Consiliul Naţional al Audiovizualului a votat, în unanimitate, noile structuri de programe ale principalelor posturi publice, TVR 1 şi TVR 2.
"Avem o grilă de toamnă definitivă votată în ultimul Consiliu de Administraţie. Situaţia trena şi trebuia să punem capăt acestui scandal. Aş vrea să vă rog să instituiţi o stare de veghe asupra TVR, pentru că acum e nevoie mai mult ca oricând", a spus Adrian Bucur, prezentator TV si membru în Consiliul de Administraţie al TVR.
La şedinţa CNA de astăzi au participat mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie din TVR, printre aceştia numărându-se Adrian Bucur, Claudiu Brânzan, Cristian Zgabercea, dar şi preşedintele director-general al Televiziunii Române, Stelian Tănase.
Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea sunt cei opt membri CNA care au participat la şedinţa de astăzi.
Principala modificare a structurii de programe a postului TVR 1 este reprezentată de o creştere de 14 % a ponderii programelor informative, care se reflectă în grilă printr-un număr mare de talk-show-uri politice.
În urma aprobării CNA, TVR 1 va avea 34,75% programe de informare.
Stelian Tănase a spus în şedinţa CNA de astăzi că nu vor mai fi inventate două noi canale, respectiv educativ şi meteo.
"Nu s-a discutat între noi niciodată să mai inventăm două canale", a spus Stelian Tănase, precizând că "este evident" că trebuie redus numărul actualelor canale ale SRTv.
Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva fragmente din declaraţiile membrilor CA al TVR.
Claudiu Brânzan, membru CA:
"Este prima dată când considerăm că s-a schimbat structura de programe. Este pentru prima oară când telespectatorul TVR 1 va vedea doar talk-show-uri patru zile pe săptămână, în fiecare seară. În acest mod cred că îndepărtăm telespectatorii de postul public, de TVR 1. Să se facă emisiuni cu realizatori din tv publică, nu cu colaboratori, aceştia din urmă sunt foarte costisitori pentru situaţia economică a Televiziunii Române."
Adrian Bucur:
"Există un sondaj care spune că publicul telespectator îşi doreşte acelaşi TVR 1 de acum 50 de ani, mai puţin talk-show. De la ora 16.00 ziua până la ora 00.00 pe post vedem doar vorbărie."
Irina Radu, director de programe TVR:
Diferenţele din grila de toamnă sunt semnificative faţă de grila de vară. Problema noastră este o scădere de audienţă, bugetele sunt mai mici faţă de primăvară. Rugămintea noastră este să ne ajutaţi să avem o grilă si să ne facem treaba. Vom avea grijă ca TVR să aibă acelaşi echilibru ca întotdeauna. În momentul în care n-o să ne mai călcăm pe picioare totul va fi în regulă. Singura culpă pe care o avem este faptul că nu avem emisiuni pentru copii.
Laura Georgescu, preşedinte CNA:
Prezenţa dumneavoastră la noi este motivată de faptul că dvs. aveţi responsabilitatea unei strategii. Operaţi TVR 1, TVR2 2, TVR News şi TVR International. Care este strategia dvs. până la finele anului măcar?
Irina Radu, director de programe TVR:
Întotdeauna am venit aici cu grile, conform regulamentelor. Oricine ar privi sit noastra de la 1 martie, care a avut o problema, nu a fost aprobata imediat. Hiadeţi să vedem ce s-a întâmplat. DOmnul Tănase a preluat un canal cu 1,2 Rating, ieri TVR 1 a avut 0,7 rating. TVR 2 preluat cu 0,6 rating si a ajuns la 0,2 rating. Sunt nişte inf clare, vreau să fiu lăsată să îmi fac treaba.
Zgabercea:
În planul de redresare pe şapte ani sunt câteva lucruri foarte clare: o strategie de programe, o grilă (...)
La sfârşitul anului 2013 TVR încheia pe profit pentru prima oară după 10 ani. Din păcate, în clipa asta, TVR e pe pierdere. În mod normal ar trebui să ne întoarcem la acel plan de redresare. Grilele sunt în baza grilelor cadru.
Christian Mititelu: Televiziunea Română este foarte important să-şi redobândească autoritatea.
Ion Stavre:
Emisiunile de promovare electorală sunt emisiuni care au preluat spaţiile care aveau destinaţie specifică politică - tribuna partidelor parlamentar,e Parlamentul României. În aceste emisiuni vom difuza materialele difuzate de partide; dezbaterile electorale - avem programat o linie de dezbater de luni până joi de la ora 21. Sunt 14 programate, pentru că sunt 14 candidaţi - vor participa de două ori la această dezbatere. Sâmbătă şi duminică - un rand de dezbateri in intervalul 21.00 - 23.00, dezbatere în care vom invita candidaţi personal - 14. Formula aceasta pare să fie acoperit pentru că vor veni toţi 14 candidaţi.
Brânzan: Va fi un vot ca toţi moderatorii TVR să fie angajaţii Televiziunii Române.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii