“Eu cred că televiziunea va ieşi din aceste dificultăţi printr-o soluţie combinată”, spune Stelian Tănase, preşedintele TVR, într-un amplu interviu acordat agenţiei Mediafax.
"Datoriile au escaladat atât de mult încât depind de o hotărâre de Guvern, de o lege nouă mai ales", a spus Tănase.
Dintre scenarii, notează agenţia de ştiri, modificarea Legii de funcţionare a TVR este cel mai important, alături de indexarea taxei până la 8,5 lei/ lună/ gospodărie, ştergerea datoriilor TVR sau intrarea în insolvenţă. În acest ultim caz, Stelian Tănase a confirmat existenţa la Guvern a unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea actualei legi de funcţionare a TVR, astfel încât televiziunea să poată intra în insolvenţă.
Stelian Tănase a mai declarat că TVR a rupt protocolul cu Ministerul Agriculturii, încheiat de fostul preşedinte Claudiu Săftoiu.
El a menţionat şi proiectul unei reviste de programe TV, de care se va ocupa Radu Preda.
Cât de gravă este situaţia TVR?
“TVR are o datorie istorică de 150 de milioane de euro şi ea nu este atât produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementări, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse.”
"Televiziunea publică este în pericol. Nefiind în acest an pe agenda celor care decid, a politicienilor importanţi care sunt confiscaţi de două campanii electorale, situaţia televiziunii s-ar putea să nu fie rezolvată, ba dimpotrivă să se agraveze."
Fragmente din interviul acordat Mediafax:
Reporter: Aţi vorbit recent şi despre necesitatea ştergerii datoriilor TVR. Există un proiect în acest sens
Stelian Tănase: Am bătut multe drumuri la Ministerul Finanţelor. Este instituţia cea mai frecventată de mine şi de colegii mei. Şi această soluţie a fost avansată chiar de Ministerul Finanţelor. Eu, nefiind un om de finanţe, nu am angajat o asemenea soluţie. Mă gândeam la altele.
Această soluţie este unul din scenariile propuse pentru a salva televiziunea, dar nu a fost numai acesta propus. S-a discutat şi dacă marile competiţii pe care noi suntem obligaţi să le difuzăm, potrivit unei Ordonanţe, dar pentru care nu sunt prevăzute şi resursele - cum au fost Jocurile Olimpice de la Soci sau Campionatul Mondial - să fie plătite din resurse de la buget.
Eu cred că televiziunea va ieşi din aceste dificultăţi printr-o soluţie combinată. Sunt hotărâri care nu au fost în avantajul televiziunii. Vă dau un exemplu: taxa pe care noi o plătim din publicitate către Centrul Naţional al Cinematografiei. Noi plătim 15%, televiziunile private plătesc 3%. De ce să creăm acest dezavantaj televiziunii publice?
Soluţie combinată cu ştergerea datoriilor
Reporter: Spuneaţi că aţi fi de acord cu ştergerea datoriilor TVR şi vorbeaţi şi despre o soluţie combinată.
S. T.: Aş fi de acord, dar trebuie combinată şi cu alte soluţii. Iar argumentul meu că trebuie făcut ceva în acest sens este că aceste datorii nu s-au făcut numai prin erori succesive în zece ani ale directorilor care au fost la TVR. Datoriile cele mai mari s-au făcut datorită unor hotărâri de Guvern care au dăunat televiziunii, au păgubit-o de resurse. Cred că aceste erori ar trebui recunoscute, dar mai ales corectate prin acte legislative.
Ordonanţă pentru insolvenţă
Reporter: În piaţa media există informaţii potrivit cărora Guvernul are în lucru un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea actualei legi de funcţionare a TVR, astfel încât Televiziunea Română să poată intra în insolvenţă. Aţi fost consultat în acest sens?
S. T.: Da. Am avut mai multe discuţii cu domnul Remus Borza. Este cel care se ocupă la nivelul Guvernului de asemenea soluţii. Am invocat şi alte soluţii, nu am discutat numai acest lucru. S-a discutat şi despre indexarea taxei, de exemplu.(...)
Ştiu despre proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind insolvenţa, dar nu ştiu unde se află în acest moment. Am citit un asemenea proiect acum o lună, dar nu ştiu cât mai este de actualitate şi în vederile primului-ministru.
Reporter: Care ar fi cea mai potrivită valoare pentru indexarea taxei TV?
S. T.: 8,5 lei/ lună/ gospodărie. Salariul a crescut totuşi de patru ori, nu de două ori (cât ar fi indexată taxa faţă de nivelul actual, n.r.).
Intrumentele se află la Guvern
Problemele TVR s-au agravat într-o asemenea măsură că nu mai depind de deciziile luate în interior. Nu am instrumentele ca să salvez această situaţie, instrumentele se află la Guvern. În primul rând, o nouă lege, apoi modificarea unor hotărâri care au prejudiciat televiziunea de mari resurse. Trebuie tratată structural această chestiune.
Dacă peticim, dacă vine Ministerul de Finanţe şi spune "Vă dăm 20 de milioane" să mai scăpaţi un an de zile, asta nu este o soluţie. Noi avem un credit sindicalizat, acordat anul trecut, de 20 de milioane, dar a fost un paleativ, nu soluţia problemei. Ne îndreptăm, şi sper ca Guvernul să ne sprijine, spre o soluţie de fond.
Avem nevoie să remodelăm TVR printr-o nouă lege, ca şi ea să fie de sine stătătoare, să poată avea un cash flow suficient pentru a-şi acoperi cheltuielile. Ştiţi ce facem noi acum de fapt? Ne luptăm cu fantomele trecutului. Nu avem resurse.
Datoriile au escaladat atât de mult încât depind de o hotărâre de Guvern, de o lege nouă mai ales.
Televiziunea publică este în pericol. Nefiind în acest an pe agenda celor care decid, a politicienilor importanţi care sunt confiscaţi de două campanii electorale, situaţia televiziunii s-ar putea să nu fie rezolvată, ba dimpotrivă să se agraveze.
Protocoale cu Academia şi Banca Naţională
Televiziunea publică trebuie să fie o instituţie centrală - ea este definită ca o instituţie strategică -, care să joace un rol între instituţii ca Banca Naţională, Academia Română, Patriarhia Română. De altfel, am încheiat cu Academia şi cu Patriarhia protocoale şi avem proiecte comune pe care le vom dezvolta. Ideea pe care o am este de a relaţiona televiziunea cu aceste instituţii.
Ne bazăm foarte mult pe proiectele pe care le avem cu Patriarhia. Astăzi (luni, 17 martie, n.r.) l-am văzut pe Patriarh, pe Preafericitul Daniel. Şi ne bazăm pe proiectele pe care le avem cu Academia, cu care săptămâna trecută am încheiat un protocol cu multe idei. Cred că va fi foarte fertil.
Datorii istorice de 150 de milioane de euro
TVR are o datorie de 150 de milioane de euro, făcută în timp, şi ea nu este atât produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementări, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse.
Despre credibilitate
Televiziunea publică s-a depreciat rapid în ultimii zece ani. Nu mai este credibilă şi noi trebuie acum să parcurgem drumul invers. Trebuie să facem această instituţie credibilă. Când vom fi din nou credibili, publicul se va întoarce la noi. Dacă se va întoarce la noi, vom face audienţă. Dacă vom face audienţă, vom putea să vindem produsele noastre. Ce putem să vindem acum sunt doar arhivele, avem nişte arhive fabuloase.
Premiile TVR şi o revistă cu programe TV coordonată de Radu Preda
Pregătim cu domnul Radu Preda (jurnalist din TVR, n.r.) o publicaţie în care va apărea programul TVR şi va fi o noutate. Noua grilă va avea o expunere mult mai bună. Asta are legătură însă şi cu publicitatea. Conform unei hotărâri a Guvernului, televiziunile sunt obligate să aibă relaţii directe cu cei care au nevoie de publicitate. Dacă n-ai produse derivate, cum este o publicaţie sau cum este prezenţa pe online, atunci păţeşti ce păţim noi.
(...) Sper că, şi prin această publicaţie, dar şi prin prezenţa pe online, să putem să atragem publicitate.
Reporter: Această publicaţie va fi doar online sau va fi tipărită?
Tipărită. Sunt discuţii pe care nu le-am încheiat. A fost o discuţie săptămâna trecută mai în amănunt cu Cristian Zgabercea (producătorul general al TVR, n.r.) şi cu Radu Preda. Am convenit nişte lucruri şi sper ca în această săptămână sau săptămâna viitoare să avem proiectul.
Vrem să dăm premiile TVR de pildă. Vrem să facem o gală şi să dăm nişte premii, premiul "Alexandru Bocăneţ", premiul "Iosif Sava", premiul "Tudor Vornicu". Este un mare proiect al televiziunii publice.
Vom organiza şi Ziua Porţilor Deschise. Avem ideea să deschidem televiziunea, s-o facem prietenoasă, publicul să vină să ne viziteze.
Procolul cu Ministerul Agriculturii s-a rupt. De ce?
Am reziliat contractul săptămâna trecută. M-am întâlnit cu ministrul Agriculturii (Daniel Constantin, n.r.) şi l-am reziliat. Opinia mea a fost să renunţăm. Nu este suficient? L-am întrerupt.
Pur şi simplu noi avem foarte multe emisiuni care se leagă de lumea satului. Nu avem nevoie de un contract special care să prevadă aceste lucruri. Nu avem nevoie să avem asemenea constrângeri şi am considerat că este un contract inutil, nu ne face nici servicii, nici deservicii.
A fost un moment, a fost o decizie, eu am considerat că a fost greşită şi l-am întrerupt pe răspunderea mea.
Am luat această decizie, am vorbit cu Comitetul Director, m-am consultat cu toată lumea, dar, până la urmă, am hotărât lucrul ăsta. Am fost la ministru, am vorbit cu el. Ne-am înţeles foarte bine, am avut o bună discuţie şi pentru colaborarea cu Ministerul Agriculturii.
Interviul integral, pe Mediafax
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Trimite un comentariu