Compania Pro TV SA pregăteşte o schimbare în activităţile de radio. Astfel, un nou post de radio se va auzi pe frecvenţele actuale ale Pro FM. Ce se va întâmpla însă cu Pro FM?
Pro FM se va muta pe frecvenţele InfoPro (post închis în urmă cu doi ani), în timp ce frecvenţele pe care emite Pro FM va fi lansat un nou post de radio, în a doua parte a anului viitor. Informaţia a fost prezentată de Marius Dobre, director executiv Pro FM si Info Pro, prezent ieri în faţa membrilor CNA pentru a da explicaţii în legătură cu dispariţia postului Info Pro şi a faptului că pe frecvenţele fostului post de ştiri se aude tot Pro FM.
Reţeaua Info PRO are 38 de staţii, în timp ce reţeaua Pro FM este constituită din 29 de staţii. În 16 dintre localităţi Pro FM se aude pe câte două frecvenţe: Arad, Bacău, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Deva, Focşani, Iaşi, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş.
Reprezentanţii Pro TV se vor întoarce la CNA săptămâna viitoare pentru câteva prelungiri ale licenţelor radio.
Cum a murit Info Pro
Marius Dobre, la CNA:
- „În 2008 spre 2009 aveam integral porniţi 37 de emiţători, toţi sunt amplasamente SNR, chiriile sunt peste 1.000 de euro per amplasament, toţi emiţătorii sunt la parametrii cumpăraţi, adică din licenţă. Un emiţător mare consumă în medie 1.000 de euro curent”.
- „Din păcate, după patru ani de la lansare aveam o audienţă de doar 400.000 de locuitori la nivel naţional. În 2009 piaţa de publicitate a scăzut la 50%. de la 24 de milioane la 14 milioane de euro. Astăzi este la 11 milioane de euro”.
- Ne-a plăcut atât de mult proiectul încât ne-am asumat această pierdere. Însă din 2009 spre 2010 ne-am dat seama că nu-l mai putem susţine şi am venit cu propunerea către CNA de a retransmite semnalul Pro FM pe frecvenţele Info Pro, nu în totalitate, într-o proporţie de 97%, păstrând brandul şi proporţia ştirilor peste proporţia actuală a ştirilor de la alte radiouri comerciale.
- Nu ne propunem să rămânem permanent în această situaţie.
- Nu este un lucru cu care să trăim liniştiţi (n.r. - faptul că în anumite localităţi Pro FM se aude pe câte două frecvenţe). Ne dăm seama că este o anomalie pe care trebuie să o reparăm. Nu am reparat-o până acum deoarece condiţiile de piaţă nu ne-au permis.
- În bugetul de anul viitor am prevăzut lansarea unui format de radio, care să păstreze adresabilitate către acelaşi segment de audienţă ca şi InfoPro, pe care îl vom dezvolta pe una dintre cele două frecvenţe. De fapt, vom face un switch.
- Viitorul post de radio nu cred că-l vom numi InfoPro pentru că ar însemna să ne întoarcem la un format care în momentul acesta pe piaţă cu atât mai puţin cred că va avea succes. Va fi un post de radio care se va adresa aceluiaşi segment de public. Va fi un radio quality din punct de vedere muzical, va avea news.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Nu mai dezinforma, de dragul dezinformarii !! Mai bine fa ceva util !!
Dar cum e acolo unde se aude pe 5 sau 6 frecvente ?
Exemplu: Sibiu - 94,9 Pro FM Sibiu, 92,4 Info Pro Sibiu, 99,8 Pro FM Cluj, 104,5 Info Pro Sibiu, 91,4 Info Pro Gheorghieni, 89,1 Info Pro Targu Mures. Acestea 6 se aud PERFECT in Sibiu, toate sunt de mare putere.
Pe langa acestea, Pro FM se receptioneaza, in conditii bune, in Sibiu pe 107,8 (Bistrita), 104,2 si 94,3 (Valcea).
Daca vrei sa cauti un post de radio e asa: Pro FM - altul- Pro FM - altul- Pro FM - altul, si tot asa.
E normal, nu ?!
Pe scurt: desi deciziile CNA interzic retransmisia a mai mult de 6 ore a unui alt post de radio, Info Pro retransmite, in proportie de 97% Pro FM (in fapt, 100% - oricum nu are nicio importanta, nu aveau voie nici 97% !).
Info Pro a pornit ilegal din start, 90% din frecventele lor fiind autorizate dupa 24 luni, termenul limita impus de lege. Daca se aplica legea, Info Pro ar fi avut, acum, 4-5 frecvente doar. Numai ca legea e facultativa pentru unii.
Info Pro, conform aprobarii de la CNA, retransmite Pro FM Bucuresti in proportie de 97%. In local, pe frecventele Info Pro se retransmit Pro FM-uri locale (cu publicitate locala) sau emit statii Pro FM care n-au primit niciodata licenta (spre exemplu, Alba Iulia - 88,1). Vand publicitate, se promoveaza ca Pro FM Alba Iulia, etc.
S-a mai spus aici, o spun si eu. Multi dintre membrii CNA au fost pe statul de plata al Media Pro (sau firme "prietene") asa ca...
Asta este astazi CNA. Mi-e dor de Ralu. Care cel putin era interesat. Si intelegea radioul
Urmează un concurs pentru niște frecvențe. Majoritatea sunt cu dedicație unor posturi religioase. După acest concurs, în orașul meu se vor recepționa 5 posturi religioase!!! Să spunem că 29 de frecvențe la nivel național sunt irosite de Pro FM. În tot acest timp, în orașe mari de provincie, unde presa locală e în moarte clinică, există investitori care așteaptă de ani buni să se elibereze o frecvență radio. Dacă presa scrisă a murit în mare parte din cauza ei, la moartea presei audiovizuale (în principal cea „audio”) CNA-ul a contribuit cu vârf și îndesat.
Era un post fff bun!
Probabil ca cei 11 membrii ai CNA nu cunosc sau nu doresc sa aplice legea si pentru trustul pro.
Info pro nu e o licenta intr-un oras, oricare ar fi el. E retea nationala. In Romania sunt doar doua astfel de retele comerciale. Are statut special. Sa o dea Profm-ului, e furt pe fata. Adica nu au acceptat ca amaratul ala care a luat saptamanile trecute un radio pentru copii falimentar sa schimbe grila (nu formatul, GRILA de programe) intr-un oras si acum , dupa ce tolereaza de doi ani o situatie care nu ar fi trebuit sa se intample, dau degeaba PRo-ului una din cele doua retele nationale. Despre ce vorbim aici?
Marius Dobre: „[...]am venit cu propunerea către CNA de a retransmite semnalul Pro FM pe frecvențele Info Pro, nu în totalitate, într-o proporție de 97%, păstrând brandul și proporția știrilor peste proporția actuală a știrilor de la alte radiouri comerciale”. Hai, jură-te că ați păstrat brand-ul! Abia de o săptămână încoace ați băgat un insert cu „Info Pro” la începutul știrilor, de când ați fost chemați la CNA pentru discuții.
Iar asta cu retransmiterea reciprocă a unei rețele pe cealaltă e doar un tertip de care vă folosiți de 3 ani încoace, despre care știe toată lumea, inclusiv cei din CNA. Doar că abia acum au fost trași de mânecă în spațiul public cei din Consiliu și s-au decis să vă cheme la o discuție pentru a mima interesul. Toată lumea știe că nu există Info Pro, că de fapt e un singur program (ProFM) care emite pe 67 de frecvențe și că CNA-ul a cam încălcat legea permițându-vă șmecheria asta. Dar măcar aveți bunul simț să nu ne luați de proști!
Apropo, ce spune legea audiovizualului despre difuzarea de publicitate locală pe frecvența unei rețele naționale? Nu cumva ar trebui să asigurați și ceva program local pentru a avea dreptul ăsta? Întreb și eu, chiar nu știu.