Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat, în unanimitate, în şedinţa de astăzi, noua structură de programe a Radio România Cultural, după ce a primit o serie de lămuriri din partea managerului postului public de radio.
"Grila noastră nu a suferit modificări de structură, doar noi am interpretat altfel anumite programe. Am încadrat unele programe culturale, precum concertele, la divertisment", a spus Radu Croitoru, manager Radio România Cultural, în faţa membrilor CNA.
CONTEXT. Reamintim că, în şedinţa trecută, forul audiovizualului a aprobat modificarea noilor structuri de programe a 20 de licenţe ale Radio România. CNA a amânat atunci acordarea unui vot pentru grila de toamnă a postului Radio România Cultural pe motiv că e "dubioasă", după cum s-a pronunţat Monica Gubernat, membru al Consiliului.
Radio România Cultural a solicitat următoarele modificări:
- De la programe de informare în proporţie de 1,12 % (aprobat în 23 octombrie 2013) la 5,65 %
- De la 69,05 % programe educative, culturale, religioase - la 41,37%
- De la 29,83% programe de divertisment şi alte tipuri de programe - 52,98%
Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva fragmente din discuţiile de astăzi pe acest subiect.
Radu Croitoru, manager Radio România Cultural:
"Dacă acceptăm că muzica şi concetele pe care le difuzam sunt de natură culturală, atunci Radio România Cultural are 95% programe culturale, nu de 45%. Am inclus concertele la divertisment, dar acestea sunt cu siguranţă de natură culturală."
Christian Mititelu, membru CNA:
"În ceea ce priveste muzica si critica culturala, dacă luati o publicatie din afara nu o sa vedeti doar laude. Eu zic sa-i indemnati pe realizatori sa fie mai selectivi, mai critici. De exemplu, se difuzează o înregistrare cu George Enescu, care nu este o înregistrare originală, este o înregistrare făcută la o repetiţie, îi faceţi astfel un deserviciu marelui compozitor."
Florin Gabrea: De ce băgaţi în divertisment concertele?
Radu Croitoru:
"Ne-a fost foarte greu să facem o distincţie pentru că toate programele noastre au componente culturale, educative şi de divertisment cultural."
Florin Gabrea: Când spui divertisment însemnă o chestie alunecoasă. Despărţiţi puţin mecanic şi nu cred că vă foloseşte.
Răsvan Popescu: Concertele le-aţi mutat de la zona culturală la divertisment, ce altceva aţi mai mutat?
Radu Croitoru:
"La alte tipuri de programe am inclus emisiunile de educaţie muzicală, de exemplu, vorbim despre muzica hippie cu un invitat."
MODIFICARE. După ce Consiliul le-a atras atenţia celor de la Radio România că modificările de procente în cazul postului cultural sunt prea mari, reprezentanţii Radio România Cultural le-au modificat astfel:
- De la programe de informare în proporţie de 1,12 % (aprobat în 23 octombrie 2013) la 5,65 %
- De la 69,05 % programe educative, culturale, religioase - la 74,16
- De la 29,83% programe de divertisment şi alte tipuri de programe - 20,19%
Trimite un comentariu