Două ore de dezbateri, o jumătate de ora de discuţii pe propuneri de sancţionare şi mai multe tururi de vot au avut ca rezultat o amendă de 30.000 de lei pentru atacurile Antenei 3 la adresa scriitorului şi filosofului Andrei Pleşu.
Amenda încasată astăzi de Antena 3, cu 20.000 de lei mai mică decât cea aplicată de Consiliu aceluiaşi post pentru cazul Andreea Pora, a fost propusă de Laura Georgescu, preşedintele instiuţiei, şi a primit votul a şase dintre membrii CNA.
Laura Georgescu a spus că propunerea sa este un compromis, având în vedere faptul că până la acel momente alte patru propuneri au picat la vot.
"Suntem cu cvorumul la limită, suntem deci într-o situaţie de compromis, decât să nu iasă nicio propunere mai bine să iasă un compromis", a spus Laura Georgescu, în justificarea propunerii sale, de a amenda postul cu 30.000 de lei.
Propunerea de sancţionare făcută de preşedintele Consiliului a primit votul următorilor membri: Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu. Iar "împotrivă" au votat Narcisa Iorga şi Florin Gabrea.
În timpul dezbaterilor ce au precedat votul pentru aplicarea amenzii de 30.000 de lei au existat, în total, cinci propuneri de sancţionare.
Cele mai mari sancţiuni au fost propuse de Florin Gabrea (întreruperea emisiei cu 10 minute, timp în care sa fie difuzat doar textul sancţiunii) şi Narcisa Iorga (200.000 de lei amendă), dar acestea nu au primit mai mult de două voturi.
Monica Gubernat a făcut prima propunere de sancţionare, de 10.000 de lei, pentru limbaj injurios şi instigare la violenţă, dar a retras-o ulterior.
Vicepreşedintele CNA, Viorel Vasile Buda, a spus că amenda propusă de Gubernat este prea mică, iar sancţiunea propusă de Gabrea, de întrerupere a emisiei cu 10 minute, este prea aspra.
Iar Christian Mititelu, un al membru CNA, a propus reluarea amenzii de 50.000 de lei, care a fost aplicată în cazul Andreei Pora, la începutul lunii trecute, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.
Propunerea lui Mititelu a primit cinci voturi din partea următorilor membri ai Consiliului: Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat decizia după ce a analizat şi ediţia din 16 martie a emisiunii Sinteza zilei în care a fost reluat subiectul Andrei Pleşu, din 11 martie.
Mugur Ciuvică, unul dintre invitaţii lui Mihai Gâdea în ediţia din 16 martie, a "argumentat" de ce a spus despre Andrei Pleşu că "minte ca un porc".
Mugur Ciuvică:
"Eu puteam să le spun că sunt minciuni ordinare, că sunt minciuni sfruntate, alte formule puteam să găsesc. Mi s-a părut şi mi se pare în continuare cea mai potrivită formulă cea pe care am folosit-o, şi anume că domnul Pleşu minte ca un porc, pentru că minţea ca un porc în interviul respectiv legat de nişte lucruri concrete, verificabile despre vizita lui Emil Constantinescu în Statele Unite ale Americii, dar în acelaşi timp am răspuns şi unor insulte ale domnului Pleşu."
Reamintim că, în şedinţa CNA din 18 martie, scriitorul şi filosoful Gabriel Liiceanu a fost prezent în faţa membrilor Consiliului pentru a-l susţine pe Andrei Pleşu care, în urmă cu o săptămână, a fost ţinta unor atacuri din partea postului Antena 3. Găsiţi mai multe detalii despre şedinţa de marţi AICI.
LEGISLAŢIE. Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, care au fost articolele din Codul audiovizualului în baza cărora CNA a amendat Antena 3 cu 30.000 de lei.
ART. 40
- (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
- (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
ART. 64
- (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
- b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
ART. 66
- (1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii:
- a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;
La şedinţa de astăzi, din cei 11 membri ai Consiliului participă doar opt (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Gergescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu), numărul minim ca forul să aibă cvorum.
CONTEXT. Mihai Gâdea l-a acuzat pe Andrei Pleşu, în emisiunea Sinteza zilei din 11 martie, că ar fi fost o "slugă" a tuturor regimurilor de după 1989.
Mugur Ciuvică, invitat în aceeaşi ediţie a emisiunii lui Gâdea, a spus despre Pleşu că "minte ca un porc" şi "e şi prost omul".
Emisiunea Sinteza zilei din 11 martie, dedicată aproape în întregime lui Andrei Plesu, vine după ce filosoful a scris mai multe texte critice la adresa lui Gadea şi a Antenei 3.
Această emisiune a născut o serie de proteste din partea mai multor intelecturali, atât în mediul online, cât şi în Piaţa Universităţii din Capitală.
Pe 13 martie, mai multe personalităţi s-au alăturat Revistei 22 apelului la solidaritate împotriva atacurilor linşajului mediatic al Antenei 3 la adresa lui Andrei Pleşu, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.
Pleşu a criticat dur mai multe vedete ale Antenei 3, în textul Oameni de plastilină, despre care Paginademedia.ro a scris AICI. „Antena 3 e de o „maleabilitate" ameţitoare. Atleţii ei n-au scrupulul consecvenţei, al coerenţei logice, al unor principii cît de cît constrîngătoare", a scris Andrei Pleşu.
Pleşu despre Mihai Gâdea: „De cîte ori îl văd, îmi vine să-l întreb: „Drăguţule, tu ce vrei să te faci cînd o să fii mare? Predicator? Activist social? Fată-n casă? Şef de sală? Un singur lucru să nu încerci: gazetăria."
Citeşte şi:
- Gabriel Liiceanu a venit să-l susţină pe Andrei Pleşu la CNA pentru linşajul mediatic de la Antena 3
Comentarii