Realitatea Media a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului să retragă licenţa audiovizuală a televiziunii România TV, ca urmare a deciziei OSIM de a refuza înregistrarea mărcii "România TV". Membrii CNA au respins însă această solicitare, cu unanimitate de voturi.
Consiliul a analizat în şediţa de joi o adresă de la OSIM şi o adresă de la societatea Realitatea Media SA, care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV.
"Vă aducem la cunoştinţă Decizia de respingere după opoziţia emisă de către OSIM (Oficiul de Stat penru Invenţii şi Mărci -n.r.) la data de 7 octombrie 2013 a mărcii România TV titulară fiind SC RTV Satellite Net S.R.L. ÎN aceste condiţii, vă solicităm să dispuneţi retragerea licenţei RTV Satellite Net S.R.L (...) şi vă rugăm să dispuneţi măsurile legale ce se impun pe această cale", se arată în solicitarea depusă de Realitatea Media la CNA, pe 24 octombrie 2013.
Prin adresa primită de la OSIM, Consiliul a fost informat că OSIM a respins cererea de înregistrare a mărcii Realitatea TV, considerând că alcătuirea acestei mărci din "România" şi "TV" nu poate fi înregistrată întrucât acestea sunt nişte cuvinte care "trebuie să rămână la dispoziţia tuturor".
"<România> reprezintă numele ţării noastre şi trebuie să rămână la dispoziţia tuturor românilor şi <TV>, care este prescurtarea uzuală de la televiziune, de asemenea, trebuie să rămână la dispoziţia tuturor", se arată în decizia de respingere - după opoziţie - din data de 7 octombrie 2013.
Cum s-a apărat România TV, post controlat de Sebastian Ghiţă?
Mihai Zarafiu, avocatul România TV:
"Adresele primite de CNA cu privire la marca România TV reprezintă cel puţin un demers prematur pentru că procedura în faţa OSIM nu a fost finalizată (...) Avem doar o decizie de respingere, urmează o comisie de reexaminare, iar după acest demers se poate face o contestaţie la Tribunalul Bucureşti. (...)
Să presupunem că, în final, OSIM va respinge înregistrarea acestei mărci. În cazul în care OSIM va respinge în final înregistrarea acestei mărci, înseamnă că oricine - inclusiv Realitatea TV - poate să folosească această marcă 'România TV'. Înseamnă că nu există o persoană care să ceară în instanţă vreun drept cu privire la folosirea acestei mărci. Deci, în această situaţie, în opinia noastră, aceste adrese nu ar avea decât o singură finalitate, să tachineze, să creeze o atmosferă de conflict. Nu văd care ar fi interesul televiziunii Realitatea TV în această situaţie. Dacă ar fi vorba despre o confuzie... Dar, în opinia mea, este o răutate, un demers răutăcios. Va rog să respingeţi solicitarea Realitatea Media.", a spus avocatul Mihai Zarafiu.
După pledoaria avocatului România TV, Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a spus "noi suntem la audiovizual, nu la OSIM, nu trebuie să ştim neapărat cu mărcile".
Ce a spus Realitatea TV pentru a-şi susţine cauza?
Mura Frânculescu, directorul executiv al Realitatea Media, a spus că CNA trebuie să aplice Legea audiovizualului, dar să ţină cont şi de celelalte legi în vigoare în România.
Mura Frânculescu:
"Nu suntem la OSIM, dar suntem la articolul 54, litera d din Legea audiovizualului, care spune că licenţa audiovizualului cuprinde denumirea şi elementele de identificare ale serviciului de programe (...) În această situaţie ne aflăm în cazul unui serviciu de programe, care are acest element de identificare - sigla - şi despre siglă (România TV, n.r.) s-a pronunţat OSIM".
Monica Gubernat, membru CNA:
"Cei care vin să solicite licenţă, nu vin şi cu hârtiuţă de la OSIM că sunt proprietarii acelei denumiri."
Mura Frânculescu:
"Această marcă (România TV) sub care funcţionează acest serviciu de programe are o problemă din punctul de vedere al OSIM."
Pe de altă parte, Narcisa Iorga a subliniat faptul că în momentul de faţă "nu există o hotărâre definitivă şi irevocabilă a unei instanţe care să spună că nu poate fi folosită această marcă" - "România TV".
"Noi suntem acum în afara jocului. Nu avem ce discuta despre proprietatea mărcii până când nu există o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei care să interzică folosirea mărcii", a spus Iorga, membru CNA.
În solicitarea făcută de Realitatea Media se mai spune că:
"Ne adresăm Consiliului Naţional al Audiovizualului deoarece, acesta, (conform art. 10 alin.3. lit.c) şi alin 6 din legea 504/22002) este garantul interesului public în domeniul comunicării audiovizuale. Acesta trebuie să vegheze şi să asigure o concurenţă liberă şi onestă în domeniul audiovizual şi să vegheze la respectarea tuturor dispoziţiilor legale."
Ce poate face România TV, în continuare?
În finalul documentului de la OSIM privind respingerea înregistrării mărgii România TV (7 octombrie) se spune că "decizia poate fi contestată la Comisia de reexaminare mărci, în termen de 30 de zile de la data comunicării prezentei".
Citeşte şi:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii
Propun revenirea la numele initial.
Cum suna stirile Raitaru sunt cele
mai bune ? VARZA pesedista pentru
fostii telespectatori OTV !