Postul România TV a fost amendat de CNA cu 10.000 de lei, la fel ca în cazul Antenei 3. Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit o sesizare din partea preşedintelui Klaus Iohannis în care se spunea că televiziunea „a încercat să lege numele şi imaginea mea de pretinse ilegalităţi, fără vreo dovadă”.
Propunerea de sancţiune a fost făcută tot de Monica Gubernat (membru CNA), la fel ca în cazul postului Antena 3. Sancţiunea a primit şapte voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", din partea lui Radu Călin Cristea.
Spre deosebire de canalul de ştiri al grupului Intact, CNA a ţinut cont în sancţionarea România TV şi de o reclamaţie venită de la Muzeul Naţional Brukenthal, din Sibiu.
Paginademedia.ro prezintă, în continuare, un fragment din reclamaţia depusă la CNA de muzeul din Sibiu:
"Muzeul Naţional Brukenthal reclamă folosirea injustă, abuzivă şi subiectivă a informaţiilor oferite de instituţia noastra postului de televiziune România TV, în baza Legii nr. 544."
Un reporter al postului RTV a solicitat în scris furnizarea de informatii despre tabloul "Vedere generala a orasului Sibiu in anul 1808. În aceeasi zi, Muzeul Naţional Brukenthal a răspuns că lucrarea în cauză face obiectul Contractului de imprumut nr. 3304 din data de 8.08.2006 încheiat între instituţia noastră şi Primăria Municipiului Sibiu, că lucrarea este supusă periodic verificărilor specialiştilor (...)
În data de 13 noiembrie, pe site-ul oficial a aparut o stire (...) în care se menţionează faptul că tabloul în discuţie a fost luat "abuziv" şi "în mod necorespunzător din Muzeul Brukenthal, afirmaţii ce contravin situaţiei reale comunicate de instituţia noastră jurnalistei România TV. (...)
În consecinţă, Muzeul Naţional Brukenthal protestează faţă de folosirea injustă şi subiectivă a unor informaţii ce privesc patrimoniul cultural national, atata timp cat noi le-am raportat cu obiectivitate."
Menţionăm că ştirea despre tabloul Muzeului Naţional Brukenthal a fost prezentată în cadrul unei emisiuni difuzate de România TV, în data de 14 noiembrie 2014.
Ce spune reprezentanta postului România TV
Roxana Niculescu, director de programe - România TV:
"Abordarea noastra este ce pe care aţi văzut-o mai devreme. Este vorba despre declaraţia unui reprezentant PSD. Declaraţia cu pricina am prezentat-o şi noi (la fel ca în cazul Antena 3 - n.r.). (...) Eu am declaraţii oficiale despre ce contractul cu Automobile Bavaria, despre apartamentul domnului Iohannis, declaratii oferite de PNL. (...) Noi am asigurat pluralismul opiniilor prin prezenţa domnului Radu F. Alexandru, care a susţinut punctul de vedere al domnului Iohannis"
Valentin Jucan, membru CNA: "Ce caută o discuţie despre un mafiot rus, discutii despre asasinate, în studioul de televiziune, în condiţiile în care pe fundal erau difuzate imagini cu Iohannis?"
Ce spune legea?
Art. 64, alin 1, lit B, din Codul Audiovizualului:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
- 1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Potrivit lui Iohannis, pe 13 noiembrie, România TV a publicat, la ora 14.30, pe site-ul său oficial un articol cu titlul "Klaus Iohannis, susţinut de un om al Moscovei", potrivit căruia "candidatul ACL Klaus Iohannis este susţinut de persoane dubioase, care au strânse legături cu Moscova, fiind finanţat de către multimilionarul Michael Schmidt, care este căsătorit cu sora lui Renato Usatîi - acţionar la Gazprom şi colaborator al Moscovei".
"În urma publicării acestui articol, România TV a transmis acest subiect în aceeaşi zi (13.11.2014) în emisiunea «Dosar de preşedinte» de la ora 17.00, în care moderatorii Cristina Şincai şi Silviu Mănăstire au lansat în dezbatere acuzaţii la adresa mea privind presupusa mea legătură cu acel domn din Rusia (...) În opinia mea, de această dată, România TV încearcă să lege numele şi imaginea mea de pretinse ilegalităţi, fără vreo dovadă, fără vreun temei legal, prin simpla citire a unor declaraţii venite de la Chişinău din partea unui politician", spune Klaus Iohannis, în sesizarea transmisă CNA.