipe, sub acelaşi nume... firma fiind oarecum nouă ... până atunci certificatul va fi ok, pentru că firma nu prea a avut activitate... tehnic vorbind.
Christian Mitetelu:
Trebuie să alegeţi ce vreţi să fiţi. Vreţi să fiţi patronul, sunteţi patron. Vreţi să fiţi jurnalist, unde cred că ăsta este atuul dvs, îndrăznesc să o să spun,fiţi jurnalist. Dar ce s-a întâmplat data trecută, când aţi combinat aceste responsabilităţi şi pe deasupra aţi organizat un partid printr-o televiziune, aţi făcut campanie electorală pentru propriul partide.
Lorand Turos:
Eu percep această discuţie ca fiind una mai mult informală... Vreau să fiu cel puţin eu personal foarte bine înţeles, eu cred că noi acum nu ne-am pronunţa, nu am făcut un deal, nici măcar un gentelman agreement în acest sens. Domnule Dan Diaconescu ca orice companie din România şi Europa are tot dreptul să solicite CNA o licenţă, în cazul în care printr- tranzacţie oricine are dreptul de modificare a grilei şi a denumirii şi bineînţeles va ajunge pe oordinea de zi a CNA şi cu un vot majoritar CNA va decide.
Laura Georgescu:
Şi cu amendamentul că ordonanţa 25 din 2013 trebuie să vă fie foarte clar că trebuie să nu aveţi datorii la stat.
Dan Diaconescu:
Reamintesc propunerea noastră ca noi să ne retragem acţiunea în instanţă din septembrie.
Laura Georgescu:
Nu-mi luaţi plăcerea să vă înving. Eu zic să lăsăm acţiunea acolo unde e.
Mult succes!