"Acuzaţiile de cenzură ce s-au adus televiziunii publice în legătură cu oprirea de la difuzare a producţiei Moştenirea clandestină sunt total nefondate şi netemeinice", spune preşedintele interimar al TVR, Stelian Tănase, într-un document trimis Comisiei de Etică din TVR şi Consiliului Naţional al Audiovizualului, pe care Paginademedia.ro îl publică în continuare.
Tănase se referă la acuzaţiile de cenzură în cazul documentarului realitat în cazul scandalului de cenzură în care un documentar, semnat de Monica Ghiurco, Moştenirea clandestină, a fost scos de pe postul televiziunii din Moldova, la cererea şefului interimar, Stelian Tănase.
Paginademedia.ro prezintă în textul trimis la CNA de şeful interimar al TVR şi în care explică de ce a scos Moştenirea clandestină de pe TV, la doar câteva minute după ce a început.
„Precizăm că decizia privind eliminarea programului sus-menţionat a intervenit ca urmare a exercitării controlului ierarhic redacţional asupra emisiunilor difuzate de serviciul public de televiziune în conformitate cu art IV 7 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al SRTV şi cu prevederile legii 504/2002 a Audiovizualului, care permit exercitarea unui control redacţional prin intermediul mecanismelor şi structurilor de autoreglementare a SRTV”, se spune în document.
Poziţia trimisă de Stelian Tănase mai precizează că decizia de a scoate Moştenirea clandestină din grila de programe a postului public a fost luată înainte de data de 7 februarie, data difuzării materialului.
„Acuzaţiile de cenzură ce s-au adus televiziunii publice în legătură cu oprirea de la difuzare a producţiei Moştenirea clandestină sunt total nefondate şi netemeinice în contextul în care SRTV a acţionat în deplină conformitate cu prevederile legale şi statuare în vigoare. Acţiunile întreprinse cu respectarea prevederilor legale şi statuare nu pot fi considerate în niciun caz a aduce atingere drepturilor fundamentale prevăzute în Constituţia României”, se arată în documentul trimis de şeful postului public.
Textul integral, trimis CNA şi Comisiei de Etică din TVR, în continuare:
Modificarea structurii de programe desfăşurată de SRTV se efectuează în deplină conformitate cu prevederile Legii nr 504/2002 a Audiovizualului, Legii nr 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune precum şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Societăţii Române de Televiziune. Precizăm că necesitatea modificării structurii de programe a canalelor SRTV cât şi al îmbunătăţirii calităţilor programelor televiziunii.
În acest context şi în considerarea criteriilor de control editorial, Srtv a renunţat anterior datei de 7 februarie 2014 la menţinerea în grila sa de programe a producţiei Moştenirea clandestină, realizată de doamna Monica Ghiurco şi difuzată până în prezent în aproximativ 70 de apariţii televizate.
Precizăm că decizia privind eliminarea programului sus-menţionat a intervenit ca urmare a exercitării controlului ierarhic redacţional asupra emisiunilor difuzate de serviciul public de televiziune în conformitate cu art IV 7 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al SRTV şi cu prevederile legii 504/2002 a Audiovizualului, care permit exercitarea unui control redacţional prin intermediul mecanismelor şi structurilor de autoreglementare a SRTV.
În conformitate cu art 6 alin 5 din Legea 504/2002, nu constituie ingerinţe (cenzură), prevederile cuprinse în codurile de conduită pe care jurnaliştii şi furnizorii de servicii media audiovizuale le adoptă şi pe care le aplică în cadrul mecanismelor şi structurilor autoreglementare a activităţii lor.
În acest sens, menţionăm că potrivit art IV 7 punctul 5 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a SRTv, „selectarea cu bună-credinţă a informaţiei de persoanele care poartă răspunderea pentru conţinutul acesteia nu constituie cenzură”.
Aşadar, acuzaţiile de cenzură ce s-au adus televiziunii publice în legătură cu oprirea de la difuzare a producţiei Moştenirea clandestină sunt total nefondate şi netemeinice în contextul în care SRTV a acţionat în deplină conformitate cu prevederile legale şi statuare în vigoare. Acţiunile întreprinse cu respectarea prevederilor legale şi statuare nu pot fi considerate în niciun caz a aduce atingere drepturilor fundamentale prevăzute în Constituţia României.
Mai mult, încetarea difuzării acestui material nu poate fi calificată ca una intempestivă ori de natură a aduce atingere intereselor de informare generală a publicului, atât timp cât decizia de eliminare din întreaga grilă de programe a fost luată anterior datei de 7 februarie 2014 şi cu respectarea condiţiilor legale şi statuare aplicabile, iar publicul a avut acces nemijlocit la producţia sus-amintită în cadrul repetatelor difuzări anterioare în număr de aproximativ 70 pe canalele televiziunii publice.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
JALNIC!