O soluţie surpriză este în discuţii pentru redresarea economică a Televiziunii Române. Potrivit surselor Paginademedia.ro, una din variantele aflate în stadiu avansat de discuţii este unirea Televiziunii Publice cu Radiodifuziunea.
Practic, în locul a două societăţi separate, aşa cum este acum, audiovizualul public va funcţiona sub cupola unei singure entităţi.
Conform aceloraşi surse, noua entitate ar urma să fie condusă de Ovidiu Miculescu, actualul preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune.
Justificarea, susţin sursele Paginademedia.ro, vine din faptul că acest model ar duce la eficientizare cheltuielilor, fiinf cel mai întâlnit în Europa (şi BBC funcţionează după un sistem unificat). Între ţările în care televiziunea publică funcţionează separat de radio sunt Bulgaria, Franţa, Suedia, Polonia şi Cehia. O mutare asemănătoare a făcut-o Slovacia, care a unit într-o singură entitate Radioul şi Televiziunea publice an anii trecuţi.
Care este acum situaţia celor două societăţi? TVR are datorii istorice de peste 150 de milioane de euro (conform declaraţiilor lui Stelian Tănase). Radioul Public a încheiat 2013 pe plus, cu un profit de peste două milioane de euro. TVR are 2450 de angajaţi. În Radioul public lucrează aproximativ 2200 de oameni (cifră care include orchestrele şi corurile Radio).
Potrivit aceloraşi surse, după proiectul de unificare a celor două servicii publice ar rezulta o singură societate, cu un singur consiliu de administraţie şi cu o singură taxă pentru audiovizual. Dacă s-ar menţine cuantumul de acum, taxa unificată ar aduce noii societăţi încasări de peste 120 de milioane de euro pe an.
Totodată, unificarea ar presupune o reorganizare a activităţilor, mai ales în zona administrativă, tehnică, economică şi a serviciilor de suport, care ar fi comune. O reorganizare ar urma să aibă loc şi la nivelul studiourilor teritoriale.
Radioul şi TVR au funcţionat împreună, sub numele Radioteleviziunea Română, până în anul 1994. Odată cu apariţia Legii 41 de funcţionare a audiovizualului public, Radioul a fost separat de Televiziune, funcţionând ca entităţi cu administraţii separate.
Cine este Ovidiu Miculescu
- Ovidiu Miculescu este preşedinte al Radiodifuziunii din 2012. Anterior a fost membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public (din 2010). Ovidiu Miculescu a lucrat, la începutul anilor '90, la TVR 1 (director de imagine), a fost şef al Biroului Antena 1 la Washington DC şi director executiv Antena 1 până în 1998. A lucrat apoi, timp de un an, la Prima TV.
- În anii 2000 s-a implicat în activitatea Asociaţiei pentru Radio Audienţă, fiind primul preşedinte al organizaţiei. A coordonat reţelele Europa FM şi Radio 21 şi regia de publicitate radio Regie Radio Music.
Contactat de Paginademedia.ro, Ovidiu Miculescu nu a comentat informaţiile.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
In Spania studiourile regionalele nu apartin de RTVE, doar cele nationale, exceptand Radio 4 care emite in limba catalana. Regionalele sunt finantate de autoritatile locale, exemplu in Galicia http://en.wikipedia.org/wiki/Compa%C3%B1%C3%ADa_de_Radio_Televisi%C3%B3n_de_Galicia, EITB http://en.wikipedia.org/wiki/EITB