Mai bine de două ore de discuţii la CNA pe subiectul Pro TV: "este sau nu free to air". CNA a decis ce răspuns urmează să dea Antenei 1 şi TVR, cele două instituţii media care au reclamat că Pro TV nu ar fi avut dreptul să ia meciurile Euro 2016.
Discuţiile au început de săptămâna trecută, când forul audiovizual a analizat o adresă de la TVR prin care contesta achiziţia de către Pro TV a opţiunii free to air pentru Euro 2016. Discuţiile au continuat joia trecută, tot fără rezultate, şi apoi astăzi. În şedinţa de astăzi, şi Antena Group a venit cu o solicitare asemănătoare cu TVR. Vrea un răspuns de la CNA: dacă Pro TV este sau nu televiziune free to air.
După discuţii interminabile, membrii au ajuns la o variantă de răspuns, propusă de Radu Herjeu, membru CNA, propunere care a fost votată de toţi membrii:
„CNA consideră că, în afară de postul public TVR 1, niciun alt post de televiziune nu poate fi recepţionat în mod direct de telespectatori, prin urmare niciun alt post nu poate fi considerat free to air, deci nici Pro TV”.
Răspunsul CNA, „mestecat” îndelung mai multe şedinţe va fi trimis către TVR, dar şi la Antena Group. Acest răspuns nu afectează în niciun fel difuzarea meciurilor de la Pro TV, lucru remarcat chiar de Valentin Jucan, membru CNA, în şedinţă: „Nimeni nu o să întrerupă emisia acestor meciuri. Este un document care mai mult ca sigur va fi folosit într-o viitoare situaţie.”
Radu Călin Cristea, membru CNA, a propus ca răspunsul să fie trimis şi către UEFA, şi s-a propus chiar sesizarea Consiliului Concurenţei, însă propunerea nu a mai fost supusă la vot.
În şedinţa de astăzi, membrii CNA au audiat şi reprezentanţi ai Antenei, care au cerut forului „să ia act” că Pro TV nu este free to air.
Din discuţii pe acest subiect:
Valentin Jucan, membru CNA: „Noi trebuie să dăm un răspuns extrem de simplu către o singură instituţie: Televiziunea română. Nu are rost să ne învârtim după coadă, nimeni nu o să întrerupă emisia acestor meciuri. Este un document care mai mult ca sigur va fi folosit într-o viitoare situaţie. Noi nu creăm un prejudiciu nici celor de la Pro tv, nici celor de la TVR. Noi clarificăm o situaţie pe viitor. Clarificăm ce se va întâmpla la următoarea licitaţie, unde vom ajunge din nou la această situaţie”.
Isabella Carmu, General Manager Antena Group: „Am venit în faţa dumneavoastră ca să completăm cumva această problematică declanşată de situaţia acordării drepturile de free tv pentru Euro2016. Vrem să vă prezentăm punctul de vedere al unei staţii care intră în această caregorie, free to air şi care a participat la această licitaţie.
Licenţiatorul a comunicat cu ceva timp în urmă că aceast pachet nu se va mai acorda. Ulterior am aflat din presă că a fost acordat Pro TV. Noi credem că este cel puţin un paradox cum o staţie care atunci când este vorba de resurse intră pe zona acesta a staţiilor recondiţionate la retransmisie, iar când este vorba de drepturi intră în zona aceasta a staţiilor libere la retransmisie, cum este cazul nostru. Credem că acest lucru poate deveni un precedent foarte periculos pentru staţiile din această categorie.
CONTEXT. Antena Group a trimis ieri către Consiliul Naţional al Audiovizualului o scrisoare prin care cere forul audiovizual să informeze UEFA că Pro TV nu mai este în lista must carry şi că nu ar fi trebuit să aibă acces la opţiunea free-to-air.
„Vă rugăm să luaţia act de faptul că statutul juridic de canal pay tv nu permite respectivului radiodifuzor contractarea, în regim de exclusivitate a pachetului „free to air” pentru Campionatul Europeand e Fotbal 2016 din Franţa, eveniment de importanţă majoră pentru cetăţenii români, şi să procedaţi la informarea licenţiatorului de drepturi UEFA asupra stării de fapt şi de drept astfel create, precum şi asupra dezechilibrului creat de piaţă datorită adjudecării de către un radiodifuzor pay tv a drepturilor free-to-air”, se arată în adresa trimisă de Antena 1 către CNA şi consultată de Paginademedia.ro.
În acelaşi document, Antena Group menţionează că a participat de asemenea la licitaţia pentru achiziţioarea opţiunii free-to-air la Euro 2016. „Antena Group, în calitate de radiodifuzor cu statut must carry a participat cu bună credinţă la licitaţia organizată de deţinătorul de drepturi UEFA pentru achiziţionarea drepturilor TV pentru Campionatul European de Fotbal 2016 Franţa - pachetul free to air îndeplinind toate criteriile de eligibilitate stabilite prin caietul de sarcini în ce priveşte statutul său ca radiodifuzor must carry, în conformitate cu legea aplicabilă, şi din acest motiv înţelege să se alăture întru totul iniţiativei Televiziunii Române”, au mai explicat reprezentanţii Antenei Group.
Reamintim că şi TVR a trimis către CNA o adresă asemănătoare, la jumătatea lunii mai, dar care a fost discutată de membri abia săptămâna trecută.
„UEFA a dat pachetul free to air Pro TV-ului, care în opinia noastră nu este o televiziune free to air”, a spus Emil Hossu Longin. şeful departamentului sport din TVR.
„Pachetul UEFA Champions League pe care Pro TV l-a luat se situează în aceeaşi categorie. Ei au licitat la un drept la care nu au acces. Asta se poate repeta în viitor. Urmează scoaterea la licitaţie a competiţiilor importante, preliminarii şi Campionatul European 2020, unde ne putem lovi de aceeaşi situaţie.”, a mai adăugat Hossu Longin.
-
Programul complet al meciurilor de la Euro2016, AICI
-
Cine vor fi comentatorii Pro TV de la Euro2016, AICI
-
Cine vor fi comentatorii Dolce Sport de la Euro2016
-
Dolce Sport: Meciurile de la Euro, pe mobil, tablete şi Smart TV. Cât costă abonamentul
-
CNA: Cât pot prelua televiziunile de la Pro TV şi Dolce din meciurile Euro 2016
Stimate dom'le : daca scoti o sârma pe geam si infigi o furculita in televizor o sa ai surpriza ca in unele orase o sa receptionezi PRO TV .
Si atunci de ce mananci magiun cu pumnul ?